小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46840 554
呵呵笑 發表於 2008-2-29 22:21:39 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-2-29 21:47 發表

我都有種呀,我覺得好靚呀,又粗生,邊個話我傻?我阿媽

ye,好開心多一個與我 一樣的“傻人”啊,握下手先
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-29 22:23:36 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-2-29 22:07 發表
呵呵笑, 繼續努力貼啊...好喜歡看到不同種類的花花...估不到未開花前的'矮牽牛重瓣紫色旋轉'樣子醜醜, 原來開花後是如此漂亮

多謝你嚟睇花啊!有時啲花未開前同開佐真係會好大分別嘎。仲有,有時第一朵花仲會特別醜樣啲嘎,跟住就會越開越靚。
回復

小餘 發表於 2008-2-29 23:17:23 |顯示全部樓層
啱啱由頭開始重新睇咗一次啲花.......正
回復

Monse 發表於 2008-3-2 00:09:25 |顯示全部樓層
係花草版裡相信你係最有耐性及描述每種植物的成長過程最細緻的人喇,繼續努力啊, 我們會時常來拜訪及學習種花的技巧的
回復

vincentma 發表於 2008-3-2 10:16:51 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-2 00:09 發表
係花草版裡相信你係最有耐性及描述每種植物的成長過程最細緻的人喇,繼續努力啊, 我們會時常來拜訪及學習種花的技巧的

agreed !
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-3 23:09:14 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2008-2-29 23:17 發表
啱啱由頭開始重新睇咗一次啲花.......正

多謝捧場,送你一直花開不斷嘅紅色迷你玫瑰,祝你人如花嬌

含苞欲放

含苞欲放
回復

joey 發表於 2008-3-3 23:14:01 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-3 23:09 發表

多謝捧場,送你一直花開不斷嘅紅色迷你玫瑰,祝你人如花嬌

玫瑰玫瑰我愛你
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-3 23:20:56 |顯示全部樓層
引用:
原帖由 Monse 於 2008-3-2 00:09 發表

agreed !

[quote]原帖由 vincentma 於 2008-3-2 10:16 發表

多謝你哋嘅厚愛啊!
與一眾興趣相同嘅朋友共聚一貼,互相分享種植心得,閑聊,是我開這個話題的原意。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-3 23:35:09 |顯示全部樓層
2008年3月3日,天氣晴朗,乾燥有陽光      

寒冬過後嘅 矮牽牛波浪藍 開始煥發生機,漸入佳境
      四周全是花蕾,如果一齊開放一定好壯觀
      2007年10月播種
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-3 23:41:04 |顯示全部樓層

由於佢依家全呈懸垂狀態,擺高啲睇效果會好啲(做吊盆會仲靚)
      近睇:

回復

lolo 發表於 2008-3-3 23:44:56 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-3 23:35 發表

寒冬過後嘅 矮牽牛波浪藍 開始煥發生機,漸入佳境
      四周全是花蕾,如果一齊開放一定好壯觀
      2007年10月播種 ...

這紫藍色的矮牛很搶眼  
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-3 23:46:21 |顯示全部樓層

啲花好密,想要影單朵花都唔容易
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-3 23:49:59 |顯示全部樓層

由呢個角度可以睇到密密的“明日之花”
      呢只藍色矮牽牛係我每年必播品種之一,除佐植株形狀靚之外,花朵絲絨的質感以及散發的淡淡香味都令佢成為矮牽牛眾多系列的首選
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 00:03:41 |顯示全部樓層

瀑布系列的柔和粉色,花朵大型且每朵花期可以長達10以上,只是生得植株生得唔夠緊湊
      細細一盆依家開緊6朵花,仲有好多花苞,搞到成盆花空間似好迫
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 00:04:46 |顯示全部樓層

Monse牌 馬祖石竹
      開始大模大樣啦,不過睇嚟睇去未有意思開花咁哦,大懶蟲

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 08:53:19 |顯示全部樓層

各位早晨!
天氣持續和暖,趁著 金蓮花 尚燦爛留下倩影。再熱啲它都受唔住啦

哼哈二將守門口

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 08:55:52 |顯示全部樓層

左門將前、後面

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 08:58:29 |顯示全部樓層

右門將
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:01:16 |顯示全部樓層

10棵金蓮花各開出這樣不同的顏色
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-4 09:03:30 |顯示全部樓層

然後就是重瓣紅色,它紅得嚟不同單瓣咁豔色
回復