鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83538 693
noel 發表於 2007-8-27 11:40:00 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-25 00:18 發表
寶瓶 ,

好驚丫    我有個 fd 佢未入果間屋住己經有師傳叫佢唔好入去住 ,  不過佢唔信 > 過 1 排 > 又有人同佢講再住落去要離婚 > 不過佢唔信 > 過 1 排 > 佢老公同佢講間屋有 "人" 同佢講野 ....  ...
咦! 未入果間屋住己經有師父叫佢唔好入去.....
佢有睇開師父 ga?    點解唔叫佢做吓嘢?

回復

noel 發表於 2007-8-27 11:42:01 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-8-27 10:07 發表

其實故事未算完。只係呢 1 part 完左!但等我嘗試組織o下先,因為比較複雜,絕對唔係三言兩語講得明白!
回復

笨笨 發表於 2007-8-27 19:26:08 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-27 11:09 發表

係咪係個筒面燒呀?我只係燒過一次唔係咁清楚

唔係~~~就咁係個地度燒 (好似犯法架,不過...鄉村多數係咁樣燒 )
回復

carlo 發表於 2007-8-27 19:26:42 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-8-27 11:40 發表
咦! 未入果間屋住己經有師父叫佢唔好入去.....
佢有睇開師父 ga?    點解唔叫佢做吓嘢?

其實簡唔中我同個朋友 M  ( 介紹呢個朋友比我識 - 叫佢 a 啦 ) 都會上果個師傅度問野 , 都有講開 a 既事 , 師傅收佢好平佢都唔肯 !  朋友 M 已經為左佢做左好多野架啦 ,  佢終於肯搬 -  不過佢話賣左先搬 ! 而家佢間屋未賣到唔講咁多住 , 如果佢因為我賣晤到我就罪過罪過 ....
回復

carlo 發表於 2007-8-27 19:31:17 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-24 19:06 發表
係喎~~~黎緊我都要幫我老豆手,燒下街衣~~

每年都會去燒~~都唔知燒左幾多年咯~~

細細個就已經比老豆足去燒街衣

有丫 - 係我十歲八歲果陣仲笑過呢 d 風 ..... 結果係咁咳 ! 睇左幾個月醫生都咳 !  又照 x- ray 又做 test ,   一入黑就發燒 ---- 結果燒左一份百解就立即無事啦 !...... 禍從口出 .....
回復

janice 發表於 2007-8-27 23:34:43 |顯示全部樓層

其實故事未算完。只係呢 1 part 完左!但等我嘗試組織o下先,因為比較複雜,絕對唔係三言兩語講得明白!

你慢慢組織啦

我要多謝你呀
打咁多字
辛苦晒~~~~~~
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-27 23:52:36 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-27 07:26 PM 發表

其實簡唔中我同個朋友 M  ( 介紹呢個朋友比我識 - 叫佢 a 啦 ) 都會上果個師傅度問野 , 都有講開 a 既事 , 師傅收佢好平佢都唔肯 !  朋友 M 已經為左佢做左好多野架啦 ,  佢終於肯搬 -  不過佢話賣左先搬 ! 而家佢 ...

如果"佢"留住你朋友就...............唔知點啦~~
回復

lolo 發表於 2007-8-28 00:01:46 |顯示全部樓層

好心急呀  
回復

笨笨 發表於 2007-8-28 00:06:40 |顯示全部樓層

下~~~仲有下文架
回復

hipo 發表於 2007-8-28 14:43:42 |顯示全部樓層

回復 #89 noel 的帖子

Ar noel,

想讚你好耐架喇......

好堅呀你, 夠哂沙 pork 呀!!  

封你做偶像 !!!   
回復

carlo 發表於 2007-8-29 00:38:21 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-27 23:52 發表

如果"佢"留住你朋友就...............唔知點啦~~

原來佢靜雞雞去左搵師傅啦, 我地咁佢點 , 佢話睇埋 10 月先 ......
回復

noel 發表於 2007-8-29 11:41:02 |顯示全部樓層
原帖由 hipo 於 2007-8-28 14:43 發表
Ar noel,

想讚你好耐架喇......

好堅呀你, 夠哂沙 pork 呀!!  

封你做偶像 !!!   

講真呢 d嘢都唔係好得人驚,人先至係最可怕嘅生物~

試唸吓咁多年嚟,d鬼鬼怪怪出現嘅方式都冇乜大改善 (可以話係一成不變),真係有 d悶  
但人類嘅偷呃拐騙 "功能" 就層出不窮,問你驚唔驚?
回復

joey 發表於 2007-8-29 12:26:04 |顯示全部樓層
尋晚睇左.... 驚到訓唔著, 因為我好細膽同埋成屋都係公仔.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-8-29 14:10:15 |顯示全部樓層
呢排我都有D驚,因為自從七月節開始,我屋企多左好多訪客(小強、BB老鼠!!),驚到流哂眼淚,花容失色。男友驚我神經失常添!

有人話.........
".........要是家裏有老人家,或是對中國傳統民間習俗有一點知識的話,當會知道,在農曆七月期間,要是家裏有小蟲、小鳥等出沒,多是孤魂野鬼附體,必定要任由牠們來去,千萬不能撲殺。..............." (from http://hk.news.yahoo.com/070828/60/2ek9p.html)

點算?我男友整死哂佢地啦,如果唔係我點訓?
回復

笨笨 發表於 2007-8-29 19:23:02 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-8-29 14:10 發表
呢排我都有D驚,因為自從七月節開始,我屋企多左好多訪客(小強、BB老鼠!!),驚到流哂眼淚,花容失色。男友驚我神經失常添!

".........要是家裏有老人家,或是對中國傳統民間習俗有一點知識的話,當會知道,在農曆 ...

唔駛驚住~~~有老人家話~~未必所有昆蟲小生物也是的   

常見在家的昆蟲,老鼠等~~~多也不是~~  

多會是~~外來客(指是會飛的昆蟲)可能會係...但都不用怕,妳又無做傷天害理既事

妳只要過到自己個關便可

不用常常放在心上~~晚上安心平靜咁睡睡吧

7月最重要既日子都過了咯~~^^
回復

carlo 發表於 2007-8-29 20:21:39 |顯示全部樓層

".........要是家裏有老人家,或是對中國傳統民間習俗有一點知識的話,當會知道,在農曆 ...

點解會有老鼠架 !   妳係唔係住頂層 ?  咁高都上到去既 ?   養隻貓丫不如 !
回復

笨笨 發表於 2007-8-29 20:49:41 |顯示全部樓層
原帖由 carlo 於 2007-8-29 20:21 發表

點解會有老鼠架 !   妳係唔係住頂層 ?  咁高都上到去既 ?   養隻貓丫不如 !

我估亞寶瓶住鄉村既~~係唔係  

一係唐樓0.0
回復

janice 發表於 2007-8-29 23:21:57 |顯示全部樓層

唔打得??
我係cockroach killer呀~~~~
回復

lolo 發表於 2007-8-29 23:32:28 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2007-8-29 23:21 發表

唔打得??
我係cockroach killer呀~~~~

回復

janice 發表於 2007-8-29 23:46:31 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-8-29 23:32 發表

捲起份報紙就拍薑咁拍
不過會飛果d難d
係咪好勁呢
回復