積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324367 4062
muitau 發表於 2009-9-8 15:08:20 |顯示全部樓層
積媽,妹頭.我始終買唔到滿意嘅花哂頭和花洒頭水壺,請問有冇好介紹?
cobie 發表於 2009-9-8 00:25

Cobie,
而家我用緊5號鋪 iris 隻膠花灑頭,人仔45左右一個,6段水力, 駁住條壓力喉用.
你用緊果隻花灑頭有咩唔歡喜呀? 唔夠力花式唔夠多定有漏水問題呀?

至於水壺就用翠筠牌, 個壺咀係尖既, 蓬頭可拆式,
最重要係水滿時淋花唔會係個入水位走水.
(因為之前係塵蘋記果個一淋花個入水位就her晒啲水出黎)

不過都要要針對番你現有既不滿至知而家我果隻合唔合你意架喎.
回復

小寶 發表於 2009-9-8 15:12:45 |顯示全部樓層
積媽,妹頭.我始終買唔到滿意嘅花哂頭和花洒頭水壺,請問有冇好介紹?
cobie 發表於 2009-9-8 12:25 AM

我响元朗專賣農具店果度見到有人買過百幾蚊gardener花洒頭, 出d水好幼細,唔會傷親d花花.  買果個人話仲可以幫狗狗沖涼添.
另外三兄有隻花洒水壺, 我同公主都用緊, 綠色的,都幾大個架.
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-8 15:16:46 |顯示全部樓層
我無用花洒頭 , 無經驗呀 ~
回復

muitau 發表於 2009-9-8 15:59:54 |顯示全部樓層
我無用花洒頭 , 無經驗呀 ~
JicJicmom 發表於 2009-9-8 15:16

咁味要去入好多次油?? 來來回回唔少時間喎, 你咁多野!
回復

cobie 發表於 2009-9-8 22:02:50 |顯示全部樓層
1823# 小寶
妹頭,小寳,你哋講啱左我現有嘅問題.水壺方面係出水唔夠fine,淋苗苗時就掃低洒佢地,要一番功夫扶番佢地起身.至於連喉嘅花洒頭問題係因為新居嘅水壓太大.太細水條喉會爆,己经爆三次.開大d水淋,d泥由彈起哂,中苗都瞓低.所以我諗我會買妹頭講果個5號花洒頭(如果我去的話),再買小寳講的三兄水壺.唔該哂你哋.
回復

cobie 發表於 2009-9-8 22:05:52 |顯示全部樓層
1824# JicJicmom

積媽,你無用花酒頭,淋水真係要好多時間喎.
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-8 22:45:19 |顯示全部樓層
1827# cobie
妹頭 , COBIE ~~~
我可以順便減肥嘛 ~~~ XD
回復

小寶 發表於 2009-9-8 22:51:46 |顯示全部樓層
1823# 小寶
妹頭,小寳,你哋講啱左我現有嘅問題.水壺方面係出水唔夠fine,淋苗苗時就掃低洒佢地,要一番功夫扶番佢地起身.至於連喉嘅花洒頭問題係因為新居嘅水壓太大.太細水條喉會爆,己经爆三次.開大d水淋,d泥由彈起 ...
cobie 發表於 2009-9-8 10:02 PM

爆水喉的問題係因為開水掣開得太大,同埋個花洒頭結構唔好
另外陳x記有隻6x蚊的sellery頭, 我覺得都ok~
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 22:59:43 |顯示全部樓層
1823# 小寶
我响元朗專賣農具店果度見到有人買過百幾蚊gardener花洒頭, 出d水好幼細,唔會傷親d花花.
買果個人話仲可以幫狗狗沖涼添. 另外三兄有隻花洒水壺, 我同公主都用緊, 綠色的,都幾大個架.
====================================

嗰間嘢係唔係體惠康後邊停車場附近亞, D貨乜都貴過人架!
回復

小寶 發表於 2009-9-8 23:04:16 |顯示全部樓層
1830# 花園仔
嗰間嘢係唔係體惠康後邊停車場附近亞, D貨乜都貴過人架!
======================
係呀, 有幾間, 有間係細細間好多五金雜貨野賣的. 我响果度買"威也"囉~
回復

花園仔 發表於 2009-9-8 23:10:25 |顯示全部樓層
爆水喉嘅問題好多時係膠喉經過一段時間物料衰老,
膠喉冇咗彈性, 接駁環索佢唔緊, 加上水壓力唔穩定,
郁得幾吓就會鬆脫, 搞到一褲都係囉! 呵呵!
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-8 23:48:35 |顯示全部樓層
積媽,
你的陳積積好得意呀!!!!add6icon
我終於都有一棵苦瓜發芽la.....成三個禮拜,一齊落泥嘅通菜都就黎食得.....
不過我剛剛種C咗一棵木瓜.....好傷心....add2icon

今日影嘅苦瓜笛

今日影嘅苦瓜笛

呢張相已經係幾日前,依家大部分葉都黃晒...

