小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46003 554
貓貓 發表於 2008-3-19 00:16:57 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-17 23:07 發表
2008年3月17日,天晴潮濕,有煙霞 部分時間有陽光     

貓貓:紫羅蘭開花啦   

呵呵笑,

我 d 紫羅蘭一樣有花蕾啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 10:04:03 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-3-18 23:21 發表

蘇珊種子有泡水(1晚)
白粉虱好多,3盆猴面花被牠們害S啦
你的六倍利好靚呀,我的已不再摘心,等開花了...

好多嗎?揾啲黃色嘅膠紙(有膠先可以粘住啲白粉虱)掛係花盆邊,白粉虱對黃色敏感,會自己飛向膠紙而被粘實。

原來懸垂性嘅六倍利分枝冇咁好嘎,臺灣啲花友種直立型嘅六倍利,唔使摘心啲花都密到不得了,歎為觀止。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 20:45:43 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-3-19 00:16 發表

呵呵笑,

我 d 紫羅蘭一樣有花蕾啦!

多謝你啊!我先可以第一次種到紫羅蘭啊

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 20:53:07 |顯示全部樓層
2008年3月22日,有雨,     

猴面花 終於開佐啦
      仲要係唔同色哦,開心啦!趁住未落雨立此存照先(好彩,一場大雨之後一盆唔記得避雨嘅被打到落花流水
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 21:50:28 |顯示全部樓層

白雪花

春天第一朵白雪花
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 21:56:45 |顯示全部樓層
2008年3月22日,有雨

亞曆山大野草莓

果子紅啦,成熟未?有啲唔舍得擺入口哦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:03:29 |顯示全部樓層

花煙草

飽受蚜蟲之害,但卻堅強一直展現亮麗 花煙草0803221.JPG

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:14:35 |顯示全部樓層

天竺葵

第一次種重瓣嘅天竺葵,與舊年果啲直立式花球感覺截然不同

直立中子星紅色,06年秋播成果

直立中子星紅色,06年秋播成果

直立中子星白色,06年秋播成果

直立中子星白色,06年秋播成果

蔓性重瓣天竺葵

蔓性重瓣天竺葵

08年1月種植

08年1月種植
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:38:23 |顯示全部樓層

Million Bells(百萬小鈴)

多謝一位好知我心的花友幫我辛苦由外地帶番嚟嘅小苗
     因為呢只花冇種子出售,只靠阡插繁殖,我更加珍而重之

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:45:52 |顯示全部樓層

現在最大的難題就是如何讓小苗可以順利渡過香港著名嘅炎夏,才有希望將她的美麗蔓延      
小鈴bright red0803225.JPG
回復

ayclui 發表於 2008-3-22 22:49:54 |顯示全部樓層
呵呵笑, 請問呢個'百萬小玲係咪迷你牽牛花啊? (估錯唔好笑我....)
有無近鏡睇呀? 噢...已經出現啦
紅黃色果隻好特別呀!

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:51:31 |顯示全部樓層

呢只顯得紫過頭,原本嘅樣辦係紫藍色嘅,仲靚啊
回復

ハマナス 發表於 2008-3-22 22:53:05 |顯示全部樓層

回復 408# 的帖子

原來天竺葵連d葉都咁靚架
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:54:55 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-22 22:49 發表
呵呵笑, 請問呢個'百萬小玲係咪迷你牽牛花啊? (估錯唔好笑我....)
有無近鏡睇呀? 噢...已經出現啦
紅黃色果隻好特別呀!

ayclui :佢又唔係牽牛花哦,臺灣有人稱佢為:非洲矮牽牛。我係呢個貼到提到,你可以參考下啦:http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=2055&extra=&highlight=&page=3
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 22:59:03 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-3-22 22:53 發表
原來天竺葵連d葉都咁靚架

ハマナス :天竺葵嘅葉有少少毛絨,輕觸葉片時,會散發出一種好獨特氣味,好多人唔慣甚至唔中意,不過有個好處就係因為有氣味而少佐蟲害,所以幾好種嘎。
       呢只深紅色呢兩日就會開啦
回復

ayclui 發表於 2008-3-22 23:03:21 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-22 22:54 發表

ayclui :佢又唔係牽牛花哦,臺灣有人稱佢為:非洲矮牽牛。我係呢個貼到提到,你可以參考下啦:http://www.hkplants.com/viewthre ... ghlight=&page=3
...

哦...好清楚! 我好似好耐之前o向花墟見過一次...仲諗: 隻牽牛花咁細隻嘅? 好似你相入面果D o架...
走寶啦 呵呵笑可唔可以介紹下佢要嘅生長/ 環境要求呀?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 23:09:50 |顯示全部樓層

春天在哪裏啊
        春天在那 蒜香藤 的枝條邊
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 23:18:52 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-22 23:03 發表

哦...好清楚! 我好似好耐之前o向花墟見過一次...仲諗: 隻牽牛花咁細隻嘅? 好似你相入面果D o架...
走寶啦 呵呵笑可唔可以介紹下佢要嘅生長/ 環境要求呀? ...

下次見到咪走寶啦
我都係之前嘅夏天種失敗佐幾次啊,睇台灣方面一些花友的經驗係只需普通花卉咁照顧就得啦哦,通常都係:
唔好過濕(用疏水性好嘅泥碳土);半日照就足夠啦,普通種花嘅肥水照顧已經可以。困難嘅反而係夏天,要擺放在陰涼、光線明亮及通風良好的地方先有可能順利渡夏。
回復

alextang 發表於 2008-3-22 23:19:09 |顯示全部樓層
你有蒜香藤啦。我仲正在同你插枝呀。
睇來你唔洗要啦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-22 23:22:46 |顯示全部樓層

中國桔梗
        3月初播種,3個禮拜後假植到苗盆
回復