鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83487 693
Grace 發表於 2007-8-22 23:37:33 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-8-22 11:33 PM 發表

俾少少提示
係咪九龍區

係咪私家 e 院呀 ?!
回復

carlo 發表於 2007-8-23 00:10:56 |顯示全部樓層
lolo   咁咪係 law .....

笨笨 , 明 x ? QE ?
回復

janice 發表於 2007-8-23 00:18:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-14 22:56 發表
之前睇西洋電視節目,睇外國人樣講鬼,外國人講得好科學架喎,有晒數據,又錄影又電池波,又比佢影到野喎,所以睇到我好驚,但又唔走開喎.........

係咪Discovery o既 HAUNTING?
我都好鍾意睇
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:15:44 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-8-22 23:33 發表

俾少少提示
係咪九龍區

都算係~~~
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:16:56 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2007-8-22 23:37 發表

係咪私家 e 院呀 ?!

唔係私家~~係公立e院
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:17:19 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-23 00:10 發表
lolo   咁咪係 law .....

笨笨 , 明 x ? QE ?

^^嘻嘻~~~唔係
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:18:48 |顯示全部樓層
算係九龍邊既醫院~剛剛兩年前重建好
回復

janice 發表於 2007-8-23 01:19:25 |顯示全部樓層
笨笨

聯X 定 仁X?
回復

janice 發表於 2007-8-23 01:22:28 |顯示全部樓層
難道係馬+ X??
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:24:35 |顯示全部樓層
近九龍西~~好邊邊架
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:25:40 |顯示全部樓層
二~~~我睇錯咗~~~

129貼~~~妳中咗喇
回復

笨笨 發表於 2007-8-23 01:26:51 |顯示全部樓層
恭喜恭喜~~~妳可以夜麻麻去睇下~~~
回復

janice 發表於 2007-8-23 01:29:46 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-23 01:26 發表
恭喜恭喜~~~妳可以夜麻麻去睇下~~~

客氣....客氣......
回復

carlo 發表於 2007-8-23 01:53:31 |顯示全部樓層
回復

Monse 發表於 2007-8-23 10:05:14 |顯示全部樓層
我同學既細妹係唔知幾時開始就有陰陽眼佢可以睇到果D野,我係後期才知道,有時回家途中碰到佢我會即刻同佢講:得家啦,你見到咩都唔洗講我知,傾吓其他就得家啦,佢都知我驚所以佢都好識做唔講既,記得有一次大白天見到佢就好奇地問吓佢見到果D野既經驗,佢話初初見時真係好驚家,有好長的一段時間適應唔到精神上都出現左些問題,當時同D大人講佢地又唔係好相信日子耐左已習以為常Lu,佢話果D野有醜唔醜樣之分家喎,多數半透明姿態出現,佢叫我行路時要行正中間,因為果D野通常都係係側邊企係度 (佢地睇到你但你睇唔到佢) 果D野對生人都有些避忌,仲有唔好一路行一路伸手掃著牆行咁樣好容易招野到佢地,佢話有時佢行行吓果D野突然係側邊伸個頭貼係你塊面,人既自然反應就硬係向後退啦,但果D野以為你睇佢唔到但當時向後退的反應令果D野有所行動就係一味跟著我同學細妹直到返回屋企後果D野企左係門口久久不離開,到第二朝才走了,嚇到佢唯有係下次遇到同樣事情都要保持鎮定可以唔比反應就盡量扮睇佢唔到,佢話其實周圍都有好多日頭都有不過唔會係烈日當空通常佢地會企係樓梯底或陰暗處,聽佢家姐講前兩年佢搵人幫佢封左對陰陽眼Lu而且她結左婚後都很少見到佢細妹Lu。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-23 13:33:39 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-8-15 18:08 發表

我估 "More practise make perfect" 對我是沒有用的了 ,我現在還停留在對付曱甴的階段 ,我都見過很多次曱甴但仍怕得很,試過在家見到曱甴而大叫,大聲到鄰居來看看我家是否有賊,我都有試過  practise ar,同 ...

bchai, you are my best friend
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-23 13:56:25 |顯示全部樓層
咁熱鬧!我又講! (當然係真人真事啦!)

不過小妹打中文打得慢,失陪一陣!打好至 post 出o黎!

一陳陣見!
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-23 14:16:11 |顯示全部樓層

回復 #137 虛宿寶瓶 的帖子

好!等你!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-23 15:48:07 |顯示全部樓層
先沖壺茶,點一爐香,慢慢聽我講故事吧!

大約在千禧年(2000),我家住屯門一單位連天台!在天台燒野拿是周末主要節目之一!朋友、鄰居、同事等等,差不多個個星期都有聚會!o個一個星期都唔例外!

又有另一班朋友o黎燒o野食!席間談天說地,不用多說!飲飽食醉,又到曲終人散o既時候。我同男友分別車其中幾個朋友出市區或回家。我要送一個朋友到東涌,然後再送另一位朋友到紅磡。就在預備放下紅磡朋友落車時,手提電話響起。

“喂!寶瓶?你在那裡?” (聲音有點震..)
“剛到紅磡,預備放低阿水。沒有什麼事吧?”
“你驚唔驚o架?”
“嗄!乜o野驚唔驚呀?你發生什麼事?”
(大吉利事,我以為佢比人非禮!個但再聽落去,我就發覺….)
“我講比你聽,但你唔好驚喎!”
“好,我唔驚,你講啦!阿水未落車,我冇有怕!講啦!”
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-23 15:49:14 |顯示全部樓層
故事正式開始….

你放低左我之後,我就由東涌搭巴士番入o黎!番到屋企樓下入密碼o既時候,眼尾見到有個女仔o向電梯大堂跳舞,著住件橙紅色衫、個衫袖好長、好似人地跳絲帶舞咁,好high!我仲以為有人飲醉酒!冇理佢!當我推門入大廈o既時候,大堂冇人,我冇留意,打算搭"立"番上樓。當時未有"立",一睇,三部"立"都o向高層。嗯,咁先頭著住件橙紅色衫 o向電梯大堂跳舞o個個人………

o個度一眼見哂,出入口亦只得一個!我開始諗到d o野……  好驚…..  終於有"立"到,我即刻入"立",乜都唔敢望!好驚,好驚,終於上到樓,我即刻開門入屋,跟住就打比你啦!

但係………..

“但係乜野啊!”

(把聲更加震)  “如果佢真係跟住我o既話!咁佢咪即係跟左我番屋企囉!”

(我用一秒鐘做左一個我自己都覺得好勇o既決定!)

“拿,你先拉埋窗簾,唔好比燈光倒影嚇親自己!我會一直同你講電話!你而家即刻去執幾件衫同必須品,我即刻o黎接你走。下班船幾點? (“xx點。”) 好在趕得到!……”
回復