小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
45989 554
呵呵笑 發表於 2008-2-23 12:04:10 |顯示全部樓層
2008年2月23日,潮濕有雨      

耬斗菜

見到K大大佢哋嘅耬斗菜啲花開得咁靚,幾時輪到佢哋啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 12:06:08 |顯示全部樓層

黑色蜀葵

聽講佢唔係咁怕熱,夏天開到花都老懷安慰啲

回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 12:08:07 |顯示全部樓層

Monse牌 花煙草

換盆後用佐普通園泥
回復

lolo 發表於 2008-2-23 12:09:16 |顯示全部樓層
石竹我就鍾意圖1&2         最愛重瓣矮牽牛      仲咁多款      靚絕
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 12:10:10 |顯示全部樓層

月見草

真係考驗我嘅耐性啊,播種到依家差唔多8個月都唔開花
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 12:16:50 |顯示全部樓層
多謝 lolo 一路陪我雨天曬花 ,殊不寂寞也。多謝你啊!

送朵人當草我當寶嘅最普通果只酢醬草吧,花盆邊掘出嚟種落盆,阿嫂都話我係傻瓜

你會中意嗎?
回復

lolo 發表於 2008-2-23 12:24:48 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-23 12:16 發表
多謝 lolo 一路陪我雨天曬花 ,殊不寂寞也。多謝你啊!

送朵人當草我當寶嘅最普通果只酢醬草吧,花盆邊掘出嚟種落盆,阿嫂都話我係傻瓜

你會中意嗎? ...

極鍾意呀       酢是新寵      希望盛夏來臨之前     也能像你的養得荗密
回復

肥蚊蚊 發表於 2008-2-26 08:54:57 |顯示全部樓層
看到我眼花啦....
哈哈...

你好有心機....
勁勁勁勁
回復

yung_yung_2005 發表於 2008-2-26 10:13:51 |顯示全部樓層
呵呵笑,
好中意你de花,全部都好靚! 特別係金蓮,真係好正丫
你種得好好丫
回復

向日葵2 發表於 2008-2-26 20:29:17 |顯示全部樓層
之前我未認識牠們時,,,,,都試過係街到執D香港酢醬草回家種呀,,

因為那時已覺牠們很美呀,,,,,,現在仍覺得牠們很美,,,只是大家都是人

當看似普通時,,,,,就不覺得牠可愛,,,,,,,繼續種呀,,,,,當佢壯起來時,,,,全盆都是花呀,,,,,
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-26 23:49:46 |顯示全部樓層
原帖由 向日葵2 於 2008-2-26 20:29 發表
之前我未認識牠們時,,,,,都試過係街到執D香港酢醬草回家種呀,,

因為那時已覺牠們很美呀,,,,,,現在仍覺得牠們很美,,,只是大家都是人

當看似普通時,,,,,就不覺得牠可愛,,,,,,,繼續種呀,,,,,當佢壯起來時,,,,全盆都是 ...

多謝你鼓勵啊,唯一你冇話我傻啊。因為我種佐幾盆啊,因為覺得開到一盆都係花嘅時候好靚啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-26 23:52:38 |顯示全部樓層
原帖由 yung_yung_2005 於 2008-2-26 10:13 發表
呵呵笑,
好中意你de花,全部都好靚! 特別係金蓮,真係好正丫
你種得好好丫

多謝你中意啊,今日影嘎,發現紅色開得好旺,希望新一年個個都“旺旺”吧 (電視告白來嘎)
pos咁多,希望你哋唔好嫌我悶啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-26 23:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2008-2-26 08:54 發表
看到我眼花啦....
哈哈...

你好有心機....
勁勁勁勁

些些,些些。送你新開的矮牽牛新品種:
矮牽牛二重唱粉緞

回復

呵呵笑 發表於 2008-2-26 23:57:15 |顯示全部樓層
仲有,矮牽牛重瓣紫色旋轉
回復

joey 發表於 2008-2-27 21:25:36 |顯示全部樓層
好耐冇泥lu, d 花花依舊係咁靚
回復

Aalon 發表於 2008-2-29 17:09:04 |顯示全部樓層
重瓣矮牽牛真係好靚 , 係咪唔結子? 咁點算呀?? 仟插得唔得?
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-29 17:59:35 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-2-29 17:09 發表
重瓣矮牽牛真係好靚 , 係咪唔結子? 咁點算呀?? 仟插得唔得?

阡插都應該得嘅,不過我好少用呢招。秋天再播種啦。到時可以買多幾個唔同顏色(今年買佐5只色,依家開佐4只)
回復

ivy_wonghy 發表於 2008-2-29 21:47:37 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-26 23:49 發表

多謝你鼓勵啊,唯一你冇話我傻啊。因為我種佐幾盆啊,因為覺得開到一盆都係花嘅時候好靚啊   

我都有種呀,我覺得好靚呀,又粗生,邊個話我傻?我阿媽
回復

ayclui 發表於 2008-2-29 22:07:20 |顯示全部樓層
呵呵笑, 繼續努力貼啊...好喜歡看到不同種類的花花...估不到未開花前的'矮牽牛重瓣紫色旋轉'樣子醜醜, 原來開花後是如此漂亮
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-29 22:19:28 |顯示全部樓層
原帖由 joey 於 2008-2-27 21:25 發表
好耐冇泥lu, d 花花依舊係咁靚

咁第時要多啲嚟啊,你哋嘅欣賞都令我好雀躍。
回復