鬼故(真人真事)

作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-12 13:57:22
83534 693
羊咩咩 發表於 2007-9-18 08:46:38 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-9-17 05:29 PM 發表
七月節過左,都仲咁有 mood 聽鬼故?得得得,等我忙埋小小野啦!我會盡快蒲頭!

你都仲未講,點走?
琴晚我都0係到諗呢d野,又係我女架
回復

carlo 發表於 2007-9-18 17:08:12 |顯示全部樓層
  虛宿寶瓶  , 等緊你丫 , 慢慢啦  
回復

笨笨 發表於 2007-9-19 00:47:41 |顯示全部樓層
我都係~~~~等緊妳 虛宿寶瓶姐   

7月過左沒所謂啦  仲有10月尾~~~

外國鬼節

再黎驚過~~~怕過~~~嚇過~~~
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-19 16:39:12 |顯示全部樓層
唔講我地係唔會走...............
回復

ayclui 發表於 2007-9-19 19:00:23 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-19 16:39 發表
唔講我地係唔會走...............

羊咩咩你呢句好有鬼故 feel ~ (請加少少幻想, 講慢 d)
回復

carlo 發表於 2007-9-21 04:08:43 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-19 19:00 發表

羊咩咩你呢句好有鬼故 feel ~ (請加少少幻想, 講慢 d)

回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-9-21 16:04:31 |顯示全部樓層
嗯,點呀!我上次講到去邊樹?耐到自己都唔記得添!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-9-21 17:22:07 |顯示全部樓層
話說朋友上次o係夢裡面比個男人攪,於是搵左個師父幫手。

冇事之後佢繼續住o係o個到,但都有D陰影,況且師父話佢本身都幾"野"o個Do野,o個區陰氣又重,所以叫佢搬,仲要佢住D旺Do既地方添!於是,佢決定投番搬居同細佬住!

通常頭o個排都冇乜特別事發生,但住住下佢就發覺有野啦!

先係廚房無原無故會有雜聲,同埋狗狗會成日走入廚房,唔知做乜咁又走番出o黎!到後來佢話o向上天台放狗oo個陣都見到。佢話佢好多時都見到有黑影,但轉過身又唔見左。天台就話少人到,唔多夠人氣o者!但後來佢巷帶狗狗落街,都見到D手手腳腳,但冇身o既野o向路邊!嚇得佢唔敢週圍望!

我話佢情況好似越黎越嚴重播!以前都冇見到o既,除左o個個跳o哂舞,但應該係唔覺意比佢見到o個個之外。但乜得家陣時時見咁慘!

通常一個人衰到咁上o下,就會有D意想不到o既人或者事會發生!
回復

janice 發表於 2007-9-21 20:29:09 |顯示全部樓層
終於有得聽喇
thxthx 寶瓶
回復

ayclui 發表於 2007-9-21 21:17:02 |顯示全部樓層
正呀, 多謝寶瓶, 快d講多d啦...好心急呀
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-21 21:48:50 |顯示全部樓層
唔.................真係唔錯!!好聽,好聽~~
回復

笨笨 發表於 2007-9-21 22:21:47 |顯示全部樓層
好喇好喇~~寶瓶姐又再返黎講過喇

嘿嘿~~~睇落仲有下文未完喎

唔該晒寶瓶姐繼續講落去~~

唔~~~~~寶瓶姐講既鬼故,只好講一句~~~~{正}
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-9-27 15:38:45 |顯示全部樓層
朋友的朋友,嗯.... 就叫佢做芥蘭啦!

芥蘭中學後移居歐洲,好日都唔番黎一次!咁o個次番香港,當然要約老友見面!

嘩,佢兩個要見面就辛苦囉!唔係呢個忙就o個個唔舒服!其實朋友o個期身體好差!氣管又有事,頭暈身慶係家常便飯,胃痛,頭痛週身痛,睇醫生多過睇電視!

本來話不如唔見啦!但諗諗o下,唔見就真係唔知要等幾多年至有機會啦!於是病到面青青,都約左芥蘭臨走前一晚食飯!

嘩,戲肉o黎啦!

到左約定時間,芥蘭一個人坐左o係餐廳等左一陣,終於見到朋友雙目無神咁出現,身後面仲.......

"嘩!我約你一個o者,使唔使同埋成班一齊黎咁熱鬧呀?"
"o下?"朋友如夢初醒,原來芥蘭睇/感覺得到o個D野!"乜你睇到o架?"
"嘩,頂,唔怪得知我個頭咁死痛啦!原來係你!痛左幾日o架啦!"
"頭痛又關我事?"

(對芥蘭o既事,我不大清楚,只知佢有跟師父學野,但就因為懶,練功不勤,所以半桶水,有起事上黎自己都要人幫!但佢地o個派係一有污漕野就會頭痛!)

於是朋友就將發生o係自己身上面o既事,由o個次燒完野食o向自己屋企樓下撞野開始,慢慢講比芥蘭聽!

"嘩,我攪唔掂,要搵人幫拖!但我聽日要走,番到去我即刻搵師父幫你攪,你等我電話啦!"

當下,佢兩個就交換哂所有通訊方法,務求要搵人o既時候一定搵得到!

就咁,芥蘭第二日就走左!番到o個邊之後叫師父幫手攪攪D污漕野!

