鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83485 693
kong 發表於 2007-8-24 11:27:55 |顯示全部樓層
好多人講有鬼係身邊係聞到臭味,原來唔係中國人有呢種講法,鬼佬都係咁講.

我以前係洛杉機住左一排,我同個白人女士租左佢間屋嘅一間房住,我個 landlady比較靜,
唔多講嘢,不過你有事問佢,佢就會好樂意咁幫我.

我因為怕黑,最初嗰一兩個月都係開住燈瞓,有一晚半夜我在睡夢中比人狠狠咁”惺”左兩大巴係
塊面度,我驚醒之下張開眼望,冇人,房燈開住,係我自己開嘅,電視機開住,只係有雪花,唔係
我開嘅喎! 塊面重赤赤痛,我用手想摸下,但係唔得,全身都硬左咁,我知到呢d可能係
比鬼”擲”,我當時好驚,不過我就耐心等,等我郁得翻,睇真d,間房冇野,我起牀去關電視,
再瞓.

第二朝晨早我走去問 landlady, 我希望佢可以安慰下我,等我安心d,點知佢聽到就話”係呀!
我間屋有鬼,我都見過好多次!””佢有時出現,我會聞到有尿味,重有,會聽到wewe聲架,
由遠而近,就係佢行緊過黎呀!”

oh my god! 唔問由自可,問左重驚

要出街@!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 11:39:07 |顯示全部樓層

回復 #161 kong 的帖子

嘩,真係唔知好過知囉!你有冇即刻搵地方搬?
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-24 11:50:02 |顯示全部樓層

回復 #161 kong 的帖子

嘩~~~  同'佢地' 分租喎, 個ladylady應該俾你平租喎~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 11:52:02 |顯示全部樓層
話說我朋友o向我度住左一個星期之後,決定搬番去自己屋企。於是周末o既時候,我地就三個人加一隻狗(親善大使 - 靚女)浩浩蕩蕩咁去佢屋企!我千叮萬囑靚女要好好陪住我朋友,半夜三更咪亂叫,如果唔係好容易嚇死人!

如是者風平浪靜左兩、三日,朋友電話到!

“喂?”
“喂!點呀?靚女乖唔乖呀?有冇o向你度尿尿啊?”
“佢好乖,晚晚o向我床邊陪我訓,不過….”
(一聽到"不過" 兩個字,我個心都即刻沉一沉!)
“佢半夜三更吠,又走出走入、眼又唔知望住D乜咁!”
“係咪垃圾婆倒垃圾呀?唔好自己嚇自己喎!”
“我呢到十點幾就倒垃圾,但靚女半夜兩三點吠!”
“佢係咪向住門口吠呀?或者有人呢?陌生地方,佢可能唔慣。冇野o既!”
“佢有時o向房行來行去,又定哂眼望住個房門口!又或者走出聽向住空氣吠。我後尾都唔開房門訓,等佢出唔到廳。”
“你考唔考慮帶我隻狼狗跟你住一排啊?”
“唔,唔好啦!我攪佢唔掂。得o架啦!我訂左隻BB狗,過多一、兩個禮拜就到0架啦!到時靚女可以番屋企!”

事實上我都好鬼佩服我呢個朋友,實則佢個膽唔係好大,但我唔明佢點樣再o向o個度住落去!

又就咁又過左兩個禮拜。靚女仍然會半夜三更o向間房行黎行去,心神不定咁,但今日之後靚女就可以番屋企啦!因為朋友隻BB狗到左!

細節野唔講啦!幾日之後,朋友電話又到!

“BB點呀!可唔可愛?聽唔聽話呢?”
“OK啦!笨o下笨o下咁囉!不過…..”
(救命!又不過!咁點算呀!唔係辦法播!)
“……………?”
“佢夜晚訓刻訓下會走左出廳,”理”埋o向梳化低訓到天光至出番黎!”
“o下,唔係化?咁你打算點呀?”
“我想搬呀!你今個 weekend 可唔可以入黎陪我睇屋呀?”

