鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83484 693
Monse 發表於 2007-8-14 17:06:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-14 16:58 發表
乜d 家姐都鍾意睡上格床??  
係呀, 俾野壓住個感覺好好好難受架.
咁你係幾時肯回自己床睡呀?

都成好幾個月才正式瞓返自己張床,因為同我妹妹不和所以硬著頭皮返番自己張床之後都無事發生了。
回復

lolo 發表於 2007-8-14 17:10:19 |顯示全部樓層
又一次   同蝦子餅去東京
果時秋深   天氣較冷  
但酒店暖氣又太乾燥  咁咪關咗個空調囉

我慣咗較鬧鏡   早D起身洗頭
流完頭   蝦子餅先起身
咁我就攞個風筒開始吹頭
嘩 ... 吹咗一陣啫   點解熱到面都紅晒㗎

睇吓個空調掣   “HI”  
“阿老公   搞咩啞   嗰掣擰咗去 HI 嘅”
“妳擰㗎嘛   頭先訓訓吓   覺得好凍
掙開眼見到妳企享個掣隔離   同妳講凍
妳就幫我較果個空調掣”
(我蝦子餅有三百幾度近視)

“我邊有較個掣啫   我洗緊頭!”
“係你喎 ... 長頭髮嘅喎!!”

好彩剩喺幫手較冷氣啫
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-14 17:44:51 |顯示全部樓層
回覆金金 #77 的帖子

係咪工作壓力大產生幻覺 ?
但妳描述得咁詳細...又似層層咁....
莫非妳...........領野..
師主...有冇番工背脊浸浸涼 ??
有冇抵起身見頭暈 ?
有冇一次食3隻紙包蛋糕覺得頂住??
若果有...妳幣+火了........    
但吾洗怕....我有D蒜頭飾物好O岩時代女性
優惠期內 BUY TWO GET ONE FREE!!!  
回復

tata 發表於 2007-8-14 17:57:33 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-14 17:44 發表
回覆金金 #77 的帖子

係咪工作壓力大產生幻覺 ?
但妳描述得咁詳細...又似層層咁....
莫非妳...........領野..
師主...有冇番工背脊浸浸涼 ??
有冇抵起身見頭暈 ?
有冇一次食3隻紙包蛋糕覺得頂住??
若果 ...

工背脊涼浸浸? ------->只係會喺天氣熱嘅時候著住小背心先會噃~
有冇    抵起身見頭暈 ? -------> 一個月有幾次算唔萛呀~
番有冇一次食3隻紙包蛋糕覺得頂住? ? ------->一次過食三隻雞蛋得唔得先~

大師, 咁算唔算呀?
回復

Monse 發表於 2007-8-14 17:59:40 |顯示全部樓層
鬼話連篇(全是親身經驗) 二

都唔記得幾時開始路由細到大每年間唔中夜晚瞓瞓吓都會聽到 (一年一、兩次到喇),會有人係你耳邊講野而且Feel到佢說話時噴出的氣(係男人黎嫁),有時Feel到係你正面貼著塊面咁滯有時係側面全都是好近距離,有時係小朋友仲有個女人添,個細路成日哭嫁,個女人就成日失驚無神係度大嗌,試過兩次佢大嗌嚇到我真係彈起坐左係度,仲有餘音未了,走去隔離房問我啊嫲有無聽到人大嗌佢話無喎,感覺上覺得佢地係一家人,但個男同個女既好似唔係咁開心,個女既好似思覺失調(精神病)咁又唔開心,個男既就成日唉聲x氣,好多時係耳邊都係好大力咁 ‘唉’一聲好長尾音,好無可奈何咁,有次個細路哭得很利害連我都跟著佢哭起來但我都唔知點解自己會跟著佢哭)情緒上覺得可憐好想好想哭,跟著有係心度問個小朋友“你做咩哭得咁可憐呀”佢無回應我只一味繼續哭,唔講唔覺自從2005年之後都好似再無Feel到佢地喎,唉嘎!唔好亂講野萬一走番出黎咪死,希望佢地開開心心啦,你好時我又好啦。
回復

GOODluck20x 發表於 2007-8-14 22:40:16 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-8-14 17:57 發表

工背脊涼浸浸? ------->只係會喺天氣熱嘅時候著住小背心先會噃~
有冇    抵起身見頭暈 ? -------> 一個月有幾次算唔萛呀~
番有冇一次食3隻紙包蛋糕覺得頂住? ? ------->一次過食三隻雞蛋得唔得先~

大師, 咁算唔算 ...

師主...