師父話朋友背上有兩支黑旗,一個人有三支就可以去見閻王o架啦!於是師父就幫佢拔旗!但跟住佢又發覺件事唔係咁簡單!睇埋朋友一家,似乎唔應該係咁黑仔!於是師父就問自己個"師父",原來"師父"話佢地一家比人落咒啊!於是就要去解咒啦!

朋友畫定一張死鬼阿爺墳頭個平面圖,一邊同師父講電話,一邊畫低所有指示,例如呢D要擺o向邊,o個D又要擺o向邊咁!要念D乜,拜幾多拜,向邊面拜,裝幾多柱香等等o既細節,一紙不漏抄好哂!

一個人黑左咁耐,唔係話一下就會好!其中仲左好多手尾要清!況且佢身邊o個D野都唔係善男信女,全部有目的,唔係咁易趕得走!

有一次朋友要入醫院幾日,期間,佢聽師父聽分乎,早晚要念經!咁咪念囉!其中有一次,佢念念o下見到個天有個小小黑色圓波,遠遠向佢滾埋黎,滾o下大D滾下大D,我諗維持左3-4分鐘左右掛,我就唔係好記得!跟住個波又滾走左,最後消失左!

兩三日之後佢出院,打比芥蘭update下呢幾日既事,順便同芥蘭講個天空出現黑波o個單野!

"唉你仲好講,咪就係你囉,你o個幾隻野攪到黎我到!我o個日o向房,特然鬼咁頭痛,正諗緊會係乜野事,就見到幾隻野o向我天花板個角到,哇嚇得我死,拿拿臨打電話比我阿哥救命!佢一接電話我已經o哇哇叫,乜都未講佢已經話佢好頭痛,唔講!然後仲"給"埋我線!事後我阿哥話已經攪挖掂左o個幾隻野,不過佢自己都完氣大傷。"

但至從o個次之後,朋友話佢睇野清楚左,夜晚放狗o個陣都好似冇咁黑,亦都唔係好覺有野跟住佢啊!後來仲跟埋師父學野添!

我同朋友已經好耐冇聯絡,反而同佢師父枕住有 contact,呢個又係另一個故事,不過就唔得人驚o既!

聽師父話佢而家好好,身體壯左好多!已經冇乜病痛,不過仲係脾氣差,個但呢樣佢話冇得救!嘻嘻!

我出年都可能開始跟師父修!有得食牛就好食多D啦!第時唔準食!
回復

lolo 發表於 2007-9-27 16:07:51 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2007-9-27 15:38 發表

芥蘭中學後移居歐洲,好日都唔番黎一次!咁o個次番香港,當然要約老友見面!

嘩,佢兩個要見面就辛苦囉!唔係呢個忙就o個個唔舒服!其實朋友o個期身體好差!氣管又有事,頭暈身慶係家常便飯,胃痛,頭痛 ...

你寫得好精彩   我又睇得好入戲   好似身歷其境咁

第時有得你食(牛)你都唔願食
聞到都覺得好“騷”
我都係咁   冇食牛接近四年喇
回復

笨笨 發表於 2007-9-27 19:47:27 |顯示全部樓層
啊~~~~好睇啊~~內容細節豐富驚險~~

我都好少好少食牛lu~~~

多謝寶瓶姐既寶貴時打鬼故事~~辛苦晒
回復

carlo 發表於 2007-9-27 19:48:03 |顯示全部樓層

嘩,佢兩個要見面就辛苦囉!唔係呢個忙就o個個唔舒服!其實朋友o個期身體好差!氣管又有事,頭暈身慶係家常便飯,胃痛,頭痛 ...

寶瓶 ,   ~寫多 d ~寫多 d

~
回復

carlo 發表於 2007-9-27 19:48:20 |顯示全部樓層

寶瓶 ,   ~寫多 d ~寫多 d

~
回復

janice 發表於 2007-9-27 21:16:13 |顯示全部樓層
寶瓶
超精彩
好多謝你share呀
辛苦晒
不過...我仲想聽呀
回復

ayclui 發表於 2007-9-27 22:31:28 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-9-27 16:07 發表

你寫得好精彩   我又睇得好入戲   好似身歷其境咁

第時有得你食(牛)你都唔願食
聞到都覺得好“騷”
我都係咁   冇食牛接近四年喇 ...

寶瓶d 鬼故好正...
lolo, 唔食牛接近四年...最初忍得到咩? 其實點解 d 人會揀唔食牛呢? 因為牛有靈性? 我有個朋友唔食牛十幾年, 佢話佢脾氣好咗好多.
回復

lolo 發表於 2007-9-27 22:55:32 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-27 22:31 發表

寶瓶d 鬼故好正...
lolo, 唔食牛接近四年...最初忍得到咩? 其實點解 d 人會揀唔食牛呢? 因為牛有靈性? 我有個朋友唔食牛十幾年, 佢話佢脾氣好咗好多.

當初戒吃牛真的很容易   本身又特別愛吃牛
倒為難身旁的人要多加遷就   
現在他們都習慣了   唔理我咁多照吃牛

脾氣變好   可能是個人修為

有說當觀世音菩薩閉關修練時   牛是其中的把關護法
所以不吃牛   以表尊重及謝意
回復