有朋友學過靈氣的嗎?

作者: cklife 發表于 2010-10-7 10:14:47
25487 281
cklife 發表於 2011-6-17 14:31:55 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-6-17 14:09
有d感觸tim...

話時話,你哋响邊樹學靈氣ga?而家多唔多人學呀?

我係沙田學...多唔多人學...好難講...我地係小班教學...反映唔到外邊既情況喎...

就因為咁...所以我先會走上黎搵同道中人...有時候有人傾下...講下果案...進步會較大...

又好似我依D咁懶既...睇到水母咁勤力...自己又會有動力勤力番D...會好D囉...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:32:38 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-6-17 14:09
有d感觸tim...

話時話,你哋响邊樹學靈氣ga?而家多唔多人學呀?

我地係超小班教學,老師每次只會教小貓三四隻~   佢又唔會搵學生,我地呢d窮學生又係咁問野~
回復

cklife 發表於 2011-6-17 14:36:25 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:27
老師教Karuna 時, 我都已經抽晒筋好似鬼上身咁.
能量強固然好, 但要控制得宜, 並不容易. 如果我要開部發 ...

係呀....水母反應好大架...

當初我以為我上當攞嘔吐袋好誇張啦....見到水母鬼上身我先知我幾咁小兒科....

我自己係屬於感覺遲頓型......最初學時能量既衝擊,講唔出,形容唔到...只知道唔舒服....都只係第一級咋....

如果勁能量.....個人會好辛苦...上唔到堂囉....而且...我個人選擇一向都中意中慢速....所以能量太大可能未必適合我...

我依家學拳...師傅都話,佢既教法係慢過其他人既...但就著重根基囉....我就係適合依種學習方法喇....
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:39:07 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 14:31
我係沙田學...多唔多人學...好難講...我地係小班教學...反映唔到外邊既情況喎...

就因為咁...所以我先會 ...

互相影響,好事好事~~~ 

多個同道交流下心得,進步快d啊~~

今日有個好朋友自遠方探我,她說她左腳多年前受過傷,但好番了.但現在有網球肘,一路醫不好,我話試下幫她check,她當免費玩下無所謂,我摸她手,感覺不嚴重,已說奇怪,跟住摸她左腳,2分鐘左右,我開始打冷震,成身發熱又一陣冷氣撞來撞去,即刻縮手,朋友見到我面都紅晒,又打冷震,佢都好驚.

我話佢隻腳問題嚴重好多,而且根本係條腰骨有事,影響左下肢,d病氣可能走埋去手肘,所以一路醫唔好.

她就話:你點知架,上星期有個氣功師傅幫我醫,又係話我係呢d問題,我唔信佢,變有咁神化,腳痛手痛,反而醫條腰...

咁氣功邪唔邪?  發表於 2011-6-17 14:55
聽落好邪~~  發表於 2011-6-17 14:52
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:40:12 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 14:36
係呀....水母反應好大架...

當初我以為我上當攞嘔吐袋好誇張啦....見到水母鬼上身我先知我幾咁小兒科... ...

yeah~~ 慢慢來,就學得快~ 啱我啱我~~ 
回復

cklife 發表於 2011-6-17 14:44:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:31
係呀係呀~~~ 當初抱住好奇心和想身體好d,所以走去學.
一路學,除了身體好左,連思想都有所攺變了 ...

係咪因為同一個老師呢....

我大約都同你差唔多喎....

最初學我無好奇心...因為我一向好奇心好低....但因為有人同我做過治療,感覺過佢既功效...

一心係想身體好...因為果時決心要解決隻腳既問題....

但學左之後...思想改變....對事物既態度變左好多好多....個人少左好多恐懼(我最大問題)....簡單快樂左....

而且...發覺對家庭影響都好大....同媽咪關係180度轉變.....連媽咪性格都變左(佢話我教識佢好多野...依家開心左)...
同老公呢....更加會識得係唔同方向為人諗....以前會怨老公唔明白我,唔體諒我.覺得佢唔應該...依家先知..原來老公高好多班...係我唔明白佢...根本我諗好多野都係錯既...佢唔想我錯落去..所以唔就我...

得到既太多太囉....

所以....
當初係當健身練....就好似人地去做健美操咁...

依家...當作一種修行....係修心....

啊~~~ 好有感足x2~~~~  發表於 2011-6-17 14:46

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2011-6-17 14:46:55 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:32
我地係超小班教學,老師每次只會教小貓三四隻~    佢又唔會搵學生,我地呢d窮學生又係咁問野~ ...

哈..哈...我好中意同你一齊上堂...因為我喉輪差....溝涌好有問題...

我唔識問野...好蝕抵....有你係度...幫我問埋...學多好多野...

你又好玩....淨化反應大過我...咁我又無咁瘀......