穿小背心.. 會另電費大大爭加...吾環保呀  
我o地公司有蒜頭耳環帶o左包妳永冇頭暈
隊三隻雞蛋都吾覺得頂住..咁貧僧要派妳為師了!
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-14 22:56:46 |顯示全部樓層
Monse咁妳一家仲住0係個度呀?
妳之前題到新屋傢俱唔好放咁耐至住,但我而家呢間屋之前裝修完吉左0係度,年幾至正式入住喎,其間每個月住兩三晚度啦,咁點呀?我諗住新樓唔怕個d野啦,但兩年黎我住呢座巳經有兩單女仕跳樓去左啦,攪到我又怕啦~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
之前睇西洋電視節目,睇外國人樣講鬼,外國人講得好科學架喎,有晒數據,又錄影又電池波,又比佢影到野喎,所以睇到我好驚,但又唔走開喎.........
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
其實我都信鬼上身架,因為中學有個同學就係咁,0係學校上上下堂都上身........而我自己都試過一,兩次(唔知係咪)一次係細個,另一次係中學時啦,話說.....講我清醒時我知道0既事啦,到我清醒時我係企左0係度,攞住d野掉我阿爸,當時係同我阿爸鬧交(我估),但我掉野之前0既事我係唔知道(唔係唔記得),感覺好似啱啱訓醒覺咁,鬧交應該唔係鬧一兩句至掉野架嘛~點解我完全唔知道?醒個一下就係我掉野出去個下........到而家我都冇問我阿爸點解我地會鬧交同埋當時0既我係點樣....
回復

janice 發表於 2007-8-15 01:07:17 |顯示全部樓層
我呢
見就未親眼過
不過中學時期住響大墈村
一開始住時都冇乜問題
但係過左一年左右就出問題
我成日訓覺都比野壓住
而且都好密
一個星期大概都有3晚
有時會聽到一d唔知咩o既說話
當時我係讀天主教學校
當被壓時,我會背天主經 & 聖母經
感覺係同佢搏鬥緊咁
我成日都覺得自己係有叫過屋企人
但第2朝問屋企人, 佢地都話冇聽過我出聲
我當時係處於中4,5 搏殺期
所以成日都同自己講係精神太緊張
但而家諗返
果間屋應該係有問題
一家住左入去, 好多事都唔順意
回復

noel 發表於 2007-8-15 17:05:37 |顯示全部樓層
<ニ> 鬼壓床
記得會考果年,有晚讀到三點幾,上床時仲不斷盤算剩返幾多個鐘,心唸要快 d瞓至得喇。

朦朧之間覺得全身唔郁得,當時以為係發夢,繼續瞓 ....
瞓瞓吓覺得有d透唔到氣,當堂醒咗, 除眼睛外,全身都唔郁得。
一方面唸會唔會係 "果 d嘢",另一方面不斷以科學方法同自己解釋;
"一定係太攰,所以有幻象!"    "血氣運行得唔好..."    "瞓嘅姿勢有問題,所以...."  
好努力想起身,但點都郁唔倒!  想叫又叫唔出聲,但好肯定自己係清醒嘅。
心好急但都算鎮定,我放棄要自己坐起嘅念頭,改為續 part 郁,但過咗十幾分鐘都唔 work,
個心不期然話   "大佬,有乜得罪,有怪莫怪呀! 我聽日重要考試 ga~"
話口未完一身鬆晒~   我即刻坐起身,望住隔離床瞓得好 lum 嘅細佬發呆....

我又瞓返落床,個心有 d 不忿,不期然話 "邊樹有 x丫~  自己嚇自己啫,係就証明比我....."
又係話都未 "唸" 完,唔郁得喇~   頭先係扲住 d手腳,而家直頭係成幅牆壓落嚟,壓咗十零秒我又
認低威,好快我又郁得返喎。  今次我直頭响張床跳落地!  我想確認我係冇發夢、係清醒、血氣係正常嘅!
我叫細佬但佢完全冇反應,我仲刮咗佢幾巴呀....))))

我走出房全屋游咗一圈,飲咗杯水,先至再返上床。  可能我真係有 d鬥氣 (而家唸返覺得係痴線 lor~),
覺得比佢偷襲成功係因為我睡姿太正常囉,所以今次我特登爬响度瞓,跟住我又講嘢喇...
"嗱!我而家好清醒,有本事就壓多一次 ,比我知你係真嘅!"
真係好快,一股好大嘅"力"即時壓落嚟,真係成個人陷入咗張床褥度,個頭仲一路沉落去....
"我信喇~ 我信喇!  知你係真ga喇!  對唔住,唔玩喇!"   
一如所料,佢真係會放開我....

