積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324381 4062
lamolympia 發表於 2009-9-9 13:22:48 |顯示全部樓層
老師好似係自己整㗎!佢 post 過。個底好似係鋁窗...。唔知有無記錯....。
mono 發表於 2009-9-9 12:26

你咁講我又記得好似係喎!不過架車又真係勁正!我都想試下做吾做倒先!
回復

muitau 發表於 2009-9-9 14:02:44 |顯示全部樓層

cobie,
睇來你要較好水壓才是解決方法啵! 如果差唔多, 小寶果隻都可以試喎!

iris花灑頭
回復

花園仔 發表於 2009-9-9 14:10:21 |顯示全部樓層
1840# lamolympia
老師早晨:你架手推車好得呀!請問邊度有得買呢?睇個樣好似好貴咁!
================================

大家好!
話俾你知喇, 拉得順推就唔順, 得個樣靚! 好處係易收藏咋!

<實乜>買架, 唔貴! 咁唔完美貴得去邊吖!
回復

小寶 發表於 2009-9-9 16:30:16 |顯示全部樓層
1844# 花園仔

話俾你知喇, 拉得順推就唔順, 得個樣靚! 好處係易收藏咋!
================================
我都有一部鐵的板車,果個推手柄又係直身的, 所以推果時需要用的力係多左架,唔係咁好囉
我寧願用番傳統果d車仔.
回復

mono 發表於 2009-9-9 17:05:20 |顯示全部樓層
老師早晨:你架手推車好得呀!請問邊度有得買呢?睇個樣好似好貴咁!
大家好!
哈哈!又估錯。
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-10 09:45:36 |顯示全部樓層
1846# mono

mono ~~ 你無記錯 ~~~
其實老師自己真係有 diy 車仔 , 叫走鬼車呀 ~~~
回復

cobie 發表於 2009-9-10 12:46:03 |顯示全部樓層
1843# muitau

妹頭,你啱呀,要解決問題就要攪惦水壓,如果唔係多多靚喉靚花哂頭都唔夠爛.你嗰花哂頭又幾靚仔噃,幾實淨吓.出水夠幼細嗎?謝謝
回復

cobie 發表於 2009-9-10 12:49:19 |顯示全部樓層
1844# 花園仔

老師早.請問你呢架手推車如在草地上推可會有難度?
回復

花園仔 發表於 2009-9-10 13:30:57 |顯示全部樓層
1847# JicJicmom
mono ~~ 你無記錯 ~~~
其實老師自己真係有 diy 車仔 , 叫走鬼車呀 ~~~
=============================

積媽及大家午安!
係呀, 真係有DIY車仔架!
好似走鬼車咁推囉, 個名你地改嘅!
優點係移位快速, 做嘢唔使踎底, 彎腰....

手工雖然差D, 不過都幾實淨架!

手工雖然差D, 不過都幾實淨架!

落雨囉! 走鬼嘞!

落雨囉! 走鬼嘞!
回復

花園仔 發表於 2009-9-10 13:39:43 |顯示全部樓層
1849# cobie
老師早.請問你呢架手推車如在草地上推可會有難度?
===============================
cobie好!
硬轆細轆嘅車仔體草地運行都係唔順暢嘅!
最好車騼夠大及係膠轆就好D囉!
回復

cobie 發表於 2009-9-10 13:49:04 |顯示全部樓層
1851# 花園仔
老師,我現在有一半植物都是在草地上或花糟,而小路又是石鋪成.所以手推手方法行不通.還是參考老師,妹頭和小寳的提供去改善吧.麻煩哂老師.
回復

小寶 發表於 2009-9-10 13:56:21 |顯示全部樓層
1851# 花園仔
老師,我現在有一半植物都是在草地上或花糟,而小路又是石鋪成.所以手推手方法行不通.還是參考老師,妹頭和小寳的提供去改善吧.麻煩哂老師. ...
cobie 發表於 2009-9-10 01:49 PM

cobie, 拖條水喉淋係最方便了, 確保膠喉, 接駁咀良好, 你通常爆水的位置係邊度就係果度出問題咯~
回復

cobie 發表於 2009-9-10 14:00:59 |顯示全部樓層
1853# 小寶
小寳我尋日都睇到我家工程部主管睇緊呢嗰post,我諗佢哋會做嘢.thanks again
回復

小寶 發表於 2009-9-10 14:05:03 |顯示全部樓層
1854# cobie
渣油呀工程部~
回復

mono 發表於 2009-9-10 22:22:47 |顯示全部樓層
積媽及大家午安!
係呀, 真係有DIY車仔架!
好似走鬼車咁推囉, 個名你地改嘅!
優點係移位快 ...
花園仔 發表於 2009-9-10 13:30 [/quote]
  老師,係呢架呀,好彩無記錯。
回復

muitau 發表於 2009-9-13 18:05:02 |顯示全部樓層
1843# muitau

妹頭,你啱呀,要解決問題就要攪惦水壓,如果唔係多多靚喉靚花哂頭都唔夠爛.你嗰花哂頭又幾靚仔噃,幾實淨吓.出水夠幼細嗎?謝謝
cobie 發表於 2009-9-10 12:46

幼細架, 因為我之前有花友用開佢推介比我用架!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-14 13:34:09 |顯示全部樓層
尋日 , 日光日白上去天台 ~ 見到好多小朋友呀 ~~ ^^
小白 2 號
P1000106 (Small).JPG
妃子 1 號 ( 又名 羊貴妃 )
P1000103 (Small).JPG
妃子 2 號
P1000105 (Small).JPG
仲有呢班突然蒲頭0既令女 ~~~
P1000099 (Small).JPG
P1000100 (Small).JPG
回復

miku 發表於 2009-9-14 14:20:48 |顯示全部樓層
jicjicma
你做好防風措施未呀
回復

曇花一現 發表於 2009-9-14 16:33:55 |顯示全部樓層
積媽忙緊 ???
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-14 20:53:53 |顯示全部樓層
攪掂哂囉 ~~~ 今日做左好多野呀 ~~~
下午出左去做公司野, 然後去入境署拎番個 passport , 去銀行入錢準備做米國 visa , 返屋企執好天台 + 舖網 + 收吊盤 , 去左 ikea 買梳化床 + 木架 + 書架, 入埋西貢娘家檢查窗門+玻璃+渠口 , 然後接大夫放工 ~ 去左阿娘度食飯 , 奸奸返屋企又上天台檢查多一次 ~~
今次風向唔同 , 吹東北 , 所以有一張防風網要拆走  ~ 無舖反而仲 ok ~
所以本來3邊舖網 ,而家只係變成2邊~ 今次吹得應好多呀~~
回復