哈..哈...真係好好...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:49:37 |顯示全部樓層
o爺~~~~~ 鬥瘀~~~

五毒教教主帶領下,佢d門徒自然好玩啦~~~

仲有邊個有學呀...我計埋你我淨係知兩個...我無幾多門徒喎...  發表於 2011-6-17 14:52
回復

cklife 發表於 2011-6-17 14:51:11 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:39
互相影響,好事好事~~~ 

多個同道交流下心得,進步快d啊~~

哈..哈....真係好好玩架....

你令我諗起星期二上果堂....係學拳...個中醫同學就有講....佢個病人眼突...原來係頸椎有事...影響眼壓...醫完眼真係會無咁突...

人體係好奇妙架.....根本就係一個整體....係現代西醫將佢斬件...我地亦習慣左佢地既解釋...所以先會覺得奇怪姐...
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:56:04 |顯示全部樓層
呢度仲有人係我地同學黎架~ 等佢自投羅網~~

喂喂~ ck , 你有無試下check/治療其他人,得閒交流下,咁可以多d了解自己運用成點.
回復

cklife 發表於 2011-6-17 14:59:30 |顯示全部樓層
回覆<<owlcyr  聽落好邪~~>>

其實中醫都好邪架....

我個學拳做中醫既同學...唔洗把脈...唔洗問診....都知我陰虛火旺...有盜汗問題...

忽然又同個師傅講...話佢頸椎有事.....容易有頭痛....(師傅即刻話...係呀...依排好痛...)

你話邪唔邪?

哈..哈...大家明我講乜嘛?
回復

cklife 發表於 2011-6-17 15:03:15 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:56

喂喂~ ck , 你有無試下check/治療其他人,得閒交流下,咁 ...

無人比我練....連姍都唔比我玩....但佢成日玩我= =

老公呢...同佢做就陏黎陏去...講開又係....今晚搵佢同我坃下玉女心經先....

但依排練拳...成日有氣感囉......開始學識唔用力...就開始有氣感...最初係手掌....依家就開始由頭落到膝頭....但都腳板底都仲係無感覺...

依家練拳我當練氣架喇......

我諗我要用多D時間練下感覺先得....我太遲頓喇....
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 15:06:22 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 15:03
無人比我練....連姍都唔比我玩....但佢成日玩我= =

老公呢...同佢做就陏黎陏去...講開又係....今晚搵佢 ...

我試過幫人摧..... 嘔~~~ 哈哈哈~~~~    

我唔怕丑,成日叫人俾我試下"攪”佢地~ 
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-6-17 15:07:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:56

喂喂~ ck , 你有無試下check/治療其他人,得閒交流下,咁 ...

係咪講緊我呀?
有冇人同我一齊上中班呀

嘩...搵人真係幾難....我特登拉埋個朋友學....只要佢話唔想學住我就停左係度...好彩後來有水母趕上黎...唔係既話...想再進步真係好難...  發表於 2011-6-17 15:13
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 15:10:36 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-17 15:07
係咪講緊我呀?
有冇人同我一齊上中班呀

慘~ 變左孤兒仔~
再幫你問下先~

唔知有無新血呢...有新血可能易搵D  發表於 2011-6-17 15:14
回復

cklife 發表於 2011-6-17 15:11:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 15:06
我試過幫人摧..... 嘔~~~ 哈哈哈~~~~    

我唔怕丑,成日叫人俾我試下"攪”佢地~ :l ...

我都應該學下你....咁唔怕醜....睇黎我既性格要改一改....我太內向喇....可能宅得太耐....

剛剛果堂拳...上上下堂師公番黎...我第一次見佢...個個叫師公...我叫唔出聲...唔識叫....真係無禮貎....

水母..下次見到你...你幫我攪攪佢...睇下好唔好D....唔知點解...我攪極...喉輪都唔係好惦...
回復

Poppylily 發表於 2011-6-17 15:16:42 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 14:32
我地係超小班教學,老師每次只會教小貓三四隻~    佢又唔會搵學生,我地呢d窮學生又係咁問野~ ...

咁lee d course,無得大班,大班咁教嘅~只係無接觸一段時間,8吓姐~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 15:32:34 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-6-17 15:16
咁lee d course,無得大班,大班咁教嘅~只係無接觸一段時間,8吓姐~

我地老師無大班.
回復

cklife 發表於 2011-6-17 15:38:54 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-6-17 15:16

無大班喎....都係小班呀....

要練習多D...就要自己搵人囉.....

我中意小班教授....因為我唔多問野...小班教授老師會注意到我有乜唔惦嘛....

而且...氣氛會融洽好多....

小班先可以練習多D  發表於 2011-6-17 15:43
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 15:44:16 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 15:11
我都應該學下你....咁唔怕醜....睇黎我既性格要改一改....我太內向喇....可能宅得太耐....

剛剛果堂拳.. ...

幫你攪? 你係forum好active架,乜你出街見人時,會驚架?

不如你攪下我仲好啦~ 俾機會你練習下~
回復