積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324380 4062
小寶 發表於 2009-9-16 00:03:24 |顯示全部樓層
1900# 小寶

唔會架~~~ 我試過掟成3-4次個膠袋至會爛 ..... 我一年最多掟佢3次.....
XD
JicJicmom 發表於 2009-9-15 11:58 PM

可能你果隻袋堅固d
回復

花園仔 發表於 2009-9-16 00:12:50 |顯示全部樓層
唉! 將冰糖放入拉鏈膠袋 (zip-lock bag)入面,
然後用厚報紙包底面, 用重身菜刀平拍落去就碎曬啦,
冇重身菜刀咪用鎚仔囉!
回復

小寶 發表於 2009-9-16 00:15:49 |顯示全部樓層
唉! 將冰糖放入拉鏈膠袋 (zip-lock bag)入面,
然後用厚報紙包底面, 用重身菜刀平拍落去就碎曬啦,
冇重身菜刀咪用鎚仔囉!
花園仔 發表於 2009-9-16 12:12 AM

都係老師聰明, 打理成頭家井井有序,要向你學習學習
回復

mono 發表於 2009-9-16 00:20:11 |顯示全部樓層
白糖我都無用好耐。
我用日本三温糖。做甜品幾好用㗎!無精製過。以前比較難買。而家向大啲嘅 PK 都有得買。
1. 隔水坐溶。餘下放回冰格。
2. 同積媽一樣用刀柄鏨碎佢。但放向不銹鋼碗。因為 zip-lock bag 我會鏨穿。
回復

fongkk 發表於 2009-9-16 02:44:02 |顯示全部樓層
muitau:
可以將冰糖放入微波爐,在中火加熱大約一分鐘,以感覺到冰糖有微溫為標準,之後直接用手輕輕力就可以分開冰糖
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-16 10:28:48 |顯示全部樓層
1906# fongkk

早晨 fongkk ~~ 咁易架咋乜原來 ?? 等我返去試下先 ~
早前浸梅酒要用大量冰糖 , 攪到樓下以為我屋企開片 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-16 10:37:07 |顯示全部樓層
1903# 花園仔
老師早晨 ~~~
老師做乜都咁企理 ~ 個帖企理 , 小至拍冰糖都咁企理 ~
我無耐性 , 成日拎野黎掟 ~ 以前試過掟椰子 ~ 阿娘要開個椰子, 將呢個大任交比我 .....
我用槌仔 dup 多2野無反應 , 嬲起上黎走去後樓梯 , 用膠袋包住椰子, 響樓梯頂掟落樓梯底 , 好低能仔咁走上走落幾次 ,至可以同阿娘交差 .
積媽就係響0個陣時開始沿用"用袋包住去掟野" 呢個模式 ~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-16 10:46:31 |顯示全部樓層
1903# 花園仔
老師早晨 ~~~
老師做乜都咁企理 ~ 個帖企理 , 小至拍冰糖都咁企理 ~
我無耐性 , 成日拎野黎掟 ~ 以前試過掟椰子 ~ 阿娘要開個椰子, 將呢個大任交比我 .....
我用槌仔 dup 多2野無反應 , 嬲起上黎走去後樓梯 , 用膠袋包住椰子, 響樓梯頂落樓梯底 , 好低能仔咁走上走落幾次 ,至可以同阿娘交差 .
積媽就係響0個陣時開始沿用"用袋包住去掟野" 呢個模式 ~~
JicJicmom 發表於 2009-9-16 10:37

早晨呀~我都係用呢個方法架~
回復

farfeifar 發表於 2009-9-16 10:56:13 |顯示全部樓層
打風2日, 唔係hk, 損失都幾慘...
公主送我o既君子蘭得返個盆, 棵野唔見o左...
有棵青家苗又斷埋, 最慘係花盆又比獻敵大攻破o左...
最多個盆有3大篤屎(仲要比雨淋到爛晒)
...魚肥比佢地當零食挖到爛晒, 一地都係...
我好想死...
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-16 11:11:34 |顯示全部樓層
1910# farfeifar

