有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25463 281
jellyfishy 發表於 2011-6-28 14:11:30 |顯示全部樓層
hehehe312 發表於 2011-6-28 13:57
直扭膠匙羮我覺得係最可以表逹到bending spoon既精箤,
因為一定唔可以用牛力去死扭,如果唔係實斷或者扭唔到 ...

係呀係呀,上堂都有講到量子力學呢樣野~  
感應,的確好左好多.好似變左小動物咁,起晒雞皮打冷震個下,就知勢色唔對,走為上著~ 我仲想清楚多d自己的能力,但唔係個個朋友肯俾我試,又暫時唔敢治療/check有重病的朋友,因為未清楚自己的能力~

ck開post ,都係想識多d學過reiki的花友,一齊分享下,多d交流,用多d,對自己和身邊人都會好d~

感應,的確好左好多.好似變左小動物咁,起晒雞皮打冷震個下,就知勢色唔對,走為上著~ <-----講到好似撞鬼咁  發表於 2011-6-29 14:22
係..交流交流...就好似扭匙羮...無人講我又唔記得去試...水母我唔會好似你咁...打冷震呀..所以勢色唔對我仍然一樣...死梗.....但就對人念野直角力強左D.  發表於 2011-6-28 17:33
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 14:25:13 |顯示全部樓層

講多個故仔,幾個星期前,幫一位試左十年的朋友check他的強直性脊骨炎,當時我們在一個溫度三十幾度的房,有好多朋友唔信我,係度笑我添~

我膽粗粗和自己講,我有信心有信心有能力.... 幫佢check,原本額頭有汗,跟住feel到兩手有好冷的氣攻入自己身體,無論點觀想都不能放走呢d寒氣,知自己頂唔得幾耐,所以即刻縮手.

我又係打冷震起雞皮,笑緊我的朋友轉為問我有無事,佢地見到我面紅,手臂都凍埋.
朋友話一開始feel到我隻手好熱,無耐就feel唔到熱力.

我告訴朋友,他條腰舊病未去新病又來,整個身體都有問題,連帶左身左腳都有事....
佢話係,西醫已斷定佢個病嚴重....

我用左成粒鐘,才放走晒佢d病氣.... 又成了經驗~
回復

owlcyr 發表於 2011-6-28 14:28:47 |顯示全部樓層
嘩,膠果個勁正~

不如搵人claim晒呢o的錢佢~~~
http://en.wikipedia.org/wiki/Lis ... e_of_the_paranormal

係呀...睇到膠果隻...好想搵隻黎玩呀..  發表於 2011-6-28 17:34
回復

alexander 發表於 2011-6-28 14:58:51 |顯示全部樓層

中午睇完後, 剛剛試了~ok喎
第一次扭係得咁多, 如果我想扭2個圈應該點會易d呢?

第一次扭

第一次扭

你又有學reiki o架?  發表於 2011-6-28 17:53
我都想問依個問題...係咪真係當泥膠咁求其就可以扭二個圈呢?  發表於 2011-6-28 17:35
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 16:06:36 |顯示全部樓層
哎呀,我幾乎所有星期二晚都要打波訓練.仲有無邊日有分享架?
回復

hehehe312 發表於 2011-6-28 16:00:05 |顯示全部樓層
其實....本人覺得,不需太強求自己能力的高低,亦不需太刻意去替人治療,
當然,抱住呢個助人既心態始終都係一件好事.但不要勉強哦.

如果想知自己能力,可試下測試朋友的氣牆,或感應一下他們的過去或未來,
這也不尚是一種好的經驗, 亦不會同時令自己身體受損呢.

我學的地方,逢星期二晚在他們的教室(油麻地)都會舉辦一些REIKI的集體治療(免費的),
如你有興趣,可PM我去看看,席上會有很多師兄師姐一同治療分享,據我所知,不同地方學的也歡迎.放心.....不是傳銷那些,不會逼人買東西的WAKAKAKAK.真的只是一個供大家學員練習,治療及分享的地方.
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 16:04:39 |顯示全部樓層
hehehe312 發表於 2011-6-28 16:00
其實....本人覺得,不需太強求自己能力的高低,亦不需太刻意去替人治療,
當然,抱住呢個助人既心態始終都係一 ...

我又無強求自己替人治療.當時見朋友很痛,又唔開心,我好想幫佢.治療時,feel到自己唔掂,都即刻縮手了.
還有,我覺得要多d用reiki,和跟同好分享心得,才能清楚自己的天賦.高低呢d野,我反而無諗過.
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 16:14:08 |顯示全部樓層
hehehe312 發表於 2011-6-28 16:00
當然,抱住呢個助人既心態始終都係一 ...

hehe~~~ 可否講講介紹下你地個聚會情況? 有乜內容架?一般會分享d乜? 我好有興趣,要看看有無機會來~
回復

hehehe312 發表於 2011-6-28 16:34:31 |顯示全部樓層
開頭,師兄姐們或導師,會先因應你既級數,先再進行一次灌頂,打通七輪.
之後學員便可自行治療或與其他學員治療分享,稍後時間,會再來一次集體的治療或灌頂.
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 16:38:11 |顯示全部樓層
hehehe312 發表於 2011-6-28 16:34
開頭,師兄姐們或導師,會先因應你既級數,先再進行一次灌頂,打通七輪.
之後學員便可自行治療或與其他學員治療 ...

