有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25460 281
jellyfishy 發表於 2011-7-12 08:57:15 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-11 17:19
我其實係全班SENSE得最差個個
阿SIR話我個人太理性化, 同埋個人由細到大都好壓抑-->個人好"實", ENERGY F ...

小小提議, 既然你阿sir說出了你的特性+問題, 應先了解和解決自己先, 明白如何好好運用自己的特性和解決自己的問題, 明白了, 再學上去, 得益會大好多架.

否則, 學咁多, 你還是你, 還是用自己的方法和思維模式去練習和運用, 根本學唔到reiki的精神.

不好意思, 我一向比較直, 大家交流下, 小小意見, 希望你不要介意~~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 08:58:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 08:49
昨晚研習獲益良多, 今早起床還是想著昨晚的經過, 要好好把體會記在心裡, 多用多練習~~~ ...

"cklife  昨晚是蠻好玩...但我想下次我會早點回家...昨天回家好像喝了很多人參茶一樣.....一點睡意都沒有...是吸飽靈氣不想睡嗎? "

咁攪鬼, 可能真係"笠"得氣多~ 哈哈~~
我昨晚雖然high, 仍睡得好好呀~

昨晚上床不太想睡...但今早好早就醒....唔多夠訓...  發表於 2011-7-12 10:25
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 09:01:31 |顯示全部樓層
windflower 發表於 2011-7-12 01:18
做練習的感覺真的很好,而且靈氣真的可以提升内在而令人幸福的感覺真好呢!
...

係呀~ 以往我學完靠自己理解去治療自己治療別人, 有問題就致電老師和同學問, 昨晚一齊研習, 可以即時睇到自己有乜問題, 有乜觀念要攺, 大家都真心互相幫忙, 個下感覺, 開心到我成晚哈哈笑~
回復

babytt 發表於 2011-7-12 09:42:58 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-12 08:33
我覺得練習十分需要的,因為練習時大家交流,比自己關埋門練習學到的多太多。

有些多人才能玩的小遊戲, ...

有時間我都想練習多D,
不過HK地搵食好辛苦, 平日好夜先放工, 我又剛搬到去老遠
星期六日我又有其他興趣班上

不過好在我唔心急, 呢D嘢學左終身受用
唔急於一時
遲D有空等我又搵D CHING CTSE做D GROUP EXERCISE
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 09:46:55 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-12 09:42
有時間我都想練習多D,
不過HK地搵食好辛苦, 平日好夜先放工, 我又剛搬到去老遠
星期六日我又有其他興趣班 ...

你好似係好多心,又心急,才會一星期七日都咁忙.
個個level讀出來結果都差不多的話,咁即係....

哎呀... 我又太直... 咪丙我頭呀~~
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:13:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 08:57
小小提議, 既然你阿sir說出了你的特性+問題, 應先了解和解決自己先, 明白如何好好運用自己的特性和解決自 ...

我唔介意
我都好同意
亦都做緊
就係因為咁, 我唔PUSH自己LOR
阿SIR話我性格太"認真"去做事, 比左好多壓力/死力自己,唔得放鬆-->一般HK人都係咁
所以我呢D CASE佢唔會PUSH我
佢希望我慢慢學放鬆D, RELAX D, enjoy D, 佢唔想我"刻意"去做, 佢想我自自然然地領會, 千萬唔好同人比較, 唔係比賽鬥快, 唔係打機日煲夜煲趕升呢/爆機, 亦唔係考試測驗, 唔好PLAN要幾時幾時迫自己一定要PRACTICE, 反而係自己空閒時靜下來, AD HOC"想"做先做...(呢個只針對我個人而言既即)

hehehehhe....
就係咁我先覺得好"舒服", 繼續學.. .
我覺得阿SIR對個個同學仔都有唔同方向的指導真係好細心

因此我睇完呢個POST發覺自己同你地的學習模式有D唔同
我都唔會去比較
只有自己先知點樣先最FIT自己的STYLE
不過好開心可以係度有個咁OPEN/FAIR的平台知多一D唔同導師教/學員的意見
習思廣益, 對於日後練習好有幫助