阿花 ~~~~~~~~~~ 唔好拱灰 !!!! 就當清理門戶喇 ~~~ 我D椒 , 唔講你都唔知係椒黎呀 ~~~ 我尋晚丟哂喇 ~~ 重新再種 ~ 明天會更好呀 ~~
橫豎D野咁唔順眼 ~ 重新開始喇 ~~ 你要乜野苗 / 種子就出聲喇 ~~ ^.^
回復

farfeifar 發表於 2009-9-16 11:32:32 |顯示全部樓層
我都打算清一清個門口仔, 不過仲未有時間...
回復

小寶 發表於 2009-9-16 11:35:20 |顯示全部樓層
魚肥都岩
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-16 11:40:10 |顯示全部樓層
1909# BanbieChan
其實呢個方法都幾好架 , 仲可以減壓 ......
回復

fongkk 發表於 2009-9-16 12:35:22 |顯示全部樓層
1907# JicJicmom
係呀,這個方法直頭係"開心大發現"
回復

muitau 發表於 2009-9-16 14:34:46 |顯示全部樓層
1900# 小寶
唔會架~~~ 我試過掟成3-4次個膠袋至會爛 ..... 我一年最多掟佢3次.....
XD
JicJicmom 發表於 2009-9-15 23:58

積媽,

我都試過,不過覺得唔化算, 好地地一個膠袋掟兩掟就穿晒唔用得,啲糖又飛到周圍係, 最慘仲係都唔係好碎,所以睇吓有無其他辦法!

都係老師聰明, 打理成頭家井井有序,要向你學習學習
小寶 發表於 2009-9-16 00:15

小寶/老師,

同意同意, 我無想過用厚報紙塾住, 如果塾住就唔會飛到周圍係又可以避震,老師整野幾時都企理又細心

白糖我都無用好耐。
我用日本三温糖。做甜品幾好用㗎!無精製過。以前比較難買。而家向大啲嘅 PK 都有得買。
1. 隔水坐溶。餘下放回冰格。
2. 同積媽一樣用刀柄鏨碎佢。但放向不銹鋼碗。因為 zip-lock bag 我會鏨穿 ...
mono 發表於 2009-9-16 00:20

momo,

次次都隔水坐溶會唔會好費時架呢? 份量都好似好難控制到….

muitau:
可以將冰糖放入微波爐,在中火加熱大約一分鐘,以感覺到冰糖有微溫為標準,之後直接用手輕輕力就可以分開冰糖
fongkk 發表於 2009-9-16 02:44

fongkk,

呢個方法好似幾方便喎, 不過我唔比屋企用微波爐, 可能要買包係公司整至得喇!

1903# 花園仔
我用槌仔 dup 多2野無反應 , 嬲起上黎 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-16 10:37

積媽,

我對住個mon笑左出黎, 唔知點解你義憤填膺掟野個神態同情境立時係我眼前出現, 見到你個樣都好唔憤氣吓喎!

http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/wph/wph%20(69).gif我都係用呢個方法架~
BanbieChan 發表於 2009-9-16 10:46

公主,

我又試過走去公家地方掟椰子, 結果唔識放水就走去掟, 比啲水彈到成身係,啲椰肉又破袋而出,痴晒地下啲沙塵….噢! Very狼狽!

總之, 多謝大家提供左咁多開糖方法!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-16 14:48:21 |顯示全部樓層
我又試過走去公家地方掟椰子, 結果唔識放水就走去掟 ------->
今次到我笑左出黎 !!!!!!!!!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-17 00:22:31 |顯示全部樓層
1871# JicJicmom

積媽,

多謝您!!!add6icon 我向三兄買左好多種籽呀,仲有排種.
剛剛清理完現場,執咗2個幾鐘,百香果同提子得返1/3冇斷.....好攰.....add5icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-17 00:44:26 |顯示全部樓層
今日響天台做左2粒鐘 , 買左2隻大花盤 , 換左雞蛋花佢 ~
又丟左d種唔到 + 打殘左0既植物 .執到咁上下, 又落雨 , 於是大條理由走番落黎 ~~~
奸奸上網申請左米國 visa ( 想死咁滯 ...... 填咁多野 ........又 load 得慢....攪左成粒鐘呀 ~~)攪好哂 , 聽日準備好文件 , 下星期一就可以去領事館 ~~
好累呀 ~~ 各位早抖喇 ~~~ ^^
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-17 00:53:16 |顯示全部樓層
今日響天台做左2粒鐘 , 買左2隻大花盤 , 換左雞蛋花佢 ~
又丟左d種唔到 + 打殘左0既植物 .執到咁上下, 又落雨 , 於是大條理由走番落黎 ~~~
奸奸上網申請左米國 visa ( 想死咁滯 ...... 填咁多野 ........又 load 得 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-17 00:44

積媽好勤力呀~
我仲未執好,睇見都頭痛~~add2icon
回復

惡姨 發表於 2009-9-17 08:01:34 |顯示全部樓層
積媽....去領事館, 你遷民定去旅行呀?
回復