積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324385 4062
miku 發表於 2009-9-14 21:08:22 |顯示全部樓層
而家出面呼呼聲, 吹得好勁
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-14 21:09:23 |顯示全部樓層
1862# miku
miku ~~~ 我呢度都係呀 , 淨話上天台, 我要 "mou" 響地下度行 ........
回復

miku 發表於 2009-9-14 21:12:47 |顯示全部樓層
1862# miku
miku ~~~ 我呢度都係呀 , 淨話上天台, 我要 "mou" 響地下度行 ........
JicJicmom 發表於 2009-9-14 21:09

仲上去
留係屋企好d, 就咁聽出面d聲, 都好得人驚呀
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-14 21:17:32 |顯示全部樓層
1864# miku
唔放心, 要上去睇下 ....
d野響自己天台範圍爛左我無所謂 , 最多再種過....
係怕有d野 ( 燈罩呢d) , 太大風吹左落街整親人就大件事喇 ......
回復

miku 發表於 2009-9-14 21:23:15 |顯示全部樓層
我岩岩上去睇過, d茄子就來吹斷啦, 我拎左佢返入樓梯, 出面而家無雨, 但好得人驚
回復

mono 發表於 2009-9-14 21:31:02 |顯示全部樓層
1864# miku
係怕有d野 ( 燈罩呢d) , 太大風吹左落街整親人就大件事喇 ......
JicJicmom 發表於 2009-9-14 21:17

唔好出去嘑!條街睇怕都無人囉。
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-14 21:35:47 |顯示全部樓層
有人架條街仲 ......
剛剛聽到天台嘭一聲 , 喇喇林走上去睇 ....
雞蛋花訓低了 ~
唔放心 ...搬哂d苦瓜入屋 ~
回復

muitau 發表於 2009-9-14 21:55:30 |顯示全部樓層
積媽你好充實喎今日!
出面啲風好大, 我間屋都吹得好應!!
而家個個都好似啲阿媽咁好唔放心啲天台啲仔女咁呀,
一有少少聲就想飛上去睇吓乜事幹......
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-14 23:15:25 |顯示全部樓層
積媽,

我嘅通菜同蕃茄都吹斷晒....好傷心....星期六先剛剛同蕃茄換大盤...add2icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 12:15:36 |顯示全部樓層
1870# Cat@.@

唔緊要啦 cat ~~~ 再種過 ~~~ 我比蕃茄種子你 ~~ 你想要小苗都得 ~
我春播時試左好多品種 , 有幾隻都幾得手下 ~ 多產又好食 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 12:27:14 |顯示全部樓層

今次打風打到應一應呀 ~ 積媽天台受哂囉 ~~~
其實尋日都發現今次風向同之前唔同喇 ~ 對面新樓盤0既大帆布 , 嘭嘭聲好得人驚 , 我以為未打到黎就有野跌落街咁 ~ 商場大玻璃貼哂大交叉膠紙 , 門口堆哂沙包 . 好明顯同之前0既打風係唔同.
到左夜晚就黎料喇 , 嘭嘭聲......似妹頭話齋 : 鬼叫咁 , 陳積積+陳雞包成晚對住窗口怪叫  .
今早上去睇 , 戰況如下 :
雞蛋花 , 象牙 ( 唔知係乜, 老爺係咁叫) 爆左盤  . 無緊要喇 ~ 我仲有盤可以換 ~ 又唔係好貴0既野黎 .....
一盤朱頂蘭跌左落地 ( 幫阿娘養肥緊佢 )
響花棚入面0既植物問題不大 , 只係有d落左 10蚊店3層圈0既 , 因為d 棍仔勾實個遮光 (風) 網 , d大風一吹就好易拉跌佢 .
響天台圍牆下0既植物, 大部份係矮身 , 加上有牆響後面 , 風吹唔到. 出問題0既都係高身植物.
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-15 12:39:12 |顯示全部樓層
1864# miku
JicJicmom 發表於 2009/9/14 21:17

積媽你講得啱呀,我就係驚打風我個天台會吹跌野落街,到時都唔知點算好啦
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 12:50:59 |顯示全部樓層
1873# cookie20002005

cookie 早晨呀 ~~ 今日好d未呀你 ? 個人放鬆d , 飲d熱野睇下會唔會好d ?
身子要緊呀 ~
上年係我第一年搬黎 , 第一次黑格比 , 吹走左一個燈罩 ; 第二次隻鸚鵡又擔走左一隻 ....... 我家大夫好緊張 , 即刻搵 c苦黎全部 check 過哂 , 唔好再比d野掟 / 吹落街 .
住有天台0既樓係要多d心機 要細心d架喇 ..... 我地仲要種埋野 , 要比人地多幾重責任感至得架~ 你天台好嘛 ?
回復

lamolympia 發表於 2009-9-15 13:22:25 |顯示全部樓層

積媽早:正話行出去睇下棵翠妃,唉哎!上部吹斷左,arm arm 仲出左三個小妃子添架!都吾知救吾得番?真係好傷心呀!
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-15 13:46:27 |顯示全部樓層
1873# cookie20002005

cookie 早晨呀 ~~ 今日好d未呀你 ? 個人放鬆d , 飲d熱野睇下會唔會好d ?
身子要緊呀 ~
上年係我第一年搬黎 , 第一次黑格比 , 吹走左一個燈罩 ; 第二次隻鸚鵡又擔走左一隻 ....... 我家大夫 ...
JicJicmom 發表於 2009/9/15 12:50

係呀係呀,第一次住村屋係天台種野,真係好大責任感呀,一打風就行唔安坐唔落咁 成日驚天台d野比風吹走,好彩經過上次教訓,今次做好準備,雖然都有傷亡,但係比之前少左好多啦,今日都仲係好頭痛,不過頭先買左薑,今晚返去煲薑茶飲先
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-15 13:47:55 |顯示全部樓層
積媽早:正話行出去睇下棵翠妃,唉哎!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(59).gif上部吹斷左,arm arm 仲出左三個小妃子添架!都吾知救吾得番?真係好傷心呀!http://shiehcho22.myweb.hi ...
lamolympia 發表於 2009/9/15 13:22

我d紅豆角都吹到斷左,又係開左好多花花,準備出豆架,而家咩都冇囉
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 14:45:12 |顯示全部樓層
1875# lamolympia

無緊要喇 emily , 佢或者可以出分枝呢 ~~~ 如果唔得, 我比種子你呀 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-15 14:46:40 |顯示全部樓層
1876# cookie20002005
薑茶好呀 ~~~ 記得加紅糖 / 蔗糖呀 , 好飲好多架~~ ^.^
回復

lamolympia 發表於 2009-9-15 15:25:57 |顯示全部樓層
1875# lamolympia

無緊要喇 emily , 佢或者可以出分枝呢 ~~~ 如果唔得, 我比種子你呀 ~~
JicJicmom 發表於 2009-9-15 14:45

多謝積媽!希望佢無事啦!
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-15 15:33:13 |顯示全部樓層
什麼是分枝?
回復