小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
45937 554
                    小園丁呵呵笑之2008種植事件薄

新年新氣象,開個新貼,記敍我2008年的種植事件。
       喜愛種植嘅朋友可以嚟度與我閑聊,交流心得,分享交換

中意呢只蠟染感覺嘅米老鼠嗎? 香港嘅冬天太短啦,而怕熱唔怕凍嘅香堇菜,在12月播種根本唔夠時間開花就開始熱啦,都係買嚟現成嘅花方便啲,雖然點都唔夠自己種嘅咁有成功感,也只好將就啦!

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:15:03 |顯示全部樓層
2008年1月3日     天晴,乾燥,寒冷

呢只大花臉似唔似大戲中嘅“武生”
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-1-3 17:20:43 |顯示全部樓層
好靚呀
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:23:02 |顯示全部樓層

呢盆藍色嘅香堇菜換佐個白色小花盆,打算送俾朋友個囡囡,送出前影相留念。
        藍到好靚啊,購買時老公James搖頭笑:你唔係已經有佐一盆藍色咩?哦,佢係講緊呢盆啊?(圖3、4)咁又點同啫,總之對於中意藍色係嘅我來講,深深淺淺嘅藍都有佢嘅魅力之處
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:31:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-1-3 17:20 發表
好靚呀

歡迎 prodorothyhkg來逛我嘅花園哦! 送上一朵紅色嘅迷你玫瑰,都係買番嚟嘅盆花,依家開緊第二輪花
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:40:36 |顯示全部樓層

今朝去屋後同令箭荷花淋水時發現開得燦爛嘅酢醬草正寂寥地向著冬日嘅太陽取暖。
        其實佢只不過借佐霸王花嘅花盆一角 (圖4)
        為佐不辜負你嘅美貌,我決定將你升格為主角,相信不日你將揚名立萬 (圖5)
回復

Monse 發表於 2008-1-3 17:44:55 |顯示全部樓層
呵呵笑
攪得好好喎,繼續努力,我會常常上來賞花。
三色僅同香堇菜我剛剛再播第三次種子了,看看能否出苗囉!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:45:50 |顯示全部樓層

呢只白花酢醬草之前開過一次,不過錯過佐留影。唔知是否天氣問題定係我種植原因,佢嘅葉一直都生得唔高哦,一副營養不良嘅樣子,令我覺得一定係我對佢唔夠好
       Monse,你知佢係乜名嗎?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:49:41 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-3 17:44 發表
呵呵笑
攪得好好喎,繼續努力,我會常常上來賞花。
三色僅同香堇菜我剛剛再播第三次種子了,看看能否出苗囉!

呵呵,你仲未收工啊?早啲番歸啦,天氣凍啊!
        香堇菜嘅種子好難出苗,出佐苗後又會無端端啲葉一路幹,幹,幹,最後成棵幹佐,承受唔到咁多次傷心啦!
       都係佢比較乖啲,不停咁開花,開花(紫葉酢醬草)
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 17:56:15 |顯示全部樓層

阡插嘅紅色長壽花越凍越開得燦爛,紅得一點都唔覺得俗氣,反而在寒天中帶來一絲暖氣
回復

Monse 發表於 2008-1-3 18:08:25 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-3 17:45 發表

呢只白花酢醬草之前開過一次,不過錯過佐留影。唔知是否天氣問題定係我種植原因,佢嘅葉一直都生得唔高哦,一副營養不良嘅樣子,令我覺得一定係我對佢唔夠好
        ...

唔係你種得唔好呀,只因佢係夏天品種呀!夏天會好多花架!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 18:29:35 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-1-3 18:08 發表

唔係你種得唔好呀,只因佢係夏天品種呀!夏天會好多花架!

哦,原來如此。咁我要俾多啲太陽佢啦!多謝你啊!
      移植佐嘅馬祖石竹,唔知佢會長到幾大,所以俾個大苗盆佢先
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 18:35:43 |顯示全部樓層

亞歷山大野草莓 (Wild Strawberry )
       原產歐洲溫帶,土壤肥沃,陽光充足而涼爽的森林邊緣,屬多年生草本植物

第一次種,現時感覺佢仲好健康,就算呢幾日咁凍都仲好精神
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-1-3 18:57:26 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-1-3 17:31 發表

歡迎 prodorothyhkg來逛我嘅花園哦! 送上一朵紅色嘅迷你玫瑰,都係買番嚟嘅盆花,依家開緊第二輪花

你就好啦,我買襯D玫瑰都種唔生ga 唔制呀
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 20:15:11 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-1-3 18:57 發表

你就好啦,我買襯D玫瑰都種唔生ga 唔制呀

prodorothyhkg:我都種死佐好多啊,之前買佐盆黃色迷你玫瑰,開佐第一輪花修剪後都有出新葉,不過呢幾時寒冷天氣,啲葉係咁落哂,睇嚟都係唔多樂觀啊
       就係佢啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 20:25:49 |顯示全部樓層

早前係大陸花網團購佐天竺葵苗,收到之後先發現原來苗唔係播種而成,而係阡插嘅。好失望囉,不過呢個亦都係教訓,參加網上的團購要了解清楚團購產品嘅詳細狀況。

192#,藤天竺葵。圖1係組織者提供嘅產品圖片,圖2係移植入盆後嘅大苗

回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 20:31:13 |顯示全部樓層

196#   都係蔓性嘅天竺葵
          交到我哋手嘅阡插苗其實都只係有二片新葉,我拆開過包住根部嘅紙,發現根部只有好少根,亦即係話其實啲苗嘅生長狀態其實好唔穩定嘎,唉,盡力啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 20:46:53 |顯示全部樓層

690# 天使之眼系列 Angeleyes Randy
希望花開之時也似天使咁靚啦
大家幫下眼,圖2係唔係花蕾?
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 20:50:04 |顯示全部樓層

而早前播種嘅蔓性天竺葵苗只有咁細,睇怕要農曆年後先有花睇啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-3 20:56:39 |顯示全部樓層

舊年俾我當香雪球咁種係簕杜鵑盆邊嘅石竹,默默開花
回復