小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46839 554
呵呵笑 發表於 2008-3-7 14:50:46 |顯示全部樓層
2008年3月7日,多雲有煙霞,間中有太陽     

亞曆山大野草莓

之前也曾飽受蟲害,俾我剃光頭。
之後我都多加留意,及時清理,依家健康佐,仲開埋小巧的白色花
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 14:52:37 |顯示全部樓層

花謝之後,呢只綠色應該就係果實啦
      好可愛吧?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:00:59 |顯示全部樓層

蜂室花 3月1日播種
      多謝jade嘅種子分享,同一時期播嘅非洲菊到依家都只出佐一棵,它就開始長真葉啦。
      第一次種,唔知春天播種會唔會太遲。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:04:52 |顯示全部樓層

第一次種 葡萄風信子
      粉藍小巧的花梗令我狂喜,駐足凝視
      路過的朋友請指教:夏天的時候可以把球掘起冷藏到秋天再種嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:08:07 |顯示全部樓層

回複和暖、陽光燦爛的日子,矮牽牛 生猛佐好多
      二重唱藍色 密密的花luan,仿佛預先明日的花繁錦繡

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:11:02 |顯示全部樓層

重瓣紫色旋轉 也不甘落後,雖然植株形態醜怪,不過滿是花luan我也狠不下心修剪佢,花完花再算啦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:14:03 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-3-7 11:39 發表
我播ga 紫色旋轉 咁多花啦

歡迎格子光臨呵呵的小花園啊!你嘅紫旋生得好靚啊!最難得在於同時間咁多花一齊開啊
如果佢可以學似你棵花一樣同時開放就好啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:25:23 |顯示全部樓層

今年嘅矮牽牛以重瓣居多,呢棵 二重唱粉緞  也是花苞累累。只是粉緞遠不如藍色或者其它重瓣的花期耐,四五日後就軟泥泥咁謝佐
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:29:00 |顯示全部樓層

俾我揀,我都係中意單瓣多啲
      呢只 錦浪脈紋粉色  開始發力啦,假以時日,與波浪藍色應該有得比啦

都係一盆一棵,唔使摘心
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:32:14 |顯示全部樓層

擺上枱睇真啲先
      控制日照時間之後,枝條開始下垂啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:33:41 |顯示全部樓層

姐妹花
回復

Aalon 發表於 2008-3-7 15:37:15 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-7 14:50 發表

亞曆山大野草莓

之前也曾飽受蟲害,俾我剃光頭。
之後我都多加留意,及時清理,依家健康佐,仲開埋小巧的白色花 ...

種植物就是這樣,多加注意便會有一定的回報
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:38:31 |顯示全部樓層

天竺葵 也開始有花luan啦,不過因為未得閑去買花盆同泥,只好委屈佢哋繼續住細房
回復

Aalon 發表於 2008-3-7 15:39:06 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-7 15:04 發表

第一次種 葡萄風信子
      粉藍小巧的花梗令我狂喜,駐足凝視
      路過的朋友請指教:夏天的時候可以把球掘起冷藏到秋天再種嗎? ...

好靚o既粉藍色, 睇見就鍾意
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:45:12 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-3-7 15:37 發表

種植物就是這樣,多加注意便會有一定的回報

係啊係 啊,你講出我的心中說話。
普通如她,也開得如此燦爛,在我眼中,任何生命都值得尊重
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:50:35 |顯示全部樓層

耬斗菜
      全部住入單人房,希望捱過夏季,秋天會有花睇啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 15:53:41 |顯示全部樓層

猴面花
      已經唔再摘心啦,但都係一直扮菜唔肯開花,激氣

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-7 16:02:46 |顯示全部樓層

花園中最靚嘅一角
回復

lolo 發表於 2008-3-7 17:02:11 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-5 02:04 發表

我又要金蓮種子(斑葉果隻)。

Monse 到時你要識做呢         等你吓  
回復

lolo 發表於 2008-3-7 17:12:07 |顯示全部樓層
#307帖見到貓patpat   是你的小寶貝嗎?     

它活在你的花園中     一定能自得其樂
回復