有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25465 281
babytt 發表於 2011-7-10 21:42:51 |顯示全部樓層

我有學....

我學個度d同學都無physical illness
but 有feel到有股氣係身體內運行
有氣感. 有熱感同凍感

導師有講過如果個人問題比較大一d, e.g. 輪位塞左, 或enegry一黎就好強->身體feel到落差好大, 咁就有可能有會有身理唔舒服了

我係初學, 有錯請指正

哈..哈...我初班要拿嘔吐袋上課,就係因為那裡環境氣場,能量太大,不能適應囉...未tune就己經不舒服了。  發表於 2011-7-11 09:46
回復

babytt 發表於 2011-7-10 22:03:25 |顯示全部樓層

我係cwb學
為我d寵物學ge
學緊animal healing

--- 版主刪除了你某些內容 . (不好意思, 為免內容含商業成份, 所以刪掉了文字)~

回復

babytt 發表於 2011-7-10 22:36:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-10 22:26
我都係咁既認知呀~~
yi, 唔通你係菲媽的同學?

我見過佢, 不過而家我轉左第2個class lu

豹媽~  發表於 2011-7-11 19:23
歡迎你多D黎討論呀....集思廣益...係討論區既功能咩...  發表於 2011-7-11 09:47
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-10 22:26:56 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-10 21:42
我有學....

我學個度d同學都無physical illness

我都係咁既認知呀~~
yi, 唔通你係菲媽的同學?
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 09:22:12 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-10 22:36
我見過佢, 不過而家我轉左第2個class lu

咁你本身學了reiki 所有level喇? 學開那派呀? 
回復

babytt 發表於 2011-7-11 10:29:12 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 09:22
咁你本身學了reiki 所有level喇? 學開那派呀? 

我唔係學左好耐JOR, 幾個月ONLY

啱啱FINISH左USUI LEVEL 3 & KARUNA LEVEL 1

下個月START KARUNA LEVEL 2

各位多多指教

之前好忙MISS左一個LESSON
之後補堂識左菲媽, 做過一堂同學仔LOR

回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 10:30:38 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-11 10:29
我唔係學左好耐JOR, 幾個月ONLY

啱啱FINISH左USUI LEVEL 3 & KARUNA LEVEL 1

icic... 嘩~ 乜你一次過學咁多呀~~ 有無時間練呀?
我由level 1 - level 4,都用左差不多一年時間上堂.

但我都覺得你學得太快囉...我隔好耐先上另一個level架...  發表於 2011-7-11 11:22
回復

babytt 發表於 2011-7-11 10:33:06 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 10:30
icic... 嘩~ 乜你一次過學咁多呀~~ 有無時間練呀?
我由level 1 - level 4,都用左差不多一年時間上 ...

唔使咁耐
我4月開始學
一個月一個LEVEL LOR
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 10:45:52 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-11 10:33
唔使咁耐
我4月開始學
一個月一個LEVEL LOR

咁你都好快喎,sense 好過我~ 我每個level都要時間去練習和感受,好明顯學完每個level,對氣的流動和思想感受,人生觀都有分別.

我呢...隔咁耐係因為...人地話21日淨化期...我唔只囉....不過轉變真係好大  發表於 2011-7-11 11:23
回復

babytt 發表於 2011-7-11 17:19:30 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 10:45
咁你都好快喎,sense 好過我~ 我每個level都要時間去練習和感受,好明顯學完每個level,對氣的流動和思 ...

我其實係全班SENSE得最差個個
阿SIR話我個人太理性化, 同埋個人由細到大都好壓抑-->個人好"實", ENERGY FLOW唔係話好好, 不過都改善中
我打座時唔係好RELAX到架WOR(相比其他同學)
不過阿SIR同我講:感覺其實唔重要, 因為人人都唔同的, 意到就形到, PHYSICAL FEELING唔需要太著重WOR

我一星期上一堂, 3個鐘, 有EVALUATION->THEORY-> PRACTICE同Q&A, 都OK DIGEST到
通常回家之後一個星期做3次PRACTICE,
由於阿SIR超好人, 有唔明我有時唔等下堂, 直接CALL佢CENTRE電話問

不過NEXT LEVEL開始就隔一個星期一堂, 阿SIR就係話要時間回家DIGEST, 因為LEVEL深左
回復

babytt 發表於 2011-7-11 17:31:39 |顯示全部樓層

其實我睇完呢個POST都有好多問題
可能家家唔同派別掛
我無D咩淨化期呀, 唔舒服呀等等的適應期WOR
我識得好多我個度的CHING/CTSE都無聽過會咁!

等我得閒打去問下阿SIR啦~

而且我都唔知點叫學得快, 點叫慢?
可能我低LEVEL啦, 的符號晝多2次就記得了, 唔記得就睇NOTE囉, 又唔使默書考試既

而且我學嚟自用, 係PRACTICE同運用方面都OK WOR, 無咩問題, 不過緊係多練習會好好多啦, 所以心態好輕鬆, 每次上完堂都好HAPPY攞左好多正能量走, 我又唔係學完去開班教人, 想當興趣班去學, 千萬唔好有壓力, 否則就違背左REIKI/HEALING的原意啦~

我知我比起大家好懶散 , 不喜勿插~

淨化係因人而異...有人有...有人好勁...有人無番應...就跟幫人做治療時既手感一樣...有D人有...有D人無...我對能量既沖擊比較敏感..  發表於 2011-7-12 08:28
回復

windflower 發表於 2011-7-11 18:35:42 |顯示全部樓層
估唔到這裡可以咁開心,大家分享靈氣的感受.
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 23:49:20 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-11 17:31
其實我睇完呢個POST都有好多問題
可能家家唔同派別掛
我無D咩淨化期呀, 唔舒服呀等等的適應期WOR