其實我唔係好讚成佢仲住離島,但佢又唔鐘意住市區,又硬頸,我都冇辦法。
終於,o向幾個星期之後,佢就搬左啦!

事件好似暫時告一段落!

不過……………………
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 11:55:04 |顯示全部樓層
後記,BB狗一日一日長大,梳化底其實已經唔係好o岩佢訓,但佢堅持要訓o個度,直至搬左屋至唔訓!
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-24 11:57:13 |顯示全部樓層

回復 #164 虛宿寶瓶 的帖子

不過~~~~  你玩得水母好慘呀~~~
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-24 11:57:40 |顯示全部樓層

回復 #164 虛宿寶瓶 的帖子

你今次又打字打左幾耐呀?

回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 12:35:02 |顯示全部樓層

回復 #167 kim 的帖子

一個鐘多D啦!咁又要做o下野呢!好在老細去左開會,如果唔係仲耐呀!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 12:36:56 |顯示全部樓層
繼續……………………..

新居住左幾個月,我間唔時都有去探o下佢同睇o下BB!日子好似幾太平!但後來我覺得朋友語氣有D轉軑,好似想搬出市區。於是睇屋行動又再開始!

又幾個月之後,佢終於搬左出市區!一切回復正常!我地都少左見面同通電話。但有一日佢打比我….佢話晚晚都訓唔到,精神差左,因為晚晚都聽到聲。

“o下?咩聲啊?”
“敲牆聲,晚晚訓到咁上o下就o向我耳邊幅牆度敲,一張開眼望就會冇左聲!

如是者佢次次都有D新鮮野。以前就係隻狗至感應到或聽到有聲/有野!過得一年半哉就到佢自己都聽到!仲要係越黎越唔怕佢,初初張開眼會即刻冇聲,過得一排,"佢地"采你都傻,你有你驚,佢(地)有佢地嘈!

跟住…………..嘩!真係唔好講笑,我後來聽到佢話………………………

回復

noel 發表於 2007-8-24 12:43:19 |顯示全部樓層
寶瓶....加油!!   
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 12:51:50 |顯示全部樓層
大半個上午都用左黎講鬼故,比我老細知道實叫我轉工都得囉!

我會努力o架啦!
回復

noel 發表於 2007-8-24 12:55:27 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-8-23 10:05 發表
我同學既細妹係唔知幾時開始就有陰陽眼佢可以睇到果D野,我係後期才知道,有時回家途中碰到佢我會即刻同佢講:得家啦,你見到咩都唔洗講我知,傾吓其他就得家啦,佢都知我驚所以佢都好識做唔講既,記得有一次大白天見到佢就好奇地 ...
有時好難扮ga,我有個 friend做領隊,時時都睇到,仲要係走東南亞團....
最惨嘅就係佢見親果 d都唔係 "正常"樣...
有次約食飯,行行吓佢突然唔出聲,頭耷耷緊    估佢又見到果 d嘢,到食飯果陣
我仲笑佢 "驚乜喎~ 成日都見啦!"  
"頭先果件膊頭砍住把刀,流晒蚊飯...."

回復

羊咩咩 發表於 2007-8-24 13:03:54 |顯示全部樓層
我隻西施狗阿寶都見到個d野,一見到就成個身彈起追住黎吠,有次成家0係度睇電視佢就追住窗邊條牆線來回係咁吠,我就比佢嚇到一手抱住佢,但佢都仲用個頭追住係咁吠,最後對住個窗成咁吠..............我諗走左啦~~
有一年農曆7月14日又係咁,夜晚放工返到屋企得返我同阿寶0係屋企,沖涼個陣我都唔敢關門就咁沖,沖沖下阿寶0係我廁所門右邊對住廁所門左邊好惡咁係咁吠,佢咁樣我知咩事啦,心諗死啦~~~~~眼見阿寶又成咁吠,自己又驚喎,咪伸個頭出去扮望下咩事啦,又叫阿寶過黎比我摸下,叫佢唔好吠,可能"佢"見我望左出去啦,所以走左排,阿寶就冇再吠,只係訓0係廁所門口~~~~~~~阿寶一向都好懂性深得客人歡心,又唔會咬人對小朋友小動物又好愛護,但一見到呢d野佢就會成咁吠架啦

回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 13:05:14 |顯示全部樓層
毛管樹起哂啦!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 13:15:12 |顯示全部樓層
續..............