我呀, 之前呀, 係全港最大個個討論區呢睇REIKI的POST, D人唔係SHARE PURPOSE架, 係邪教/打手咁"死SELL"你"學錯", 要去佢度學!!!!又唔REPLY POST, 只係不斷PM你HARD SELL, 有D又鬧晒交咁, 好恐怖~咩叫啱錯即, 你有咩資格去JUDGE人即, 你出去補習學英文呀, 個個TEACHER都有唔同的TEACHING/LEARNING MODEL架啦~爭生意都唔係咁架, 有"射"就自然香架啦~我最憎呢D ,見佢D學員咁既素質/行為修養, 我心底裹已經BLACK LIST左佢個間, 死都唔會學, 知道有朋友去都會阻止~  (HAHA....我D臭脾氣大家可見一斑 )
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:21:03 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-12 10:13
我唔介意
我都好同意
亦都做緊

點解咁似上年的我既? 
我覺得我和你好似呀... 似到呢.... 你呢番話,熟口熟面,我...口直心快,大上大落,上年唔知幾時好似都講過你類似的話... 其他花友有看的話,應該會笑我和你,因為好似~

到我今年意外斷左腳,無得再跑再衝時,才真正意識到,我以前的所謂慢d隨意d,原來和你阿sir講你個格一樣,我仍然plan得太密,太理性,側埋一邊,完美主意,自己又唔知,七日無停,攪這攪那....

今次學完大師班,我叫自己今年內唔準學其他東西,要好好體會身上所學的,珍惜已經擁有的能力,慢慢品嚐.

你真係進步左好多...識得叫自己今年唔好再學...停一停.諗一諗...會發覺世界真美好  發表於 2011-7-12 10:29
回復

cklife 發表於 2011-7-12 10:24:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 08:57
小小提議, 既然你阿sir說出了你的特性+問題, 應先了解和解決自己先, 明白如何好好運用自己的特性和解決自 ...

每個人學reiki的動機不同,後來既心路演變亦不同,所以對學習既取向也有分別。

在於我自己來說,reiki不單只是一種治療手段,單單學一些手藝符號而己。

reiki也是一種心的修練,幫助更認識自己,更認清事實。

除了是治療手段,更是令人進步的一種方法。

所以,我們喜歡學得慢,慢慢吸收消化,亦更能配合自己的步伐。
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:24:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 09:46
你好似係好多心,又心急,才會一星期七日都咁忙.   
個個level讀出來結果都差不多的話,咁即係....  ...

凡事唔好咁TASK Oriented
唔同LEvel學唔同嘢
唔好去計個OUTCOME
自己FEEL到有咩個人得著就得架了

最重要係自己有進步咩..讚成!!  發表於 2011-7-12 10:36
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:25:59 |顯示全部樓層
我唔介意
我都好同意
亦都做緊

"全港最大個個討論" ?
你意思係 "跌史吉”?
我成日都有去,不過係講打波~ 嘻~ 我係波牛~ 
hardsell我的話,上年的我,實反串佢個場.
家下唔 lu~ 無謂壞人搵食機會,各有各修行,願者上釣,有因有果,唔到我控制到喇~
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:33:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:21
點解咁似上年的我既?   
我覺得我和你好似呀... 似到呢.... 你呢番話,熟口熟面,我...口直心快 ...

係咩????
AHHAHAH....得閒搵個POST我睇丫

HK地呢個壓力都市, 好容易會培養出呢種性格

我學REIKI"玩能量"唔係我的目的.....所以我唔主動去做GROUP PRACTICE

我最主要係想TUNE下自己個SPEED, 比自己靜下來, TUNE一TUNE個人心態而且

而家我改變左好多, 已經好滿足, 好夠了~玩咩Level?邊個同學叻D呀?邊個D氣比較好??....呢D對我嚟講一D都唔CARe

人人追求的東西都唔同~我得到我想要的東西了~

係...每個人追求既唔同...我地依班友仔追求既.....係......快樂....呵..呵..reikik好好玩架...好開心架..睇水母幾鬼HI  發表於 2011-7-12 10:38
回復

cklife 發表於 2011-7-12 10:35:26 |顯示全部樓層
我唔介意
我都好同意
亦都做緊

佢希望我慢慢學放鬆D, RELAX D, enjoy D, 佢唔想我"刻意"去做, 佢想我自自然然地領會, 千萬唔好同人比較, 唔係比賽鬥快, 唔係打機日煲夜煲趕升呢/爆機, 亦唔係考試測驗, 唔好PLAN要幾時幾時迫自己一定要PRACTICE, 反而係自己空閒時靜下來, AD HOC"想"做先做..

