有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25459 281
jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:15:08 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-6-30 15:07
我個結果係咁,
海底輪(Root):        不活躍        (12%)
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%)

條link for fun only, 笑下好喇, 唔準~
回復

alexander 發表於 2011-6-30 23:20:40 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:15
條link for fun only, 笑下好喇, 唔準~

唔準唔受我玩
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:36:38 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-6-30 12:04
禾都有興趣學下, 想幫自己先咋

海底輪(Root):        不活躍        (-6%) -- 但第一個已經不活躍咪死得?

海底輪(Root):        不活躍        (-6%) -- 下盤弱, 生殖能力不活躍.
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%) -- 基本物慾充足, 本身底子幾好
臍輪(Navel):        不活躍        (6%) -- 心理上物質不滿足
心輪(Heart):        已開啟        (19%) -- 個人幾開心喎
喉輪(Throat):        已開啟        (12%) -- 鍾意講野
三眼輪(Third Eye):        已開啟        (50%) -- 直覺能力幾好
頂輪(Crown):        不活躍        (6%) -- 把口快過個腦~

嗱, 我斷估咋, 不喜勿丙~~~
回復

alexander 發表於 2011-6-30 23:37:17 |顯示全部樓層
講笑, 依句"唔準唔受我玩" 係我個女成日講~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:39:46 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-6-30 15:07
我個結果係咁,
海底輪(Root):        不活躍        (12%)
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%)

海底輪(Root):        不活躍        (12%) -- 唔算唔活躍喎, 行路有力, 又有食力.
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%) -- 嘩~ 實質生活無憂~
臍輪(Navel):        已開啟        (38%) -- 都幾知足~
心輪(Heart):        已開啟        (44%) -- good, 大部份時間都開開心心, 多想開心事喎~
喉輪(Throat):        不活躍        (6%) -- 你平時少講野? 定係最近氣管唔好?
三眼輪(Third Eye):        已開啟        (62%) -- 直覺能力幾好喎~
頂輪(Crown):        已開啟        (44%) -- 平時都幾用腦喎~
回復

alexander 發表於 2011-7-1 00:15:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:39
海底輪(Root):        不活躍        (12%) -- 唔算唔活躍喎, 行路有力, 又有食力.
本我輪(Sacral):     ...

師傅好準喎!
海底輪(Root):   不活躍    (12%) - 我下盤都係弱, 得12%
喉輪(Throat):    不活躍      (6%) - 2樣都係, 我平時真係講野唔多同氣管唔多好.

我對住個女就開心, 因為我個女係開心果, 咁敎小朋友又要用腦, 我都幾知足架啦~
回復

chutou 發表於 2011-7-1 13:28:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:36
海底輪(Root):        不活躍        (-6%) -- 下盤弱, 生殖能力不活躍.
本我輪(Sacral):        已開啟 ...

海底輪(Root):        不活躍        (-6%) -- 下盤弱, 生殖能力不活躍.  --- > 係, 補緊
本我輪(Sacral):        已開啟        (31%) -- 基本物慾充足, 本身底子幾好 ---> ok 啦
臍輪(Navel):        不活躍        (6%) -- 心理上物質不滿足 ---> 唔係好明
心輪(Heart):        已開啟        (19%) -- 個人幾開心喎 ---> 岩晒, 傻人有傻福
喉輪(Throat):        已開啟        (12%) -- 鍾意講野 ---> 岩
三眼輪(Third Eye):        已開啟        (50%) -- 直覺能力幾好 ---> 禾都覺得係
頂輪(Crown):        不活躍        (6%) -- 把口快過個腦~  ---> 係, 成日比人話唔經大腦

多謝水母
回復

cklife 發表於 2011-7-4 08:53:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-30 23:14
呢幾日學大師班, 學左好多野, 真係人生一大得益, 終生受用.
呢輪睇左好多資料, 老師講, reiki無走火入魔呢 ...

1. 如果自身有重病, 最好不要幫人治療, 因為會攞埋對方的能量, 不懂分正負能量的話, 那就好危險了. or
2. 自身的氣不足, 幫人灌頂時, 如果對方身體好好, 分分鐘係佢幫你, 唔係你幫緊佢.

以上兩點,水母都有更改過...可以睇番160樓。

但第一點....reiki治療,幫人治療者只係一條通道...好似水喉咁...能量係宇宙比出黎既....
如果主持者身體本身較差,能量會先被主持者用左好多,去到受者身上既能量只係較少...但唔會將病氣帶到受者身上。
而更加唔會話吸走被治療者既能量....
依個係我既理解,同埋有D有關reiki既書講既,我記得老師都係咁講....
(病氣會過比受者,係老師私底下同你講嗎?今日要番去問下老師先.....)

第二點...老師好似無咁講過喎.....係咪因為我既個案令你有咁既睇法呢?

係堂上我幫同學練灌頂時....真係會感到好強既氣直到腳底...但老師又無講清楚...係咪同學既氣比左我...定係真係我幫佢灌到底?

而果次.....我覺得唔係因為...自身氣不足,而對方身體好好所以,係佢比左氣我...(因為我跟本無用心...無比氣出黎..係..我偷懶)
我自己既理解同感覺係...因為受者自己都係學左灌頂,而佢能量真係好強(比我強),我練灌頂時...條友仔自己用意念做緊自我灌頂。加上我搾流灘(只係練動作,少用意念,偷懶囉),所以佢發既氣大過我好多。我認...我感到既氣係佢比我既...但同你講第二點有出入...

