有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25461 281
cklife 發表於 2011-7-6 18:36:59 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-6 18:34
餐刀,好喎~

佢係Reiki嘅RAKU(火蛇符號 Serpent Version),不過畫得唔好囉~

吓....第一個彎位彎錯邊...而且...彎多左一下....尾段個蛇餅又少左D....

你收貨呀?訂做貴唔貴呀?

我地都講緊...訂番幾個皂印....不過都仲係吹下水....

我响D銀價未升之前做ga la~ok啦~  發表於 2011-7-6 18:48
回復

Poppylily 發表於 2011-7-6 18:45:41 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-6 18:36
吓....第一個彎位彎錯邊...而且...彎多左一下....尾段個蛇餅又少左D....

你收貨呀?訂做貴唔貴呀?

你畫嗰果係唔係咁樣~
我只係唔鍾意佢個"彎"唔係順住,由大到小咁落~
回復

cklife 發表於 2011-7-6 19:52:08 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-6 18:45
你畫嗰果係唔係咁樣~

E~~~

唔同樣喎......佢寫係Tibetan Reiki Symbol.....
原來我記錯...我講個符號叫...Tibetan Fire Serpent
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-6 20:29:19 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-6 18:34
餐刀,好喎~

佢係Reiki嘅RAKU(火蛇符號 Serpent Version),不過畫得唔好囉~

宇宙的能量, 所有reiki 都係用宇宙能量, 這是我所認識的.

另外 raku 不是 fire serpent 呀, raku 個樣好似行雷咁樣架.

由於我信教, 學左咁耐reiki, 都不用請甚麼神幫手架喎, 老師教, 請天使長幫手都得架, 睇你叫邊個幫手舒服d囉, 最緊要請正氣正念個d就得喇.
我自己無特別請乜神, 感覺好無安全感, 每次用reiki 就諗下自己個天使陪住自己囉.

我既認知都係...所有REIKI都係用宇宙能量....但我中意事物簡單d...生活簡單d...所以我會用最簡單果種....  發表於 2011-7-7 09:32
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-6 20:33:10 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-6 18:45
你畫嗰果係唔係咁樣~

我地學畫呢個fire serpent 同你呢個有少少唔同.
我成日諗, 畫符係咪跟潛藏意念有關, 個符號畫得靚唔靚唔重要, 但心裡想著呢個符號時, 潛藏意念就會發揮出來, 所以能量大左.
嗱, 我都係估估下, 人人畫符都有出入, 點解會有相近效果呢, 所以我諗和潛藏意念有關囉~ 似唔似inception 呢~
回復

cklife 發表於 2011-7-7 09:30:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-6 20:33
我成日諗, 畫符係咪跟潛藏意念有關, 個符號畫得靚唔靚唔 ...

記得....上堂教用靈擺測能量時就有玩過...

測十字架型....測佛教標誌....圓形...無限大符號等等....

好似係十字架對基督教徒黎講,能量會比唔係基督教徒既人大....

我諗係同個人認知有多少關係....

除左宇宙既神秘力量,個人念力運用應該都有關係....

所以...同一個符號...唔同人使用...有d人效果大...有d人效果細....

我見佢影左本書出黎....可能因為唔同老師....或唔同派別掛....
依家d符號多到呀...上網搵下就一大堆....仲有d人話可以睇到人地氣場...仲話每個氣場都有一堆符號係度...
又畫一堆符號出黎...話係佢睇到既...

我老人家無記性.......我唔要咁多呀.....好用夠用....對我比較重要...
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-7 09:48:05 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-7 09:30

測十字架型....測佛教標誌....圓形...無限大符號等等....

我都係簡而精, 符號呢家野, 最好要易畫易明易用, 幾個夠~~

無論reiki 定 sekhem,其實我常用嘅符號都係嗰幾個 ~ ^.^  發表於 2011-7-7 18:09
回復

Poppylily 發表於 2011-7-7 17:54:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-6 20:33
我成日諗, 畫符係咪跟潛藏意念有關, 個符號畫得靚唔靚唔 ...

