小園丁呵呵笑之2008種植事件薄(4月13日更新,P27)

關閉 [複製鏈接]
作者: 呵呵笑 發表于 2008-1-3 17:09:22
46789 554
呵呵笑 發表於 2008-2-22 22:19:04 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-2-22 04:45 發表
好鐘意你d金蓮, d花同葉都好靚呀!

好開心你會中意佢啊,我都覺得佢好靚啊!出年秋天大家一齊來播種啊,好嗎?
回復

lolo 發表於 2008-2-22 22:26:59 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-22 22:19 發表

好開心你會中意佢啊,我都覺得佢好靚啊!出年秋天大家一齊來播種啊,好嗎?   

呵呵笑     我都有d金蓮種子     要等秋天播     咪要擺成半年多
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-22 22:30:28 |顯示全部樓層
貓貓:果盆係猴面花嚟嘎,jade分享俾我嘅種子,希望快啲開花就好啦!
            你家紫羅蘭都好健康啊,不過好似生得好慢。唔知係唔係前排凍過頭,定係覺得我對佢未夠好,俾佢住係屋簷下?
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-22 22:33:01 |顯示全部樓層
lolo:金蓮如果依家播,我驚佢過唔到香港嘅夏天啊。佢好驚熱嘎
回復

lolo 發表於 2008-2-22 22:39:11 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-22 22:33 發表
lolo:金蓮如果依家播,我驚佢過唔到香港嘅夏天啊。佢好驚熱嘎

咁d種子要留咁耐咪 .....
回復

貓貓 發表於 2008-2-22 23:19:20 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-22 22:30 發表
貓貓:果盆係猴面花嚟嘎,jade分享俾我嘅種子,希望快啲開花就好啦!
            你家紫羅蘭都好健康啊,不過好似生得好慢。唔知係唔係前排凍過頭,定係覺得我對佢未夠好,俾佢住係屋簷下?
...

唔係 ya,我都見到有嫩葉生長。
我 d 香雪球都出左芽仔喇!
回復

ハマナス 發表於 2008-2-23 01:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-22 22:19 發表

好丫
你到時提下我, 我要準備
回復

曉文 發表於 2008-2-23 08:07:29 |顯示全部樓層
D斑葉金蓮, 單單係葉已經好靚
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:21:24 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-2-22 22:39 發表

咁d種子要留咁耐咪 .....

雪住係雪櫃嘅生果隔先啦。不過你如果有多種子嘅,不妨攞一兩粒做下試驗哦。就趁著呢兩日雨天濕度夠孵芽啦!
再俾張今朝影佢毒下你先
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:24:25 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-2-22 23:19 發表

唔係 ya,我都見到有嫩葉生長。
我 d 香雪球都出左芽仔喇!

貓貓:香雪球唔中意太多水(特別泥面唔好積水),仲有蝴蝶好中意係佢葉面生BB嘎,你見到有一點點黃色果啲就係啊,用張紙巾抹走佢就得啦。不過我啲香雪球種極都唔開花 今年未試過開啊
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:26:04 |顯示全部樓層
原帖由 曉文 於 2008-2-23 08:07 發表
D斑葉金蓮, 單單係葉已經好靚

曉文:我都覺得係啊!你分享嘅種子前兩日先播,咁啱遇到落雨天,希望有利於出芽啦。
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:33:04 |顯示全部樓層
2008年2月23日,潮濕有雨      

呢兩日落雨冇點打理過啲花草,今朝發現簕杜鵑盆邊嘅另一棵石竹開佐兩朵新顏色,仲係重瓣添 :

圖3係之前一棵開嘅淺紫色

邊只靚啲

回復

ハマナス 發表於 2008-2-23 11:41:11 |顯示全部樓層
兩隻都靚
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:43:54 |顯示全部樓層

六倍利 正在抽花蕾的枝條俾我狠狠地摘佐心啦,而呢啲明顯就開花嘅就落唔到手,等佢開完再摘啦。

小六子,請原諒我啦,我都係為佐可以有更多花開啫
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:46:40 |顯示全部樓層

矮牽牛 即將登場新花色

紫色重瓣?紫白重瓣? 呵呵,要待佢完全開哂先知啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:49:03 |顯示全部樓層

呢只好明顯係紅色系嘅重瓣,不過係二重唱定係玫旋

過多幾日先揭曉啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:51:22 |顯示全部樓層

你呢?難道又係重瓣瀑布粉色?睇怕似啦!花瓣邊有一沿淺綠色哦,然後一路開一路褪變為粉色
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 11:59:33 |顯示全部樓層

黑種草 的進展緩慢,真係驚到春末都未有花開啊
回復

lolo 發表於 2008-2-23 12:00:07 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-2-23 11:21 發表

雪住係雪櫃嘅生果隔先啦。不過你如果有多種子嘅,不妨攞一兩粒做下試驗哦。就趁著呢兩日雨天濕度夠孵芽啦!
再俾張今朝影佢毒下你先   ...

加埋得嗰幾粒種子     再做埋試驗咪
唔制呀 咁靚     引死人啦
回復

呵呵笑 發表於 2008-2-23 12:01:41 |顯示全部樓層

虞美人  

仲有十幾棵小苗啊,冇地方種0添。
回復