因為你幫佢灌頂既人,一般係你既學生,佢地未學灌頂,亦唔會係你幫佢灌頂時,做自我灌頂。
加上你幫學生灌頂,又唔會好似我做練習咁...搾流灘...唔用念力...又唔比氣出黎......情況係完全唔同架。

哈...如果係我誤導左你.....真係要向你道歉....今堂我會認真D架喇....唔再搾流灘.....不過可能會拖慢左你地既時間囉....
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-4 12:08:05 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-4 08:53
1. 如果自身有重病, 最好不要幫人治療, 因為會攞埋對方的能量, 不懂分正負能量的話, 那就好危險了. or
2 ...

你無誤導呀,我係之前打電話問老師,有關治療者體質問題,所以你無聽到。個日睇到你和同學互相練習時的感受,我就明白多左治療時要注意乜喇。
用電話打字好慢,有機會再傾。

明白....你有時間慢慢先打字啦...  發表於 2011-7-4 20:19
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-4 21:34:23 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-4 08:53
2 ...

post 160已攺~ 希望講得啱番啦~
回復

cklife 發表於 2011-7-4 22:15:34 |顯示全部樓層
又黎扭匙羮.....今次...係...Starbucks Coffee

回復

孖吉 發表於 2011-7-4 23:04:48 |顯示全部樓層
你地班破壞王

我有扭番直還番比人架。。。。  發表於 2011-7-5 10:17
回復

cklife 發表於 2011-7-8 08:36:45 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-8 00:51
我暫時都唔會上讀MASTER LEVER住,因為教我嗰位外籍老師因為佢老公調職外地,所以要離開香港一段時間,我又 ...

係囉...我都覺得學左D野...要比時間消化下,盡量可以用番出黎...咁先無浪費到...

而且...我都中意好似你咁樣....一個老師學到尾...唔中意轉來轉去....

最重要既係....夠用就好囉......唔好迷失左....

我依家狀況係...生活盡量簡單....要知道自己要D咩...站係邊個位置...唔好迷失...
回復

Poppylily 發表於 2011-7-8 00:51:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-8 00:10
咁幾時會學埋上去呀? 
我覺得reiki 對我好有用,攺變了我的人生觀和身體健康左好多~ 人開心左好多呀~ ...

我暫時都唔會上讀MASTER LEVER住,因為教我嗰位外籍老師因為佢老公調職外地,所以要離開香港一段時間,我又唔想轉另一位老師~而且,上MASTER LEVER學費好貴,除非之後我開班教人,如果唔係,LEVEL 2其實都夠用~況且,我都想等我運用熟練咗各樣學到嘅嘢之後先至再考慮讀唔讀上去~

其實我都好常用sekhem ga~會用响日常的生活上,好似之前份工, team同team之間d氣分好差,我會暗中响office畫定star of peace的符號(我好鍾意LEE個符號),等果日少d糾紛ga~ (hehe~無人知ga!)另外,自己/家人出差,或者我自己精神唔好果時,我會call定"巨人"(我比個符號的暱稱)保護ga~
回復

poon6000 發表於 2011-7-6 11:59:40 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-4 22:15
又黎扭匙羮.....今次...係...Starbucks Coffee

好神奇~但具體原理唔明~請問有邊到有得學~
回復

Poppylily 發表於 2011-7-6 18:07:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-20 08:57
唔係好知你講乜野叫groundin / grounding~ 即係點呀? 我地中文教學~ 嘻~~

我地初班一開始, 老已經強調我地 ...

唔好意思,有一輪無上嚟tim~做咩而家同D"义"有仇

Grounding嘅中文我都講唔出,因為我果時係响中環跟位外籍老師學.我諗到的中文字係"穩重,釋放". 如果响Crystals Healing的話,grounding用的水晶就會係深色近黑,沉實D同用嚟釋放負能量果頖.

我都明reiki不會流失,不過因為我學咗兩個Level的Sekhem,所以我而家用Sekhem會比較多D,其實Sekhem都係能量治療的一種,而且我鍾意佢用宇宙的能量用得廣範D~

之前上完reiki,我揾人做ga,不過佢做得唔好,我反而少載~考吓你吔丫,個符號有咩問題?

回復

cklife 發表於 2011-7-6 18:11:02 |顯示全部樓層
poon6000 發表於 2011-7-6 11:59
好神奇~但具體原理唔明~請問有邊到有得學~

網上有得學...我都係跟依篇野學.....

扭.扭.扭.匙羮教室
回復

cklife 發表於 2011-7-6 18:18:37 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-7-6 18:07
唔好意思,有一輪無上嚟tim~做咩而家同D"义"有仇

Grounding嘅中文我都講唔出,因為我果時係响中環跟位 ...

都唔係同叉有仇...下次用匙羮囉....今日見到把餐刀...真係好想玩餐刀.....

喔...你講既Grounding...係第一級時學既....

我無學過Sekhem...你依個係Sekhem符號嗎?

我學既符號有一個同佢好似...不過畫既方法又有D分別...

唔知你個係咪Sekhem符號...所以講唔到咩問題...

如果佢係我學果種靈氣符號....答案咪係....[畫錯左囉...]
回復

Poppylily 發表於 2011-7-6 18:23:48 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-6 18:11
網上有得學...我都係跟依篇野學.....

扭.扭.扭.匙羮教室

網上都有提話用Sekhem嘅能量喎~我都手痕想試吓~

"我老師所教的方法又有些不同,當時我們在上一個運用埃及能量的靈療課程─Isis Healing,所以請來了Goddess Sekhmet來協助..."

咩都得...集中左念力就得...有農友乜都無學過...只係睇我點扭跟住扭...一樣得...  發表於 2011-7-6 18:30
回復

Poppylily 發表於 2011-7-6 18:34:16 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-6 18:18
都唔係同叉有仇...下次用匙羮囉....今日見到把餐刀...真係好想玩餐刀.....

餐刀,好喎~

佢係Reiki嘅RAKU(火蛇符號 Serpent Version),不過畫得唔好囉~
回復