有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25466 281
Poppylily 發表於 2011-6-17 23:19:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 17:14
唔係我嘔,係我個朋友嘔,嘻.... 佢話佢食錯野嘔唔出,咁我咪幫佢一把囉~~哈哈~~~ 

係 ...

水母,你上到level幾呀?
練習多D係好,但要識得停呀~如果真係遇到你話個d"總之現在接觸到重病人/負能量勁多的地方,我就會打冷震起雞皮~"的情況,你覺得唔舒服/感覺唔好的話~一定要停呀~因為你會有機會沾到d唔好的"氣場"ga~如果你唔識放番d負能量出嚟,對自己唔好ga~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-18 00:31:10 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-17 19:56
我地等緊焗爐,有少少空檔咪玩下囉

嘩~ 唔放過任何一個機會.... 玩~

我要學下你個精神...姍都係....佢遇到都唔肯停....佢覺得自己頂得順...但人地放唔到出黎好辛苦...佢情願過後自己慢慢放番出黎...佢既修練同我地好唔同  發表於 2011-6-18 06:36
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-18 00:44:16 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-6-17 23:19
水母,你上到level幾呀?
練習多D係好,但要識得停呀~如果真係遇到你話個d"總之現在接觸到重病人/負能量勁 ...

我現在level 3, 因為就快學埋 level 4 (the last level), 所以最近加緊練習和試多d~

係呀, 頭幾次幫人治療, 唔識收手, 治療完, 我勁倦, 筋骨酸痛左幾日, 好彩老師好人, 俾我係咁問, 他教我要找適合自己的方式, 放走負能量, 才能平衡過來. 呢d都係經驗, 試多d用多d, 會了解更多自己的能力和限制.

現在幫人check/治療, 一feel 到世息唔對, 會立即建保護氣牆, 如果都係唔掂, 就即刻縮手, 跟住不停放番d 負能量. ... ...

(註: 可能有d默默在看的花友感到奇怪, 其實reiki 無乜怪架, 只是natural healing 的一種, 噢醒人類原始一面, 懂得了解自己, 和大自然溝通, 利用大自然能量, 治療自己治療別人 e.g. 美麗的陽光, 溫柔的月亮, 清潔的水... 這些東西有幾怪喎, 只是現代人都忘記大自然有幾強大能量啫, 所以... reiki (大家可以當為氣功一類) 並不神化, 我唔想收埋我地呢d經歷, 想分享出來, 希望多d人認識大自然的好~)
回復

cklife 發表於 2011-6-18 06:50:43 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-18 00:44
我現在level 3, 因為就快學埋 level 4 (the last level), 所以最近加緊練習和試多d~

係呀, 頭幾次幫人治 ...

唔識比佢嚇死...識比佢笑死...就係咁囉...

其實唔係咩神秘野......不過經過日積月累....從小到大既教育....我地封閉左一D原來有既原始感觀,依家再次回歸自然啫...

上一堂學拳...師傅先講...佢依家教我地運用肌肉同力既方法..甚至站立時脊骨既形狀...同我地平時自己習慣既唔同....但其實,原本就應該係咁...只係平時習慣左以為習慣果種方法最好用力....但其實唔係囉...

依家好多時遇到D就快退休既人,佢地會刻意咁搵D野做...等退左休無咁悶...
我就好多時會問佢地,細路仔時、讀書時、初出社會時,有咩係有興趣中意做,但因為生活、前途、金錢或屋企人反對等等理由,而放棄左既。其實退休可以向果方面進發,唔洗特登搵D...人地認為應該係老人家退休去做既野黎做。

人生係自己既,應該走自己既軌跡,唔應該因為個個都咁生活,而去跟人地生活。

其實都係一樣囉....回歸基本步....
回復

Poppylily 發表於 2011-6-19 16:32:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-18 00:44

係呀, 頭幾次幫人治 ...

我TAKE完REIKI嗰COURSE都一段時間,所以唔係好記得邊個LEVEL學GROUNDIN呀~不過你知道點做就OK啦~我只係担心你唔識RELEASE,又一路吸收咗D負能量姐~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-20 08:57:02 |顯示全部樓層

唔係好知你講乜野叫groundin / grounding~ 即係點呀? 我地中文教學~ 嘻~~

我地初班一開始, 老已經強調我地要學放走負能量, 老師在初班會教基本全套東西, 了解所有輪位, 他常說, reiki好簡單唔神化, 哈哈~~~
中班以上主要是能量強弱的感受和運用上的技巧~

Poppy, 既然學左, 就多d運用佢, 一定對你生活和身體有益架, 老師第一堂教我地時, 講過學了reiki, reiki不會流失, 多練習會強d, 少用的話, 最多都係停滯不前~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-20 09:02:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-18 06:50
唔識比佢嚇死...識比佢笑死...就係咁囉...