好讚成你老師既講法。

千期唔好同其他人比較,每個人都有自己特質,自己既進度。有D人先快後慢....有D人慢熱D...先慢後快,最重要係用感覺,同自己溝通一下,搵適合自己既方法同速度。

因為導師既不同,有好多課程內容既增減,觀念上既分別。所以,會睇到我地同你係有好多分別,但我想信reiki既理念係一樣,都係想人生圓滿D,都一樣係正氣正念既人。

nice to meet u-反"艾瘋"黨  發表於 2011-7-12 11:48
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:49:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:25
"全港最大個個討論" ?
你意思係 "跌史吉”?
我成日都有去,不過係講打波~ 嘻~ 我係波牛~ 

係呀, 就係"跌史吉"
你SEARCH我呢個名都會見到我之前D POST

1000% SUPPOrt各有各修行, 自由社會, 不要無賴地強行將一己之見強加於別人身上, 這與邪教無異
比個我個人的例子你: 我之前唔見了電話, 個個人叫我出IPHOXX啦, 我都唔LIKE IPHOXX, 點解個個朋友都PUSH我去出呢, 當我話佢知我唔鍾意, 佢地就用D好奇怪的眼光望住我!! 是我有問題嗎? 有朋友話送一部比我, 我話:吓!唔使啦~我完全唔鍾意亦唔會用~

呢個就係我臭脾氣的地方, 我有我自己的性格同喜好, 我好知道自己要乜LIKE乜同做緊乜, 我唔LIKE FOLLOW大社會潮流, 亦唔受人說話的影響, 唔買名牌....

所以朋友話我老土, 固執 STUBBORN....AHHAHAHA...我認~我係~

唉瘋我都 唔 like 佢  發表於 2011-7-12 11:52
放心...依度好多你既同路人...哈..哈....我都唔中意iphon ...  發表於 2011-7-12 11:27
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:49:54 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-12 10:35
佢希望我慢慢學放鬆D, RELAX D, enjoy D, 佢唔想我"刻意"去做, 佢想我自自然然地領會, 千萬唔好同人比較, ...

AGREE
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:54:45 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-12 10:49
係呀, 就係"跌史吉"
你SEARCH我呢個名都會見到我之前D POST

”呢個就係我臭脾氣的地方, 我有我自己的性格同喜好, 我好知道自己要乜LIKE乜同做緊乜, 我唔LIKE FOLLOW大社會潮流, 亦唔受人說話的影響, 唔買名牌....”

嘩~~~~救命呀~~~~ 你和我係咪失散左既兄弟來架?
我由細到大都係呢個格, 唔鍾意隨波逐流, 唔鍾意埋堆, 唔鍾意名牌, 行街會眼訓, 但打波行山就醒晒~
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:55:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:46
唔洗搵post 啦,你去番以前深底的post,就知我敢愛敢恨,唔抵得成日出聲...家下叫好d架喇,識得停一 ...

WOR!
聽得出你得著唔少, 領會唔少啦~

我唔係學左好多LEVEL JOR WOR, 係我學個度嚟計, 有好多好多更高LEVel的CLASS 同CHING CTSE, 我好低班架JOR
回復

babytt 發表於 2011-7-12 10:59:41 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:54
”呢個就係我臭脾氣的地方, 我有我自己的性格同喜好, 我好知道自己要乜LIKE乜同做緊乜, 我唔LIKE FOLLOW ...

SORRY呀
我係女仔嚟架
同你可能係兄妹 OR 姐弟啦~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 11:20:20 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-12 10:59
SORRY呀
我係女仔嚟架
同你可能係兄妹 OR 姐弟啦~

我都係女 ...
回復

babytt 發表於 2011-7-12 11:22:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-12 11:20
我都係女 ...

好姊妹
你打咩波???
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 11:24:52 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-12 11:22
好姊妹
你打咩波???

羽毛波~~~
(我覺得呢個吹水區好掂, 想吹乜就乜, 幾時轉風都得~)

你地真係轉得好快XD  發表於 2011-7-12 11:53
回復