小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46842 554
Monse 發表於 2008-3-7 20:34:13 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-7 17:02 發表

Monse 到時你要識做呢         等你吓  

無問題,假如呵呵笑肯送(斑葉種子的話),我都好似花友A一樣極喜歡斑葉植物呀。
回復

Monse 發表於 2008-3-7 20:38:27 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-7 14:52 發表
2008年3月7日,多雲有煙霞,間中有太陽     

花謝之後,呢只綠色應該就係果實啦
      好可愛吧?   

我果棵係上星期結左一粒成熟的果實,好香架,離好遠都聞到佢既香味,最後當然落左係我既肚裡面啦.... 哈哈
回復

jade_a 發表於 2008-3-7 22:10:28 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-7 15:00 發表

蜂室花 3月1日播種
      多謝jade嘅種子分享,同一時期播嘅非洲菊到依家都只出佐一棵,它就開始長真葉啦。
      第一次種,唔知春天播種會唔會太遲。 ...

呵呵笑:蜂室花我播了两次才成活一棵,樣子很弱 我還以為在網上買的種子不新鮮呢.
     猴面花太好養了,我送給朋友的小苗早就開花了(是紅色,沒有摘芯)我的還是一盆菜,被蟲害的.... 我每天
      要用一小時的時間捉蟲 希望能開花給我看啦!
     非洲菊天氣暖生長快,我去年9月份播種的就要開花了,真是等得頸都長了!
回復

ayclui 發表於 2008-3-7 22:26:02 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-7 17:12 發表
#307帖見到貓patpat   是你的小寶貝嗎?     

它活在你的花園中     一定能自得其樂

lolo你好眼利啊
回復

ayclui 發表於 2008-3-7 22:28:23 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-7 20:34 發表

無問題,假如呵呵笑肯送(斑葉種子的話),我都好似花友A一樣極喜歡斑葉植物呀。

借呵呵笑嘅地方問吓MONSE 先: 你D斑葉金錢薄荷有無生到好大盆呢?
回復

Monse 發表於 2008-3-7 22:36:00 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 ayclui 於 2008-3-7 22:28 發表

借呵呵笑嘅地方問吓MONSE 先: 你D斑葉金錢薄荷有無生到好大盆呢? [/quot

最近突然極速生長呀,所以分枝預留一盆給lolo,你唔介意咕可。
多謝你之前慷慨的分享!
回復

ayclui 發表於 2008-3-7 22:49:15 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-7 22:36 發表
[quote]原帖由 ayclui 於 2008-3-7 22:28 發表

借呵呵笑嘅地方問吓MONSE 先: 你D斑葉金錢薄荷有無生到好大盆呢? [/quot

最近突然極速生長呀,所以分枝預留一盆 ...

梗唔介意啦...我都唔知 lolo 想要呢隻添
我果盆都長大咗好多, 可以分D比有心人啦~
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-8 09:37:44 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-7 20:34 發表

可以有種子分享俾其它人係種花人最開心的事啦!如果可以順利收到種子就一定會攞出嚟分享嘎。
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-8 09:39:20 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-7 20:38 發表

我果棵係上星期結左一粒成熟的果實,好香架,離好遠都聞到佢既香味,最後當然落左係我既肚裡面啦.... 哈哈

真係可以食嘎?我仲以為只係觀賞果實O添 果實會同出邊啲士多啤梨咁大只?我見啲花好細朵咋
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-8 09:40:43 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2008-3-7 22:10 發表

呵呵笑:蜂室花我播了两次才成活一棵,樣子很弱 我還以為在網上買的種子不新鮮呢.
     猴面花太好養了,我送給朋友的小苗早就開花了(是紅色,沒有摘芯)我的還是一盆菜,被蟲害的.... 我每天
      要用一 ...

可能係啲種子同我有緣,就好似非洲菊咁好似同我冇緣份哦,次次得一棵,希望呢次可以順利成長啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-8 10:03:43 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-3-7 17:12 發表
#307帖見到貓patpat   是你的小寶貝嗎?     

它活在你的花園中     一定能自得其樂

lolo:佢係自來貓啊,我都唔知幾時,佢就中意跟住我,可能係因為之前喂過佢啦。
         佢好識歎嘎,冬天時在太陽下曬,依家覺得熱啦,就躲藏在花盆後面曬。
回復

格子 發表於 2008-3-8 10:25:46 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-7 15:29 發表

俾我揀,我都係中意單瓣多啲
      呢只 錦浪脈紋粉色  開始發力啦,假以時日,與波浪藍色應該有得比啦

都係一盆一棵,唔使摘心 ...

我棵脈紋粉色10月份開始開 11月份高峰期ge樣  
到依都重開緊 我冇俾佢結種子 花謝就剪

重有呢盆

重有呢盆
回復

格子 發表於 2008-3-8 10:41:48 |顯示全部樓層
哈哈笑:  你的天竺應該同我一樣地方團購
我幾棵都要開花啦

其中一棵
1 069.jpg
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-8 23:04:51 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-3-8 10:25 發表

我棵脈紋粉色10月份開始開 11月份高峰期ge樣  
到依都重開緊 我冇俾佢結種子 花謝就剪

好勁啊!我都期望可以好似你一樣的花球啊!第二張組合紅色是輕浪黎明紅?白色呢?
格子,你屋企後面的山景睇落好舒服啊!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-8 23:07:16 |顯示全部樓層
原帖由 格子 於 2008-3-8 10:41 發表
哈哈笑:  你的天竺應該同我一樣地方團購
我幾棵都要開花啦

其中一棵

哦,原來如此。
你棵天竺葵好靚啊!我今日發現棵690都開佐第一朵花仔啊,聽日再影上0黎俾你睇。
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-3-9 02:30:23 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-3-8 10:03 發表

lolo:佢係自來貓啊,我都唔知幾時,佢就中意跟住我,可能係因為之前喂過佢啦。
         佢好識歎嘎,冬天時在太陽下曬,依家覺得熱啦,就躲藏在花盆後面曬。 ...

佢比唔比你摸?依家仲有無餵佢?可能佢係隔離鄰舍養既周圍走,可以食多幾餐
你不如試下種D貓草(即小麥草)比佢食ar(不過有D貓唔食嫁喎,有D就好似食薯片咁什什什.... ),反正你鐘意種花不訪試試....

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 ivy_wonghy 於 2008-3-9 02:30 發表

佢比唔比你摸?依家仲有無餵佢?可能佢係隔離鄰舍養既周圍走,可以食多幾餐
你不如試下種D貓草(即小麥草)比佢食ar(不過有D貓唔食嫁喎,有D就好似食薯片咁什什什.... ),反正你鐘意種花不訪試試.... ...

ivy_wonghy:我諗佢依家當正呢度係屋企嘎啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:12:17 |顯示全部樓層
2008年3月10日,天晴 部分時間有陽光     

天竺葵(690)尋日開佐第一朵花。

期望假以時日也可以象供應商提供嘅花瓣圖片咁,咁就... ... 開心囉

回復

呵呵笑 發表於 2008-3-10 21:27:47 |顯示全部樓層
2008年3月10日,天晴 部分時間有陽光     

今日幫佢換佐盆,並且嘗試用園泥種,用雞屎肥作基肥
回復

ayclui 發表於 2008-3-10 21:30:39 |顯示全部樓層
嘩, 呢隻天竺葵好靚呀 ~
回復