鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83489 693
cross 發表於 2007-8-12 18:26:29 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2007-8-12 17:38 發表

咪自己嚇自己啦, 可能係因為生锈, 條鏈行得唔順啫....

x2
我估同d上鏈車仔一樣
行唔郁..但係你禁一禁佢又會郁好小
回復

bchai 發表於 2007-8-12 19:00:29 |顯示全部樓層
好驚呀!我好鍾意公仔,又好鍾意同佢地改名
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-12 21:36:43 |顯示全部樓層
原帖由 Grace 於 2007-8-12 05:38 PM 發表

咪自己嚇自己啦, 可能係因為生锈, 條鏈行得唔順啫....

我都覺得係個玩具有問題多.....
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 21:49:07 |顯示全部樓層

回復 #15 Grace 的帖子

我以前細個都會幫公仔改名架....  
嘩~~~~  羊咩咩... 你個故事太恐怖.....  我今日早D响屋企先敢睇呀~
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 21:51:09 |顯示全部樓層
羊咩咩, 咁你那晚大鬧完, '佢' 就無搞你個囡囡呀?
回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 21:51:48 |顯示全部樓層
唔~~~  就到那個 '日子', 好唔好又開番個POST 講呢家野呀?
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-12 21:55:17 |顯示全部樓層
有次夜晚得我一個0係屋企,我親眼睇住隻狗同個d野0係度玩,我睇唔到個d野,但睇到隻狗玩得好開心,睇佢玩完之後我全身都唔郁得(0係張床度),而前間屋好多呢d野架,真係怕怕
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-12 21:57:10 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 09:51 PM 發表
羊咩咩, 咁你那晚大鬧完, '佢' 就無搞你個囡囡呀?

我記得掉左個公仔之後,大約大半個月之後就正常晒,個名到而家我都仲記得
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-12 21:58:14 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 09:51 PM 發表
唔~~~  就到那個 '日子', 好唔好又開番個POST 講呢家野呀?

不如跟貼呀~~但一定要真人真事,唔好流野

回復

jellyfishy 發表於 2007-8-12 22:20:58 |顯示全部樓層

輪到流金

咁好啦, 我都講下自己個經歷.
事情發生在升中一那年, 那時是跟姐姐睡同一個房的, 佢上格我下格, 床尾左側有一個大窗門, 床頭右方有個梳妝台.

一天晚上, 我睡到半夜, 突然聽到有人的笑聲, 而且唔止一個人的笑聲, 我覺得好奇怪, 就打開眼, 當時好記得自己側向右躺, 望到梳妝台上的鐘是早上一時, 跟住.... 我就躺著的向床尾望去....

當時見到有四個人, 剛好沒被上格床遮到, 從窗口外的街燈射到那四個人頭, '他們' 都沒乜頭髮的, 面部好腫脹, 平排站著在對著我笑, 我當時個心覺得自己係咪發夢呀, 唔會掛, 跟住同自己講唔好理咁多快d 合眼訓.

第日一早婆婆前來叫醒我起床, 我一醒, 留意自己躺著的位置和梳妝台上的鐘, 位置和角度都跟昨晚所見的一樣, 跟住就忍唔住抱住婆婆咸起來喇.

那幾個月我都唔敢睡回自己張床, 但家姐話乜都唔覺, 佢就日日好happy咁用晒間房. 後來大d 婆婆就同我講番, 我小學和初中時她每晚半夜都有來看看我們睡得好唔好, 她好多時會看到人影在我們的房門行來行去, 唔止一個.  起初她諗住可能係家鬼, 所以無理, 但發生了那晚後, 她有一晚再去房門口又看到'他們', 她就喝住, 然後鬧了幾聲, 之後咁多年就無見過喎.
回復

cross 發表於 2007-8-12 22:29:36 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 22:20 發表
事情發生在升中一那年, 那時是跟姐姐睡同一個房的, 佢上格我下格, 床尾左側有一個大窗門, 床頭右方有個梳妝台.