其實唔係咩神秘野......不過經過日積月累....從小到大既教育. ...

我覺得阿珊係治療級,
你係呀.... 唔.... 唔知添~
我覺得我係感應器, 好似溫度計一樣, 好似check 到別人的新舊病氣, 感覺好特別, 要找多幾個人試下, 才清楚和確認到自己能力.
回復

cklife 發表於 2011-6-20 09:13:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-20 09:02
我覺得阿珊係治療級,
你係呀.... 唔.... 唔知添~
我覺得我係感應器, 好似溫度計一樣, 好似check 到別人 ...

我呀...樣樣都弱雞....唯一係對別人情緒有少少感應囉....不過一感覺到就會流眼淚....

可能遺傳左我媽D野...佢家族出左幾個神婆....
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-20 09:26:13 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-20 09:13
我呀...樣樣都弱雞....唯一係對別人情緒有少少感應囉....不過一感覺到就會流眼淚....

可能遺傳左我媽D野 ...

係喎~ 你好似電台午夜的 DJ,好似會feel到別人思想上的正負能量~

點神婆法呀?講來聽下啦~~
回復

cklife 發表於 2011-6-20 09:53:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-20 09:26
係喎~ 你好似電台午夜的 DJ,好似會feel到別人思想上的正負能量~

點神婆法呀?講來聽下啦~~  ...

都係神鬼野...係度講怕唔怕架?

我亞姨係問米婆...我外婆同埋仲有其他親戚都係咁上下囉.....

我媽有做過下part time都係依類野....

不過佢家族....攪依D野清一色係女性....男既一個都無...

我呢...唔會攪依D野...所以由細到大...有咩感覺都否決...封閉....

攪到初學reiki時....感覺到能量都唔話比自己知唔係囉.......(有感覺就下意識否決)

我發覺我妹既感覺都好勁......第一次幫佢做...諗住佢會話我傻傻地....

點知佢感覺到好具體同實在,仲好鬼中意添.....(係我印像中佢係現實派唔係抽像派架囉)
回復

owlcyr 發表於 2011-6-21 11:14:51 |顯示全部樓層
聽落好似幾得意,邊度有得學下呢~
回復

cklife 發表於 2011-6-21 11:45:07 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-21 11:14
聽落好似幾得意,邊度有得學下呢~

網上用搜尋搵下就好多地方有得學...

不過我覺得,搵老師要用心D...最好學之前同佢傾過計,覺得同佢傾計好舒服...無壓力...可以依賴....

因為學完之後佢既售後服務好重要....試用reiki後你可能有好多問題會問....

而有大部份人會係心同靈(身、心、靈係一個整體)方面有所改變,所以係依面可能會發問好多問題...

我地既講法就係...導師好既能量會對我地有正面既影響....所以我覺得導師既心正唔正..比導師既能量強唔強更重要...

當然...人夾人...所以要自己去感覺下.....

(如果個導師比你既感覺係..佢好似識特異功能咁..又好高高在上...你跟到佢學係你福氣...咁就搵過第二個喇...

導師應該只係幫你...協助你..輔助你...而唔係主宰你...)

回復

cklife 發表於 2011-6-27 12:20:10 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-17 17:56
咁o的人玩果o的spoon bending,同reiki有無關係的?

因為你咁一問,我先想起我仲未玩過扭曲匙羮,所以就去搵黎玩下,之前上過一堂自我催眠課,個講師扭比我地睇...仲話好易人人都扭到..

我搵左屋企最硬既一隻叉黎試(費事我用死力都扭得曲)....用講師教既方法....手好痛扭唔曲...

於是上網搵資料,搵到教學喎...佢話有學過hands-on healing既人,會易D扭得曲...咁我學過靈氣應該唔難囉...

照佢既方法...扭到喇...

老公番黎好開心比佢睇下我既傑作....點知...佢望左一眼就話....扭番直佢啦...曲左唔好用...

唉........可能佢見得我既無聊玩意太多喇...

但扭番直原後...佢仍有S型微曲....笨左添...下次去食飯先玩....