聽完你咁講,我忽然覺得自己執著咗,只因為個符號畫得唔靚,而唔載佢,
係囉,能量來自宇宙,符號只不過是工具,無理由只因為件"工具"唔靚,就放棄咗自己之前的理念~

水母,真係好多謝你提醒!幫我解咗lee個結~

回復

Poppylily 發表於 2011-7-7 18:05:30 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-7 09:30

我諗都可能真係因為唔同流派,所以符號上有d分別.
就好似raku,閃電形(lightning bolt)同Fire Serpent,我學果時都係叫raku. 其實都係講緊,引領宇宙的能量姐~
回復

cklife 發表於 2011-7-7 18:08:30 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-7 18:05
就好似raku,閃電形(lightning bolt)同Fire Serpent,我學 ...

我會著重感覺多D....可能我個人本身係比較敏感...

所以,我會用感覺去引領....

我做lee個吊咀都係想用能量嗰時多個幫助~  發表於 2011-7-7 19:51
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-7 18:23:54 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-7 18:05
就好似raku,閃電形(lightning bolt)同Fire Serpent,我學 ...

咁又係~ 咁你係學開sekhem?  聽說sekhem超多符號,我實唔記得~

老人痴呆學唔到...  發表於 2011-7-7 19:10
回復

Poppylily 發表於 2011-7-7 19:47:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-7 18:23
咁又係~ 咁你係學開sekhem?  聽說sekhem超多符號,我實唔記得~

我學到LEVEL 2,學咗12個,不過我常用的都只係4,5個~其實記唔哂, 需要個時會出貓睇書囉~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-8 00:10:42 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-7 19:47
我學到LEVEL 2,學咗12個,不過我常用的都只係4,5個~其實記唔哂, 需要個時會出貓睇書囉~  ...

咁幾時會學埋上去呀? 
我覺得reiki 對我好有用,攺變了我的人生觀和身體健康左好多~ 人開心左好多呀~ 仲有,唔洗下下唔舒服就去找醫生,以前我成日胃病,試過胃痛入院...
現在胃一有乜唔對路,就會用下reiki,觀想下符號,通常10min就work喇~葯都唔洗吃lu ~
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-8 09:04:14 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-8 00:51
我暫時都唔會上讀MASTER LEVER住,因為教我嗰位外籍老師因為佢老公調職外地,所以要離開香港一段時間,我又 ...

我乜鬼都用左”朱古力” (cho ku rei) 先~ 然後諗到乜用乜...用來用去都係得十個八個...

如果遇到好似你個情況or紛爭,我會用乜呢?  um... cho ku rei, grace, rama

你個巨人係乜樣架?

"朱古力"...^o^ 我無諗到lee個音喎~果然好記~ HEHE~  發表於 2011-7-8 23:09
回復

cklife 發表於 2011-7-8 12:47:36 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-8 09:04
我乜鬼都用左”朱古力” (cho ku rei) 先~ 然後諗到乜用乜...用來用去都係得十個八個...  
...

我會用...朱古力+sei hei ki + harth

睇情況加唔加grace 同za hung bang ho
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-7-8 17:23:10 |顯示全部樓層

你地d符號好複雜啊冇得搭咀
回復

Poppylily 發表於 2011-7-8 23:20:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-8 08:36
係囉...我都覺得學左D野...要比時間消化下,盡量可以用番出黎...咁先無浪費到...

而且...我都中意好似你 ...

其實我而家D想法都變咗好多,以前我會向公司做到11.12點,搏到盡~

而家,我會將親人,屋企放响第一位~其他,夠就OK啦~
回復

Poppylily 發表於 2011-7-8 23:32:02 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-8 09:04
...

"巨人"其實等於reiki的"SEI HE KI",符號一樣,sekhem會叫佢"sentinal"~

佢真係覺得佢保護過我同我老公ga~所以我好鍾意"call'佢~
回復

cklife 發表於 2011-7-9 12:01:48 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-8 23:20
其實我而家D想法都變咗好多,以前我會向公司做到11.12點,搏到盡~

而家,我會將親人,屋企放响第一位~其他, ...

好既改變呀....親情係無價既...

有一D人對外人就好好..好客氣....但對屋企係就呼呼喝喝...尤其係對父母....

好奇怪....越珍貴,..越有價值既人...反而唔珍惜...
回復

Poppylily 發表於 2011-7-9 12:14:46 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-9 12:01
好既改變呀....親情係無價既...

有一D人對外人就好好..好客氣....但對屋企係就呼呼喝喝...尤其係對父母. ...

係呀~父母年紀大咗,相處日子其實只會越來越少,一定要珍惜!
回復