呢張相已經係幾日前,依家大部分葉都黃晒...
回復

mono 發表於 2009-9-8 23:59:45 |顯示全部樓層
[quote] 1803# JicJicmom
星期六同阿花去左衫兄 ~~
買左唔係好多野咋 .....
========================
積媽好!
星期六我都去帮襯買咗大袋花生麩粉同種籽啵,
逗留咗好耐, 撞晤到你地嘅, 嘻嘻! ...
====================
嘩!我星期六下晏都有去三兄。不過兩點左右。
我同積媽一樣買咗 Y 牌 Tomato-Tiny Tim 同豐收一號。
我仲買咗 Y 牌 Capsicum-Giant Bell。
芥蘭頭我去咗平記買。
回復

cobie 發表於 2009-9-9 00:33:15 |顯示全部樓層
1832# 花園仔
老師好.膠管經常換(因經常爆)周身濕嘅情形經常出現.水壓過大和不穩定是主因.
回復

cobie 發表於 2009-9-9 00:39:08 |顯示全部樓層
1829# 小寶
小寳,你講嘅花洒頭我會去睇下.三兄個嗰手提花洒壺裝滿水很重的吧?你估我拎唔拎起淋水?
回復

花園仔 發表於 2009-9-9 09:07:16 |顯示全部樓層
1835# cobie
cobie , 積媽及大家好!
大家都講緊花灑頭和花灑頭水壺嘅問題, 我都黎分享吓囉!

我淋水大致係用花灑頭嘅, 但係要利用魚池水魚缸水黎淋嘢咪好似積媽咁用花灑頭水壺囉!
亦有D原因係採用花灑頭水壺架 -- 有節制嘅運勳, 悠閒狀態心理反應, 淋水姿態優美, 水力溫柔....

花灑頭裝置我一向採用G牌嘅, 幾好用嘅, 不過塑膠制品點都係唔襟用架罅,
用緊呢個貪佢有两種噴霧形式囉!
膠喉最好探用優質嘅壓力喉啦, 我而家用嘅係普通壓力喉啫, 到咁上下就老化,
搞到膠喉冇咗彈性, 接駁環索佢唔緊, 加上水壓力唔穩定, (唔記得調整出水閘制快慢)
郁得幾吓就會鬆脫, 搞到一褲都係囉! 所以cobie嫌水壓高咪調整出水閘制慢D啦!

至于花灑頭水壺仲易搞啦, 買架車仔, 整個大水桶, 載夠推得郁嘅水, 淋邊度就推到邊度囉,
叫乜嘢壺悉隨尊便啫, 最緊要睇吓自己體力可以應付幾重嘅水量, 千祈唔好勉強影响健康喎!
其次出水要幼細溫柔免致搞到泥水四濺D心愛東倒西歪呀!

出水要幼細溫柔

出水要幼細溫柔
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-9-9 09:26:34 |顯示全部樓層
我等公主安排呀~~
may.sun 發表於 2009-9-8 08:48

我又去,預埋我得唔得呀????
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-9 10:15:33 |顯示全部樓層
1837# 花園仔

老師早晨呀 ~~~~~
我仲好記得初期入園藝館, 老師用緊一隻賓賓有售 ( 而家無喇 ....) 0既銅頭花洒壺 , 係我第一次知道咩叫 "骨子野"
而家忙緊, 晏少少上黎同你地傾喇 ~~
回復

lamolympia 發表於 2009-9-9 11:54:42 |顯示全部樓層
老師早晨:你架手推車好得呀!請問邊度有得買呢?睇個樣好似好貴咁!
回復

mono 發表於 2009-9-9 12:26:01 |顯示全部樓層
老師早晨:你架手推車好得呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif請問邊度有得買呢?睇個樣好似好貴咁!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(113).gif ...
lamolympia 發表於 2009-9-9 11:54

老師好似係自己整㗎!佢 post 過。個底好似係鋁窗...。唔知有無記錯....。
回復