自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36408 487

剛剛跟朋友學打皂, 真係好得意~
最好係, 我終於諗到方法令我阿娘心甘命抵咁交哂d千年油比我......
積媽第一件皂 :
茶籽粉家事皂
朋友送我的咖啡渣家事皂

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2010-7-20 10:48:55 |顯示全部樓層

請問係點整架~
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 10:54:36 |顯示全部樓層
好叻呀!!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 10:55:20 |顯示全部樓層
9月之後會試下整d家事皂出黎!!

依家暫時都係bb用及大人用的清潔皂多d。
回復

muitau 發表於 2010-7-20 10:56:26 |顯示全部樓層
積媽你真係好喇, 我呢啲遊牧民族得個講字, 至怕開thread

公主:
http://lisa-web.myweb.hinet.net/new_page_7.htm
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:56:48 |顯示全部樓層
我呢隻係家事皂, 比較簡單, 主要成份係油 ( 芥花子油+椰子油)  + 已融於水0既氫氧化鈉 + 添加劑 ( 茶籽粉) 造出來 .
不過打皂係要做好多功課的, 要計數, 仲要跟程序 ,材料來源又要好清楚, 唔可以偷懶架~~
因為而家天氣太熱, 所以唔係太適合打皂~~ 遲d我會再跟朋友學造其他皂 ~~ ^.^
我第一次整時, 覺得好似做蛋糕咁~ add4icon
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 10:57:10 |顯示全部樓層
積積媽

請問係點整架~
BanbieChan 發表於 2010-7-20 10:48

油+氫氧化鈉-->之後等一個月,皂熟了,用得!!
回復

muitau 發表於 2010-7-20 10:59:58 |顯示全部樓層
我呢隻係家事皂, 比較簡單, 主要成份係油 ( 芥花子油+椰子油)  + 已融於水0既氫氧化鈉 + 添加劑 ( 茶籽粉)  ...
JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:56

積媽, 唔使自己計架, 網上有得計架, 不過我要返屋企搵番個網址出黎先...
之前我以為你舊皂係用左炭粉添.
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:00:04 |顯示全部樓層
我呢隻係家事皂, 比較簡單, 主要成份係油 ( 芥花子油+椰子油)  + 已融於水0既氫氧化鈉 + 添加劑 ( 茶籽粉)  ...
JicJicmom 發表於 2010-7-20 10:56

積媽,可以網上面有d高人已經做左個excel file,會自己計算架!!
你可以去搵下。

當然學會計就最好。
但如果想偷下懶,果d台灣高手可以幫到你架!!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:01:00 |顯示全部樓層
積媽, 唔使自己計架, 網上有得計架, 不過我要返屋企搵番個網址出黎先...
之前我以為你舊皂係用左炭粉添. ...
muitau 發表於 2010-7-20 10:59

炭粉做左出黎會唔有一粒粒架!只係成塊都係黑色。
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:02:03 |顯示全部樓層
不過炭皂真係好好用,我d同事都讚好用!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-20 11:07:20 |顯示全部樓層

其實我想學下計先 ( 我覺得都唔係難0既, 係煩少少0者.... add12icon)
我上次第一次打皂 :

1. 因為天氣太熱, 皂面唔得平滑, 有少少拱起左+裂開.

2. 用幼細0既茶籽粉造, 本想做分層, 不過太心急, 變成了雲石

3. 可能茶籽份量多左d , 重身左+沉左底 , 脫模後有d豆皮.....

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-7-20 11:09:16 |顯示全部樓層
不過炭皂真係好好用,我d同事都讚好用!!
肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:02

肥寶寶你玩咗幾耐呀? 以前有無上過"好好玩"?可惜唔知點解close咗!
我前年開始接觸, 係"好好玩"問人, 又去工聯會學, 不過之後又暫停咗, 上個月至又抽番條筋

2008年打既左手香馬賽皂

評分

查看全部評分

回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:13:06 |顯示全部樓層
添加物的份量,我多數用6g,用水先開好,然後入皂。

入模後再用野畫幾下,就會有好靚的花紋架啦!!

應該唔關茶籽多的事,可能係...唔識點用文字打出黎,你可唔可以打電話俾我,我再同你講?
回復

muitau 發表於 2010-7-20 11:14:38 |顯示全部樓層
其實我想學下計先 ( 我覺得都唔係難0既, 係煩少少0者.... )
我上次第一次打皂 :
1. 因為天氣太熱, 皂面唔得平滑, 有少少拱起左+裂開.
2. 用幼細0既茶籽粉造, 本想做分層, 不過太心急, 變成了雲石
3. 可能茶籽份量多左d , 重身左+沉左底 , 脫模後有d豆皮.....JicJicmom 發表於 2010-7-20 11:07

你幾多度將naoh同油混合架? 分層真係要比少少耐性,你知好似整蛋糕咁,稀得滯混合實溝埋!
痴模同用咩油仲有隔咗幾耐脫模都有少少關係.
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-20 11:15:19 |顯示全部樓層
回復 14# 肥寶寶
我晏少少打比你再請教喇~~~ 而家返緊工, 唔方便哩~~ add14icon
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:15:35 |顯示全部樓層
肥寶寶你玩咗幾耐呀? 以前有無上過"好好玩"?可惜唔知點解close咗!
我前年開始接觸, 係"好好玩"問人, 又去 ...
muitau 發表於 2010-7-20 11:09

我已經玩左成年啦!
仲賣埋手工皂添!
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-20 11:16:12 |顯示全部樓層
9月之後會試下整d家事皂出黎!!

依家暫時都係bb用及大人用的清潔皂多d。
肥寶寶 發表於 2010-7-20 10:55

肥寶寶~

原來你都係大師父,我見到你簽名有好多自家製肥皂好靚呀~

http://picasaweb.google.com/lavenshop/HandmadeSoap#   

回復

muitau 發表於 2010-7-20 11:16:37 |顯示全部樓層
添加物的份量,我多數用6g,用水先開好,然後入皂。

入模後再用野畫幾下,就會有好靚的花紋架啦!!

應該 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:13

你不如試吓簡單啲打出黎丫, 因為我覺得呢到有好多人都有興趣想知架 , 好似我咁半桶水都無就係其中一份子啦 !
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:17:45 |顯示全部樓層
回復  肥寶寶
我晏少少打比你再請教喇~~~ 而家返緊工, 唔方便哩~~
JicJicmom 發表於 2010-7-20 11:15

唔緊要,今日我係公司好free!你咩時候打俾我都得!
因為老細今晚零晨上機,所以今日唔會返工!!今日開始可以放縱!!哈哈!!
回復