小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46900 554
呵呵笑 發表於 2008-3-22 23:25:34 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-3-22 23:19 發表
你有蒜香藤啦。我仲正在同你插枝呀。
睇來你唔洗要啦。

要啊要啊,成功佐俾我啦 多一棵可以種得仲靚啊!多謝哂哦!
回復

貓貓 發表於 2008-3-24 00:31:35 |顯示全部樓層
呵呵笑

你 d 花花好靚呀!引死人!

你俾我果 d 黑眼蘇珊種子連續兩次發芽都唔成功 ,有無特別要注意的地方呢?
另外而家播種時間上 arm 唔 arm 呢?請多多指教!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 12:08:17 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-24 00:31 發表
呵呵笑

你 d 花花好靚呀!引死人!

你俾我果 d 黑眼蘇珊種子連續兩次發芽都唔成功 ,有無特別要注意的地方呢?
另外而家播種時間上 arm 唔 arm 呢?請多多指教! ...

貓貓:黑眼蘇珊嘅種子有時都幾難出苗嘎,可能要俾啲耐性哦。
秋天播嘅,最凍果個月凍到落哂葉,天氣一回暖又靚番啦

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:01:29 |顯示全部樓層
如果標簽冇錯,呢只係白花黑眼嘅“蘇珊”啦!我播佐好耐啦,以為唔出,點知佢又標出兩棵嚟哦
回復

jade_a 發表於 2008-3-24 23:02:19 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-22 10:04 發表

好多嗎?揾啲黃色嘅膠紙(有膠先可以粘住啲白粉虱)掛係花盆邊,白粉虱對黃色敏感,會自己飛向膠紙而被粘實。

原來懸垂性嘅六倍利分枝冇咁好嘎,臺灣啲花友種直立型嘅六倍利,唔使摘心啲花都密到不得了,歎為觀止。 ...

猴面花已被我丟掉了,買了殺蟲水先用旱金蓮試用,将藥濆在泥上再用清水沖洗莖部,白紛虱真的不見了
六倍利還沒見花苞呢
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:08:47 |顯示全部樓層
2008年3月24日,多雲,部分時間有陽光     

紅色迷你玫瑰
     07年10月買番嚟之後一直不停開花,真係抵贊啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:13:56 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-3-24 23:02 發表

猴面花已被我丟掉了,買了殺蟲水先用旱金蓮試用,将藥濆在泥上再用清水沖洗莖部,白紛虱真的不見了
六倍利還沒見花苞呢

jade:我今日都清理佐呢盆香堇菜啊,呢排忽略佐佢,原來佢成頭密密嘅紅蜘蛛啊,睇到我起哂雞皮啊!嚇得我立即用膠袋密封,盆也洗乾淨,好驚惹俾其它花啊,咁就大件事啊!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:18:27 |顯示全部樓層

彩葉草石竹
     之前凍到失色,我以為冇得救

呢只石竹好似多年生咁哦,秋天開始自動開花哦

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:20:35 |顯示全部樓層

披頭散發嘅 六倍利  

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:21:59 |顯示全部樓層

完全唔覺佢換個角度睇可以咁靚 (呢張應該可以引到jade啦

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:25:50 |顯示全部樓層

複蘇嘅仲有 紫葉酢醬草   
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:32:18 |顯示全部樓層

啱啱發現,原來Alex大人將呢個記事薄貼堂啊,多謝哂啊,受之有愧哦
      就用新年第一球 藍雪花 做為謝禮啦 ,我會努力記錄,亦都送俾一路支持鼓勵我嘅諸位花友,多謝你哋一直聽我的喋喋不休

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:35:55 |顯示全部樓層

白雪花

播佐好耐(起碼一個月),突然出現嘅呢棵苗仔,真係大驚喜,可能係上天俾我嘅“複活節”禮物

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:37:50 |顯示全部樓層

天竺葵
     正面背面都咁靚
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:41:55 |顯示全部樓層

石榴
     沉寂佐4個月又開始新一輪花季啦,滿樹都係密密嘅花蕾。今年唔再俾佢結果子啦,一嚟冇乜用,二嚟好哂養分。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-24 23:44:06 |顯示全部樓層

唉,周公嚟call啦,用金蓮 做今日記事薄嘅ending啦,明天繼續。各位晚安!

回復

Aalon 發表於 2008-3-25 09:35:11 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-24 23:13 發表

jade:我今日都清理佐呢盆香堇菜啊,呢排忽略佐佢,原來佢成頭密密嘅紅蜘蛛啊,睇到我起哂雞皮啊!嚇得我立即用膠袋密封,盆也洗乾淨,好驚惹俾其它花啊,咁就大件事啊! ...

唔知係咪因為之前特別凍, 今年出奇地少蟲害, 看到你家出現紅蜘蛛, 看來我也要小心...希望種花人家中的植物都健健康康啦
回復

Aalon 發表於 2008-3-25 09:37:41 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-24 23:32 發表

啱啱發現,原來Alex大人將呢個記事薄貼堂啊,多謝哂啊,受之有愧哦
      就用新年第一球 藍雪花 做為謝禮啦 ,我會努力記錄,亦都送俾一路支持鼓勵我嘅諸位花 ...

我屋企果do岩o岩發, monse送的, 係咪會好大棵o嫁?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-25 20:41:58 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-3-25 09:35 發表

唔知係咪因為之前特別凍, 今年出奇地少蟲害, 看到你家出現紅蜘蛛, 看來我也要小心...希望種花人家中的植物都健健康康啦

凍完回暖時,病蟲害會仲嚴重啊!所以請大家多啲檢查。我今日先發現一盆黑種草有好嚴重嘅白粉病 唯有隔離佐佢先。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-25 20:48:32 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-3-25 09:37 發表

我屋企果do岩o岩發, monse送的, 係咪會好大棵o嫁?

我呢棵係06年秋天播種,即係兩歲。
因為唔知佢會幾大,所以舊年俾我狠心腸狠修剪過一次,後嚟睇到臺灣花友嘅藍雪花牆,所以今年開始由得佢自己生長。
藍雪花灌木類,每年會係植株底部生出新嘅枝條,所以要準備較大盆俾佢啊!我今年已經加佐底肥俾佢啦!
回復