一天晚上, 我睡到半夜, 突然聽到有人的笑聲, 而且唔止一個人的笑聲, 我 ...

唔止一個..太恐怖
回復

笨笨 發表於 2007-8-12 22:37:32 |顯示全部樓層
=  .  ="  
回復

frankie 發表於 2007-8-12 22:43:51 |顯示全部樓層

回復 #30 kim 的帖子

kim妳個經歷都幾恐怖,但我覺得世上是未有鬼神的,妳間屋之前有無人住過呢!
回復

笨笨 發表於 2007-8-12 22:56:22 |顯示全部樓層
笨笨講下細個去玩既事~~~
細細個時都成日通山跑,我住既屋企對住個座山,成個山頭都好多墓地,
但~~~細細個都冇有怕,成日走去個度玩,都會路過個啲(墓),我和朋友都係會對住啲墓講,
唔該借借唔該借借,一邊(京)過個啲墓,就一邊對住啲墓講唔該借借呀細路仔唔識世界,
之後就會係山上面玩,落山又係照樣係咁講lee句話,細細個時都唔咩事,
大個咗~~個人對啲鬼故都係會有心寒~~但係都係心寒一陣感覺就冇咩野咁,
好似老豆咁講,夜麻麻人有三急係路邊小便都要講唔該借借唔該借借,咁個心都會舒服啲架^^"

回復

笨笨 發表於 2007-8-12 23:07:06 |顯示全部樓層
好像有人說過瞓覺比鬼壓(我聽大部份人都有過lee個經歷吧^^")
多數是不是在張開眼一刻,整個人都是動不了吧(我都有時會發生,但好耐冇試過咯)
開眼後怎動也動不了,有說在科學角度睇,說是因眼部神經先開動,
但身體四肢還沒開動,是因腦部還沒完全甦醒,但點解眼部可以先開動呢~~~
是因人一起身就是先開眼先,所以很多時腦部還沒完全運作,眼就可以張開了^^"

回復

羊咩咩 發表於 2007-8-13 01:34:40 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-12 11:07 PM 發表
好像有人說過瞓覺比鬼壓(我聽大部份人都有過lee個經歷吧^^")
多數是不是在張開眼一刻,整個人都是動不了吧(我都有時會發生,但好耐冇試過咯)
開眼後怎動也動不了,有說在科學角度睇,說是因眼部神經先開動,
但身體四肢還 ...

你呢個講法,我而前都係咁諗,但我試過狗狗同佢玩完之後我就即刻唔郁得啦,而家成日都咁樣真係好辛苦,之後聽人講,如果咁樣的話係個心度講"南毛痾里....."(唔識打)就會好快冇野
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-13 01:39:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-8-12 10:20 PM 發表

一天晚上, 我睡到半夜, 突然聽到有人的笑聲, 而且唔止一個人的笑聲, 我 ...

而前細個聽人講,腳向窗訓係會比較容易野0個d野,我係未知之前都係腳向窗訓,其中兩次我係清楚睇住0個d野0係我身上,之後怕怕至轉返頭向窗訓,但見野又轉返住呀,0係屋企廳見到,我爸都話有,唔理佢就得啦喎~~~~
回復

笨笨 發表於 2007-8-13 02:03:04 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-13 01:39 發表

而前細個聽人講,腳向窗訓係會比較容易野0個d野,我係未知之前都係腳向窗訓,其中兩次我係清楚睇住0個d野0係我身上,之後怕怕至轉返頭向窗訓,但見野又轉返住呀,0係屋企廳見到,我爸都話有,唔理佢就得啦喎~~~~ ...

我就仲未聽過向窗瞓會有咩野~~但就聽過老豆講話瞓覺腳唔好向大門口,唔吉利喎
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-13 02:09:01 |顯示全部樓層
咁夜仲睇唔驚咩??
回復

笨笨 發表於 2007-8-13 02:14:12 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-13 02:09 發表
咁夜仲睇唔驚咩??

講我呀~~~嘻嘻~~~我唔係好驚架^^"
回復