啊~ 咁你現在有無去呀? 咁你可唔可以幫人灌頂? 互相治療,也是學習一種,很好啊~~~ 值得一來啊~~

我未有呢個能力呀, 就快會上埋呢一級,到七月中or八月過來,可以嗎?
回復

alexander 發表於 2011-6-28 18:13:41 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-6-28 14:58
中午睇完後, 剛剛試了~ok喎
第一次扭係得咁多, 如果我想扭2個圈應該點會易d呢?
...

我冇學過o架, 咩都唔識, 我照你地敎的咁做.

借問聲reiki有冇得自己練架?

我係講緊自學reiki,唔係扭匙羮~  發表於 2011-6-30 11:18
我咪答左你,扭匙羮同reiki無關既囉....  發表於 2011-6-30 09:32
唔係話一定要咩灌頂o架咩?  發表於 2011-6-29 14:23
reiki無...不過外邊有好多手療既書可以睇下...或者你無師自通呢...  發表於 2011-6-28 18:49
回復

alexander 發表於 2011-6-28 23:44:15 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-6-28 18:13
我冇學過o架, 咩都唔識, 我照你地敎的咁做.

借問聲reiki有冇得自己練架?

我咁豬應該冇可能無師自通, 我諗住睇左書先有少少概念又識少少先學會好d掛

如果係咁又唔洗搵書睇..上網搜尋下..都有好多資料  發表於 2011-6-29 10:35
回復

chutou 發表於 2011-6-30 12:04:43 |顯示全部樓層
禾都有興趣學下, 想幫自己先咋

海底輪(Root):        不活躍        (-6%) -- 但第一個已經不活躍咪死得?
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%)
臍輪(Navel):        不活躍        (6%)
心輪(Heart):        已開啟        (19%)
喉輪(Throat):        已開啟        (12%)
三眼輪(Third Eye):        已開啟        (50%)
頂輪(Crown):        不活躍        (6%)
回復

flower 發表於 2011-6-30 14:33:47 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-6-30 12:04
禾都有興趣學下, 想幫自己先咋

海底輪(Root):        不活躍        (-6%) -- 但第一個已經不活躍咪死得?

hi Chutou,
你怎樣知到 "海底輪(Root):        不活躍        (-6%) " -- 但第一個已經不活躍咪死得?
經靈氣導師測試嗎 ??

回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-30 14:59:34 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-6-30 14:33
hi Chutou,
你怎樣知到 "海底輪(Root):        不活躍        (-6%) " -- 但第一個已經不活躍咪死得?
經 ...

向39樓水母條link
http://www.eclecticenergies.com/ ... ras//chakratest.php
回復

alexander 發表於 2011-6-30 15:07:16 |顯示全部樓層
我個結果係咁,
海底輪(Root):        不活躍        (12%)
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%)
臍輪(Navel):        已開啟        (38%)
心輪(Heart):        已開啟        (44%)
喉輪(Throat):        不活躍        (6%)
三眼輪(Third Eye):        已開啟        (62%)
頂輪(Crown):        已開啟        (44%)
回復

flower 發表於 2011-6-30 15:36:30 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-30 14:59
向39樓水母條link
http://www.eclecticenergies.com/ ... ras//chakratest.php

thanks 菲媽 ...
我check 咗啦 .... 有4個輪都不活躍, 仲要係(-), 咁代表咩呢?? .......好差嗎 ??

just for fun咋,要去問師傅先係真  發表於 2011-6-30 15:39
回復

flower 發表於 2011-6-30 15:52:58 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-6-30 15:36
thanks 菲媽 ...
我check 咗啦 .... 有4個輪都不活躍, 仲要係(-), 咁代表咩呢?? .......好差嗎 ?? ...

睇咗哩度, http://www.eclecticenergies.com/ ... as/introduction.php
明多咗少少 ....
回復

chutou 發表於 2011-6-30 16:52:08 |顯示全部樓層
flower 發表於 2011-6-30 14:33
hi Chutou,
經 ...

菲媽答左你, 其實禾都唔知
玩玩下咋
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:14:29 |顯示全部樓層

呢幾日學大師班, 學左好多野, 真係人生一大得益, 終生受用.  (今日再跟老師clarify清楚,現再edit 了)
老師講, reiki 無走火入魔呢回事, 點解有人說走火入魔,可能是因為:

1. 治療時,四周空間(e.g.一間房)會積了負能量/或稱病氣,如果該空間沒有好好清除負能量的方法(e.g. 空氣淨化的東西,明火, etc.),積存該空間的負能量會影響治療者和受治療者.
簡單d講,好似去了一個唔通風的廁所開大,結果會點? 焗,臭,細菌多.點算?可開抽氣系統通風,外國人會擦火柴,點火燒除廁所異味.同理,reiki治療時,讓空間也需要淨化.

如果自身有重病, 最好不要幫人治療, 因為會攞埋對方的能量 (這個說法不對),因為自身比較弱,排出病氣時也可能很敏感,受唔受得唔舒服的感覺,要自行決定了.
不懂分正負能量的話, 那就更危險了. or
2. 自身的氣不足, 幫人灌頂時, 如果對方身體好好, 分分鐘係佢幫你, 唔係你幫緊佢. (呢個請看之後ck的解釋)

reiki係互動, 所以唔好隨便幫人灌頂, 且每次幫人治療和灌頂, 都要停一停, 諗一諗.

唔... 等我繼續學習先~~
回復