我明白只要唔再語帶挑釁,佢應該唔會點搞我,不個真係好攰,所以都冇唸太多就瞓 ~
之後每當我有機會去果度過夜,都會同佢講聲 "唔該,唔好搞住我瞓!"  之後就再冇發生過事。
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-15 17:20:13 |顯示全部樓層

回復 #89 noel 的帖子

你都好大個膽子啊~~~
回復

tata 發表於 2007-8-15 17:26:50 |顯示全部樓層

回復 #89 noel 的帖子

Noel果然係好"近"呀
回復

bchai 發表於 2007-8-15 17:35:47 |顯示全部樓層
noel,

俾我就實嚇死啦
回復

noel 發表於 2007-8-15 17:38:15 |顯示全部樓層
小姐們  "More practise make perfect" ma....

係會有少少驚,但我天生男仔頭,包抝頸,就算屎都要屎得清楚明白,可能咁係會越變越強。
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-15 17:48:04 |顯示全部樓層
More practise make perfect????? 咪玩啦.
叫我波多D BADMINTON 我就好歡迎啦~~
回復

八王爺 發表於 2007-8-15 17:52:18 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-8-15 10:05 發表
鬼壓床
記得會考果年,有晚讀到三點幾,上床時仲不斷盤算剩返幾多個鐘,心唸要快 d瞓至得喇。

朦朧之間覺得全身唔郁得,當時以為係發夢,繼續瞓 ....
瞓瞓吓覺得有d透唔到氣,當堂醒咗, 除眼睛外,全身都唔郁得。
一方面 ...

哎吔... 咁好玩!

我都试过,又係讀書果陣,依家果間屋都 拆咗咯!
三更半夜,最少零晨1奌,开住細細声收音机,怕嘈住屋企人,一个人在書枱讀書。
忽然間唔郁得,都以為係坐姿唔正确,想起身,但成身都唔聽使。
同时間,細細声o既收音機,好似大樂隊咁大声,我冧「死喇!仲唔嘈醒晒全家人!」
而且音樂声走哂音,同埋超慢,好似「食帶」咁声,但係我唔係聽帶,我聽緊收音機。
於是吓到 全身標哂冷汗!

唔通今之真係死梗? 於是想大声嗌...但係無声... 心急死我。
后來,想放棄啦!就在想唔郁的一剎那,D收音機声回復正常,細細声,仲係之前聽緊果首歌,
然后,手腳同全身都郁番。原來只係十幾秒,但係我覚得好以十幾分鐘咁耐!

這只是第一次。
回復

bchai 發表於 2007-8-15 18:08:33 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-8-15 17:38 發表
小姐們  "More practise make perfect" ma....

係會有少少驚,但我天生男仔頭,包抝頸,就算屎都要屎得清楚明白,可能咁係會越變越強。

我估 "More practise make perfect" 對我是沒有用的了 ,我現在還停留在對付曱甴的階段 ,我都見過很多次曱甴但仍怕得很,試過在家見到曱甴而大叫,大聲到鄰居來看看我家是否有賊,我都有試過  practise ar,同家姐站在超市強迫自己望住個殺蟲水樽上的曱甴 ,但都唔得,撞鬼的 practise,千萬唔好 tim
回復

carlo 發表於 2007-8-22 16:29:31 |顯示全部樓層
  wah ! 一口氣睇晒 7 頁 !  好驚 !  睇下記唔記得答番邊個先 ;

羊咩 ,  果 d 叫 "百解" , 無既用報紙燒著佢 , 由頭到腳曉一圈 , 口中講唔好意思 , 細路仔唔識世界 , 有怪莫怪 .......  呢 d 咁上下啦 .
回復

carlo 發表於 2007-8-22 16:38:53 |顯示全部樓層
sorry ! 頭先洗衣機響

Monse  ,   細個果陣都試過咁 , 不過唔敢比人知 , 因為我裝到自已唔信有鬼 , 咩到唔驚 , 但其實 - 我好驚架
回復

carlo 發表於 2007-8-22 16:54:20 |顯示全部樓層
我又 post ~

係我出世第一日回家 , 家 - 其實只係板間房 !  我既床仔緊貼既就係父母張床 ,  我媽媽瞓瞓聽到 d " ee " " um um" 既交談聲 .... 佢見到有二個人 - 一個穿黑衣 , 另一個穿白衣 , 圍著我張床仔行 ( 但係我張床 2 邊緊貼牆 1 邊緊貼大大床 ) 都無位行 ??  我亞媽唯有唔動 - 扮瞓 !   之後 2 日都係咁 ! 我唔媽就將我比左我爺爺嫲嫲啦 !  佢話我克佢 ......  佢仲話我一出身我老豆就係直升機跌落黎喎 ( 我知佢誇張左   ) ......... 不過一直久唔久就有 d 怪事係我身上發生架啦 ......
回復

lolo 發表於 2007-8-22 18:59:00 |顯示全部樓層
以前工作嘅地方   可能因為瀕臨生死邊緣
更多這些真人真事的鬼故事發生
有些同事直情親眼目見   

為免妖言惑眾   少說為妙
深信遇到   都是某種特別的緣份吧
回復