扭‧扭‧扭匙羹教室
扭匙羹迷絲團

扭雀仔頭???實在太變態啦~~~~  發表於 2011-6-28 10:08
想扭雀仔頭多d~~ 哈哈~~  發表於 2011-6-27 14:32
水母你又扭下啦~~~  發表於 2011-6-27 14:31

評分

查看全部評分

回復

owlcyr 發表於 2011-6-27 14:31:15 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-27 12:20
因為你咁一問,我先想起我仲未玩過扭曲匙羮,所以就去搵黎玩下,之前上過一堂自我催眠課,個講師扭比我地 ...

我都上網睇過,坦白講唔係好信,不過既然你扭到,我都信你o既,哈哈,咁更加要去學了~~~
你學到咩級???
回復

cklife 發表於 2011-6-27 16:02:33 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-27 14:31
我都上網睇過,坦白講唔係好信,不過既然你扭到,我都信你o既,哈哈,咁更加要去學了~~~
你學到咩級??? ...

吓..唔信?

但我上完催眠課...番黎同我姑奶個仔講開..佢果時讀中三...佢話中一時成日同D同學一齊玩...個個都扭到架...

我同水母係同班同學....級數一樣...

扭匙羮唔洗學過靈氣架喎....但需要集中力同幻想力....因為要用念力先得...

或者講下我點扭...

首先兩手拎住匙羮兩邊,左手食不停抹要變曲的部份,心想著我抺了軟化油上去,一直抺到我手上真的好像感覺到,那部份質感有改變,有點粗粗的熱熱的軟軟的,我就想像匙羮被扭曲後的樣子,就這樣用手扭下去,就扭得動了。

有D人唔洗好似我咁抺下抺下...只係幻想匙羮被燒溶軟左就扭到...另外有D人係幻想匙羮變成泥膠咁軟就扭到...念力夠強只需要想住匙羮被扭曲後既樣就扭到....

下次出街食野先玩...打算扭到匙羮柄打一個圈....
回復

hehehe312 發表於 2011-6-28 12:47:26 |顯示全部樓層

如果玩熟左,可隨意任何時候地方都能集中念力,可試下再深入一點,
上網SEARCH "PSI WHEEL"來試一下,其實念力還可有很多練習,BENDING SPOON練習只是最基本的小練習.
我也學過REIKI十多年,但會覺得這些跟REIK無太大關係,這統統也只要念力的集中與大少.

學左十年..咁就係前輩喇...你學到第幾級呀?有無經驗分享下呢?  發表於 2011-6-28 13:11
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 12:57:53 |顯示全部樓層
hehehe312 發表於 2011-6-28 12:47
如果玩熟左,可隨意任何時候地方都能集中念力,可試下再深入一點,
上網SEARCH "PSI WHEEL"來試一下,其實念力 ...

reiki 可以令念力集中d,對一d心散成日發夢的人去玩spoon bending, 應該係有d幫助.
嘩~ 你學左reiki咁耐,不如介紹下佢地你有無攺變?身心有無唔同左?

對一d心散成日發夢的人去玩spoon bending <----- ....................  發表於 2011-6-28 14:21
哈...講緊我...我就係習中唔到念力既人....  發表於 2011-6-28 13:13
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 12:58:41 |顯示全部樓層
我昨晚都玩過,好好玩好攪笑~~~ 
回復

cklife 發表於 2011-6-28 13:09:54 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-28 12:58
我昨晚都玩過,好好玩好攪笑~~~ 

佢地D友仔仲會討論...係餐廳扭完人地D匙羮,跟住會點做...

有D會扭反直...有D特登放出黎比待應睇到...睇佢地反應...

好頑皮...

扭膠匙羮...我下次又試下...原來仲可以直扭....

回復

hehehe312 發表於 2011-6-28 13:57:47 |顯示全部樓層

直扭膠匙羮我覺得係最可以表逹到bending spoon既精箤,
因為一定唔可以用牛力去死扭,如果唔係實斷或者扭唔到.

其實學得耐都唔可以代表到D咩,老土一句學無前後,逹者為先.
學左覺得對自己好既,身體好既,咪用多D練多D羅.

對我自己而言,我好少用黎同人治療,自己都只不過係間唔中同自己治療下,
不過可以肯定既係,對於一些有關靈感既事同物係會比較敏感少少.
如果家相信動物傳心術,亦可以一試(有學REIKI的朋友們),感應確係敏感許多的.

而後期,我亦偏向留意一D念力既題目,所以以上你地所講既野,本人都略有所聞,
英美國有好多呢類形既討論區,REKI好念力好,科學一點其實都只不過係講緊"量子力學".

回復