有問題, 要問要出聲呀~~
我地今晚約左幾個同學一齊練習治療和attunement.
多d 交流, 會學到好多好多野, 也會了解自己多好多架.
今晚我feel 能量在不同情況下給人的感覺, 好有趣, 啊~ 出能量是這種感覺, 入又另一種; 對方chur 我能量.. 或治療對方, 有時自己會有幾強烈的淨化反應....
要多d 和同學交流下, 一齊練習, 你會了解到自己更多架, 真係講唔出有幾好, 令自己所認識的reiki, 有一種重新又好新鮮的體會.

回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 23:53:06 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-11 17:19
我其實係全班SENSE得最差個個
阿SIR話我個人太理性化, 同埋個人由細到大都好壓抑-->個人好"實", ENERGY F ...

我地都有一兩個同學, 成日覺得自己sense 得唔好, 今晚大家好認真但輕鬆一齊研習, 佢地都有新體會, 有個同學仲話, 佢未試過治療人會feel到對方的感受, 但今次佢都feel到喇~~~ 佢都好開心, 唔係佢之前所認知的那種感受.

我呢.... 哎呀~~~ 我好開心... .都唔知點講~~~ 嘻~~~ 連觀想入光都會隨對方所需而變色和型態, 仲會隨對所想而給他們所一需符號, 有個符號我未用過, 都唔知乜解, 唔知做乜, 有個同學令我好想俾呢個符號佢, 咁我就俾佢囉, 治療完, 我check 番符號個意思, 問番同學佢係咪要呢d 野, 佢話係. ... 原來真係可以咁真實, 又變幻架~~~ 好有趣~~~

你仲未HI完呀!!!!!番去有無食野呀?  發表於 2011-7-12 08:30
回復

babytt 發表於 2011-7-12 00:24:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 23:49
有問題, 要問要出聲呀~~
我地今晚約左幾個同學一齊練習治療和attunement.
多d 交流, 會學到好多好多野,  ...

知道
回復

babytt 發表於 2011-7-12 00:26:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 23:53
我地都有一兩個同學, 成日覺得自己sense 得唔好, 今晚大家好認真但輕鬆一齊研習, 佢地都有新體會, 有個同 ...

係呀
我d ching ctse都有咁的感覺比一d人地need的符號人
但我未有呢種feeling lor
回復

windflower 發表於 2011-7-12 01:18:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 23:53
我地都有一兩個同學, 成日覺得自己sense 得唔好, 今晚大家好認真但輕鬆一齊研習, 佢地都有新體會, 有個同 ...

做練習的感覺真的很好,而且靈氣真的可以提升内在而令人幸福的感覺真好呢!
回復

cklife 發表於 2011-7-12 08:33:38 |顯示全部樓層
windflower 發表於 2011-7-12 01:18
做練習的感覺真的很好,而且靈氣真的可以提升内在而令人幸福的感覺真好呢!
...

我覺得練習十分需要的,因為練習時大家交流,比自己關埋門練習學到的多太多。

有些多人才能玩的小遊戲,很有趣味....又可以觀摩別人的做法,和遇到不同問題的處理手法。

增加自己的自信心...
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 10:46:26 |顯示全部樓層
babytt 發表於 2011-7-12 10:33
係咩????
AHHAHAH....得閒搵個POST我睇丫

唔洗搵post 啦,你去番以前深底的post,就知我敢愛敢恨,唔抵得成日出聲...家下叫好d架喇,識得停一停諗一諗.

我覺得你學左咁多level,好勁呀,俾我實消化不良,上年我初學reiki時,2個星期學2個level,諗住學左先啦,得閒隨心自然會明.意外後,變左幾個月學一個 level , 多了時間消化,發現原來每個level都有咁多體會,好神奇,有時清早起床,會諗起初班教的東東,要立即看書了解了解,嘻~~~

最近朋友們覺得我講野慢左,生活節奏慢番d,以前佢地往往覺得我無時停,朋友圈中,佢地總找不到我的落腳點,因為我太多活動太多野玩.

以前我會去到球場才練體能,打game心態好似打仗一樣,出去比賽當然好good,拿到冠軍個下好有滿足感~ 日練夜練,成日覺得自己讀到書,學波唔可以慢,不自覺係咁逼自己.

但受傷後,原來一個人清晨在公園慢慢的早操,望著天與地的景色,靜靜享受雀仔叫早晨,原來係咁美好.

佢真係慢左啦,起碼比時候你講下野啊~  發表於 2011-7-12 11:51
你原來己經慢左架喇.....= = 但我都仲係覺得你扎扎跳....唔多腳踏實地喎....企又企唔定,坐又坐唔定...仲以為你屬猴既添..  發表於 2011-7-12 11:25
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-12 08:49:13 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-7-12 08:33
我覺得練習十分需要的,因為練習時大家交流,比自己關埋門練習學到的多太多。

有些多人才能玩的小遊戲, ...

昨晚研習獲益良多, 今早起床還是想著昨晚的經過, 要好好把體會記在心裡, 多用多練習~~~

昨晚是蠻好玩...但我想下次我會早點回家...昨天回家好像喝了很多人參茶一樣.....一點睡意都沒有...是吸飽靈氣不想睡嗎?  發表於 2011-7-12 08:52
回復