小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
47152 554
呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:32:21 |顯示全部樓層
2008年3月10日,天晴 部分時間有陽光     

荷蘭鳶尾
      3月9日淋水時發現已顯黃色同一個未知顏色嘅花luan
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:38:26 |顯示全部樓層

影完相擺番原位時唔小心, 斷佐頭啊
      原番入泥,希望可以吊住佢到開花。今朝起身第一件事就係睇佢點

好彩
     不過,呢位東方美人點解同花辦圖片唔同嘅
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:51:05 |顯示全部樓層

令箭荷花
     好耐未彙報佢嘅進展啦,伯爺婆
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:53:16 |顯示全部樓層

另一色
     葉面顏色好有光澤,好健康
     枝節位又再生出新葉
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:02:56 |顯示全部樓層

紫葵  
3月初播種
網上揾到嘅種植資料;
中文名稱:紫葵
英文名稱: Monarch Rosemallow
科名: 錦葵科( Malvaceae ) 木槿屬(Hibiscus)
原產地: 澳洲
常綠灌木,適宜庭園美化或植於大型盆栽,莖直立,高度約一至二公尺以上。 葉互生,掌狀裂葉,3-5 深裂,裂片長橢圓形,不規則鋸齒緣或波狀緣,綠色,天冷會變為紫紅色。 花腋生,花瓣 5 枚,深紫紅色,裂片先端圓形,喉部黑紫紅色。全年開花。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:21:18 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 呵呵笑 於 2008-3-7 15:08 發表
2008年3月7日,多雲有煙霞,間中有太陽     

回複和暖、陽光燦爛的日子,矮牽牛 生猛佐好多
      二重唱藍色 密密的花luan,仿佛預先明日的花繁錦繡

3日後
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:22:30 |顯示全部樓層

和波浪藍一樣,有時好難正確反映出佢嘅藍

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:39:20 |顯示全部樓層

矮牽牛二重唱粉緞
      呢個小型花槽種佐兩棵,一棵係二重粉緞,另一棵應該係二重藍色

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:41:54 |顯示全部樓層

有啲花luan好得意嘎,同開後分別好大
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:43:56 |顯示全部樓層

亂影一番,各位看官也且亂睇一番

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:51:34 |顯示全部樓層

矮牽牛重瓣紫色旋轉
      開花咁耐,好久影佢,因為感覺佢個樣醜醜哋,雖然重瓣嘅植株形狀都唔靚嘎啦,但係佢又冇瀑布粉的柔和,又冇藍色的夢幻,粉緞的嬌媚
      不過,難為佢開得咁勤力

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:54:08 |顯示全部樓層

呢盆變高妹,等花謝後要狠狠修剪啦

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 22:57:35 |顯示全部樓層

每一朵嘅白色同紫色分佈都唔一樣,其實睇落,佢有幾有特色啊
      好啦,咁就愛惜番你啦
回復

Monse 發表於 2008-3-11 01:34:33 |顯示全部樓層
呵呵笑

你今日貼既花相的花全部都長得好漂亮啊,你送我的天竺葵其中一款是跟你今日貼的圖一樣花款的嗎?等我拿拿聲明天換過大啲既盆比佢至得
回復

伯爺婆 發表於 2008-3-11 07:46:50 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-10 21:51 發表

令箭荷花
     好耐未彙報佢嘅進展啦,伯爺婆   

呵呵笑.......令箭荷花生得幾壯喎,妳真喺好有心機打理啲花,種得好企理吖。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-11 14:06:54 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-11 01:34 發表
呵呵笑

你今日貼既花相的花全部都長得好漂亮啊,你送我的天竺葵其中一款是跟你今日貼的圖一樣花款的嗎?等我拿拿聲明天換過大啲既盆比佢至得 。 ...

係啊,佢啲葉同另一盆唔同哦。
      呢只天竺葵(169)都就會開花啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-11 14:10:22 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-3-11 07:46 發表

呵呵笑.......令箭荷花生得幾壯喎,妳真喺好有心機打理啲花,種得好企理吖。

你好啊,伯爺婆。雪溶哂未啊?春天嚟啦,係時候PO你的花草毒下我哋啦
呢朵 東方美人 送俾你啊,同花辦圖片都有8分似嘅
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-11 14:16:36 |顯示全部樓層
2008年3月11日,天晴有煙霞, 部分時間有陽光     

繼續呵呵種植記事薄

Shock Wave Pink Vein(錦浪粉色脈紋)
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-11 14:35:35 |顯示全部樓層
2008年3月11日,天晴有煙霞 部分時間有陽光     

錦浪系列今年第一次播

葉嘅形狀同顏色相比:波浪葉深綠、葉尾圓啲,錦浪就淺綠兼葉尾尖啲

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-11 14:40:16 |顯示全部樓層
2008年3月11日,天晴有煙霞 部分時間有陽光     

植株的分支能力嚟講,同波浪系列半斤八兩

回復