小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46895 554
Heidi 發表於 2008-3-13 10:34:44 |顯示全部樓層
睇之後令我想買間村屋連天台住,不過係 '想'...................
回復

格子 發表於 2008-3-13 10:37:03 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-12 17:27 發表

格子:金蓮依家嘅天氣俾半日照比較好,同時要保持適當嘅濕度(太少水份+太大風都會引起幹葉)
           你嘅天台花園好靚,好另人羡慕啊。特別係木制花架 ...

個花架07年種咗一棵葡萄 希望今年可以爬满架
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 22:35:12 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2008-3-12 18:13 發表
呵呵笑妳d植物好靚呀~

你呢排做乜啊,唔show下你嘅種植成果?定係掛住湊女唔種啦?
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 22:40:25 |顯示全部樓層
原帖由 Heidi 於 2008-3-13 10:34 發表
睇之後令我想買間村屋連天台住,不過係 '想'...................

Heidi :歡迎你嚟賞花哦。種植嘅嘢,多有多種,少有少種嘎啦。有個窗台,有些少陽光,都可以啦!有興趣你都嚟試下啊!依家正是播種好時光

呢棵 花煙草 就快開花啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 22:48:03 |顯示全部樓層
2008年3月17日,天晴潮濕,有煙霞 部分時間有陽光     

小蒼蘭 抽緊花穗啦,而且一下子有三個咁多哦,好開心啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 22:50:32 |顯示全部樓層

天竺葵天使之眼   (啱啱知佢有個咁靚嘅名)

開佐第二個花串
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 22:55:11 |顯示全部樓層

天竺葵   (196,蔓性)

第一朵花,開得唔夠完整。但粉得很靚

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 23:02:30 |顯示全部樓層

六倍利

大地回春,紅、藍蝴蝶爭先飛舞
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 23:05:06 |顯示全部樓層

回暖嘅仲有蘇珊小姐啊,之前寒冷天氣凍到佢落哂葉好醜怪啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-17 23:07:04 |顯示全部樓層

貓貓:紫羅蘭開花啦
回復

jade_a 發表於 2008-3-17 23:39:20 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-17 23:05 發表

回暖嘅仲有蘇珊小姐啊,之前寒冷天氣凍到佢落哂葉好醜怪啊   

蘇珊好靚女喲 你家的花花太引人注目了,路過你家門口,人定會放慢腳步...
蘇珊播過二次都不發芽 ,前天又播三粒
呵呵笑:你的牛牛.金蓮生的那么大棵花又多,有沒有被蟲害呀,我很多花草有白色小飛蟲,現在早晚用小畫筆沾75%火酒點蟲蟲...
回復

joke_k_d 發表於 2008-3-18 00:04:08 |顯示全部樓層
金蓮好靚好靚好靚
回復

joey 發表於 2008-3-18 00:18:19 |顯示全部樓層
你d天竺葵香唔香ga?
回復

ハマナス 發表於 2008-3-18 00:23:44 |顯示全部樓層
醫生話我身中劇毒...無藥可救
呵呵笑, 放過我啦!!
回復

Aalon 發表於 2008-3-18 08:17:52 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-17 23:02 發表

六倍利

大地回春,紅、藍蝴蝶爭先飛舞

我很喜歡藍色o既花, 你的六倍利藍得好靚 , 我屋企果d仲係成棵菜o甘
回復

Aalon 發表於 2008-3-18 08:21:25 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-17 23:07 發表

貓貓:紫羅蘭開花啦   

請問你種左幾耐呀? 紫羅蘭我種過一年都唔開花, 之後比D蟲食晒...所以喱幾年都冇種啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-18 21:59:44 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-3-17 23:39 發表

蘇珊好靚女喲 你家的花花太引人注目了,路過你家門口,人定會放慢腳步...
蘇珊播過二次都不發芽 ,前天又播三粒
呵呵笑:你的牛牛.金蓮生的那么大棵花又多,有沒有被蟲害呀,我很多花草有 ...

jade:蘇珊種皮太過硬,播種前浸幾個鍾頭水再落泥可能會好啲。白色小飛蟲啊?會唔會係白粉虱,好中意喱埋係葉背產卵,好討厭啊!我唯有徒手一只只捉走佢咋。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-18 22:05:24 |顯示全部樓層
多謝joke、joey、ハマナス嚟賞花啊!掛係門口嘅花花
天竺葵好似唔覺有香味哦。唔知邊個品種會香呢?我都好想種哦
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-18 22:09:32 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-3-18 08:21 發表

請問你種左幾耐呀? 紫羅蘭我種過一年都唔開花, 之後比D蟲食晒...所以喱幾年都冇種啦

Aalon:紫羅蘭係花友“貓貓”分享俾我嘅大苗啊,2月13日係咁大(佢都係秋播嘅)
回復

jade_a 發表於 2008-3-18 23:21:37 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-18 21:59 發表

jade:蘇珊種皮太過硬,播種前浸幾個鍾頭水再落泥可能會好啲。白色小飛蟲啊?會唔會係白粉虱,好中意喱埋係葉背產卵,好討厭啊!我唯有徒手一只只捉走佢咋。 ...

蘇珊種子有泡水(1晚)
白粉虱好多,3盆猴面花被牠們害S啦
你的六倍利好靚呀,我的已不再摘心,等開花了...
回復