佢開始發夢,夢見一個男人。唔係D恐怖爛面樣o黎o既。但差不多晚晚都見到佢。

開頭就好似係有畫冇聲!但過得一頭半過月,佢話個男人o向個夢裡面摸佢!仲話好鐘意佢喎!

(死未!呢次死得啦!)

佢話個男人越黎越過份(如果你明我講乜o既話!)。 結果我個朋友真係頂唔住啦!亦都發覺事情唔係咁簡單,於是搵人幫手整走"佢" (其間來來回回不斷要重複件事比人聽、搵人幫手,又有朋友借出家傳定驚玉佩、又要去拜神、又要見高人、諸如此類,真係不能盡錄!) 後來我聽到o既就係佢又佛鍊、又封屋、又封身咁一大堆我唔係好明o既野!

不過都好,件事好似告一段落!有"一陣"太平日子過o下。

回復

Monse 發表於 2007-8-24 13:46:42 |顯示全部樓層
(亦都發覺事情唔係咁簡單,於是搵人幫手整走"佢" (其間來來回回不斷要重複件事比人聽、搵人幫手,又有朋友借出家傳定驚玉佩、又要去拜神、又要見高人、諸如此類,真係不能盡錄!) 後來我聽到o既就係佢又佛鍊、又封屋、又封身咁一大堆我唔係好明o既野!) 黎一殷就正好於2004年發生在我身上情節還要複雜D,我都唔想再提啦,自始我唔再去睇恐怖電影或電視劇連有關既小說都唔睇,以前無宗教信仰而家請左觀音回家早晚供奉,星期日(七月十四日)要燒街衣,我以前都估唔到自己會做埋 (拜神呀、燒衣.........)黎野。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-24 14:44:17 |顯示全部樓層

回復 #176 Monse 的帖子

係,真係複雜好多,又要按時晨燒野!又要買齊五色果由屋企出發,仲要去一個好旺o既路口燒,燒完仲要唔可以番轉頭行,一定要行一個圈咁番屋企!正係度路線,揀時間都玩死左!
回復

noel 發表於 2007-8-24 14:48:54 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-8-24 14:44 發表
係,真係複雜好多,又要按時晨燒野!又要買齊五色果由屋企出發,仲要去一個好旺o既路口燒,燒完仲要唔可以番轉頭行,一定要行一個圈咁番屋企!正係度路線,揀時間都玩死左! ...
乜咁複雜 ga...
回復

kong 發表於 2007-8-24 17:59:47 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-8-24 11:39 發表
嘩,真係唔知好過知囉!你有冇即刻搵地方搬?

冇啊! 其實我唔太信鬼神呢樣嘢! 我嘗試幫自己解釋比鬼"擲"係自己個腦局部甦醒嘅不協調反應,
比人惺兩巴可能係突然間塊面嘅神經抽筋啦(都似乎好科學化).

個 landlady 好信自己屋企有鬼,但佢話隻鬼只係百厭,唔會害人喎! 佢話有一次佢同男朋友一齊見到
自己房個枕頭由房間飛出黎,佢個房係冇人架! 所以佢好信, 但從來都冇親眼見隻鬼現身.

原帖由 kim 於 2007-8-24 11:50 發表
嘩~~~  同'佢地' 分租喎, 個ladylady應該俾你平租喎~

係喎! 點解唔同佢講價呢? 當時租金都幾貴架喎!
回復

笨笨 發表於 2007-8-24 18:58:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-24 13:03 發表
我隻西施狗阿寶都見到個d野,一見到就成個身彈起追住黎吠,有次成家0係度睇電視佢就追住窗邊條牆線來回係咁吠,我就比佢嚇到一手抱住佢,但佢都仲用個頭追住係咁吠,最後對住個窗成咁吠..............我諗走左啦~~
有一年 ...

...... ......
回復