小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46892 554
呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:05:03 |顯示全部樓層
2008年3月3日,天氣晴朗,乾燥有陽光  

最後係可愛的斑葉橙色,橙得豔麗,小巧
同紅色重瓣企埋一齊比較下先
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:14:24 |顯示全部樓層

舊年參加網上團購幾個品種嘅球根,現時仲存活嘅只剩下葡萄風信子、荷蘭鳶尾和小蒼蘭
昨天整理花園時先發現擺在角落的 葡萄風信子 靚靜地開佐花,每球一花
請逛花園的朋友指教下:需要特別俾陽光佢嗎?還是室內明亮光線已經足夠?(因為我好想擺入屋啊)
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:18:32 |顯示全部樓層

啊邊個邊個,記得這101棵嘅雙色酢醬草冰淇淋嗎?
我當佢熊貓咁對待啊,又怕濕佐佢,又怕渴佐佢
就係唔知佢幾時開朵花仔等我開心下呢
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:21:44 |顯示全部樓層

黑色蜀葵 開始發力啦
決定下個星期同佢換間大屋
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:25:36 |顯示全部樓層

移到長槽嘅 虞美人 底用普通園泥,根四周用科學泥。希望佢慢慢適應到園泥
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:41:51 |顯示全部樓層

就以 紫色旋轉 作為今日花事記錄的ENDING吧,開佐超過一個星期。
回復

ハマナス 發表於 2008-3-4 10:34:54 |顯示全部樓層

中毒身亡
回復

ayclui 發表於 2008-3-4 11:33:55 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-4 08:53 發表

各位早晨!
天氣持續和暖,趁著 金蓮花 尚燦爛留下倩影。再熱啲它都受唔住啦

哼哈二將守門口   ...

呵呵笑, 你嘅哼哈二將真係好勁呀....靚爆鏡啊~
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-4 11:55:46 |顯示全部樓層
右面個盆紅色金蓮花好好好好好好好好靚!
想問前輩金蓮花有幾多年壽命、花期如何(一年開幾多次花、每次開幾耐)?(希望前輩不會嫌小妹煩 )
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 17:56:21 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-3-4 10:34 發表

中毒身亡

ハマナス ,你好幽默啊。中毒啊?以毒攻毒係最好方式哦。呢排和暖啦,可以開始春播啦!
我今日就播佐前年剩餘的 朝顏 種子,未知得唔得嘎,不過試好咋。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 17:59:21 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-4 11:33 發表

呵呵笑, 你嘅哼哈二將真係好勁呀....靚爆鏡啊~

ayclui:佢哋聽到你贊好開心啊。
             守門位向東,依家太陽開始猛烈,曬到佢哋頭耷耷,所以要移個陰涼啲嘅位置,延長佢壽命啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 18:03:36 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-3-4 11:55 發表
右面個盆紅色金蓮花好好好好好好好好靚!
想問前輩金蓮花有幾多年壽命、花期如何(一年開幾多次花、每次開幾耐)?(希望前輩不會嫌小妹煩 )

ivy_wonghy :金蓮通常作為一年生嘅草花種。事關佢好怕熱,受唔到香港炎夏,所以一 般秋天播種,播後2-3個月會開花,花期會一直延續到春末或者夏初。佢會結籽,收取種子後第二年可以再播過。
如果中意又想嘗試嘅,今年秋天,大家相約一齊播種啦
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-4 18:47:47 |顯示全部樓層
原來一年生既,唔該曬
我阿屋前塊爛地有野生金連花,唔洗打理天生天養,種子成熟就跌落原地生長,所以我以為係同一棵翻標tim
回復

羊咩咩 發表於 2008-3-5 01:02:43 |顯示全部樓層
真係一分努力,一分收穫~而我就.........冇謂講!
回復

Monse 發表於 2008-3-5 02:04:22 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-4 18:03 發表

ivy_wonghy :金蓮通常作為一年生嘅草花種。事關佢好怕熱,受唔到香港炎夏,所以一 般秋天播種,播後2-3個月會開花,花期會一直延續到春末或者夏初。佢會結籽,收取種子後第二年可以再播過。
如果中意又想嘗試嘅,今年秋天,大家 ...

我又要金蓮種子(斑葉果隻)。係你適心栽培下你既成績比我好呀,我種果啲全部都停止生長似的(唉!每個品種都丁屎咁細棵咋)
回復

格子 發表於 2008-3-7 11:39:26 |顯示全部樓層
我播ga 紫色旋轉 咁多花啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 13:35:16 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-3-4 18:47 發表
原來一年生既,唔該曬
我阿屋前塊爛地有野生金連花,唔洗打理天生天養,種子成熟就跌落原地生長,所以我以為係同一棵翻標tim

就係咁嘅道理啊,好多花都有自播能力,夏堇,長春花... ...(Aalon每年自動出現嘅夏堇最令我心動)
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 14:30:06 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-3-5 01:02 發表
真係一分努力,一分收穫~而我就.........冇謂講!

咩咩:你都係一分努力一分收穫啦,我係話你個囡囡啊!相信佢係你心目中最美麗的花朵

呢朵 錦浪脈紋粉 送俾佢,祝佢學業進步啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 14:34:44 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-5 02:04 發表

我又要金蓮種子(斑葉果隻)。係你適心栽培下你既成績比我好呀,我種果啲全部都停止生長似的(唉!每個品種都丁屎咁細棵咋)

我已開始停止修剪殘花,等佢自動結籽,不過都要睇下啲蜜蜂呀蝴蝶啊做唔做媒人哦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 14:41:01 |顯示全部樓層
2008年3月7日,多雲有煙霞,間中有太陽     

貓貓:你分享嘅 矮性紫羅蘭  開始有花luan啦!唔知乜色,好期待啊!
佢好似比較中意曬太陽,仲有,啲蝴蝶好中意係葉度生BB,搞到我朝朝要巡視,如果唔係就變成蟲BB嘅盤中餐啦

回復