積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324398 4062
JicJicmom 發表於 2009-9-24 12:44:23 |顯示全部樓層
Emily , 要煲花旗參湯, 響香港買一盒太子牌原枝花旗參茶包, 煲一煲 6 L 0既湯, 丟3包落去就夠~~~
回復

lamolympia 發表於 2009-9-24 12:46:46 |顯示全部樓層
1961# lamolympia
唔豬~~~~~ 呢D野唔講邊有人知.
而家你知喇~~ 我要DELETE 左佢喇~~ 費事阿老死無生意~~
XDDDDDDDDDDDDDDD
JicJicmom 發表於 2009-9-24 12:42

吾係呀!比大家知道都好丫!如果你吾提我!我咪一路豬落去囉!
回復

lamolympia 發表於 2009-9-24 12:48:18 |顯示全部樓層
Emily , 要煲花旗參湯, 響香港買一盒太子牌原枝花旗參茶包, 煲一煲 6 L 0既湯, 丟3包落去就夠~~~
JicJicmom 發表於 2009-9-24 12:44

好的,我試下!多謝積媽提供!
回復

miku 發表於 2009-9-24 21:54:22 |顯示全部樓層
jicjicmom

我已經約左星期日拎球了
係咪可以返屋企落泥, 定係要雪下佢地ka????
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-24 22:30:08 |顯示全部樓層
miku 我唔識架, 因為我10月底唔響香港2星期, 所以我會雪住佢先囉 ~~~ 等返來香港我至種 ~
你可以去球根版搵下資料 / 問下人會好d0既 ~~~
回復

miku 發表於 2009-9-24 23:51:54 |顯示全部樓層
miku 我唔識架, 因為我10月底唔響香港2星期, 所以我會雪住佢先囉 ~~~ 等返來香港我至種 ~
你可以去球根版搵下資料 / 問下人會好d0既 ~~~
JicJicmom 發表於 2009-9-24 22:30

IC
我買左盤, 但未買泥呢
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-25 00:42:20 |顯示全部樓層
1967# miku

我搵番之前 monse 教我種酢醬草方法出黎呀 :
試吓用培養土加姪石、金泥,花盆底部加粒粒肥後在肥的表面蓋上一曾泥土後才放粒酢醬草球根在中間,最後再蓋上一曾泥土即可,總之當正多肉植物去種就得架啦,佢需要充足陽光架!
希望幫到你喇!祝你成功種植到酢醬草吖。

希望幫到你喇 mono ~~
回復

lamolympia 發表於 2009-9-28 19:36:49 |顯示全部樓層
積媽~你睇!你送的翠妃有成績啦!需然不及小寶的翠妃王!也算有D成果呢!
回復

miku 發表於 2009-9-28 21:43:23 |顯示全部樓層
1967# miku

我搵番之前 monse 教我種酢醬草方法出黎呀 :
試吓用培養土加姪石、金泥,花盆底部加粒粒肥後在肥的表面蓋上一曾泥土後才放粒酢醬草球根在中間,最後再蓋上一曾泥土即可,總之當正多肉植物去種就得架 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-25 00:42

我家沒有姪石, 要買返一包先, 原來要用咁多野, 我只係就咁放入泥 , 2星期了, 都無野睇, 但我知佢有根了
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-29 10:50:47 |顯示全部樓層
1968# lamolympia

弓起你呀 EMILY ~~~ 妃子只要涼番d , 佢就會狂出瓜囡架喇~~~ 有排你收~~~
回復

新仔 發表於 2009-9-29 11:07:32 |顯示全部樓層
積積媽早晨呀, 幾時出發過黎玩呀?
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-29 11:27:09 |顯示全部樓層
1971# 新仔
新仔大佬 ~~~~~
未有咁快喇 ~~ 10月底呀 ~~ 家下search緊有乜野好買~ XDDDDDDDDDDDD
早2日買左一大堆米國雜誌 , 而家咪緊......
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-30 11:44:58 |顯示全部樓層
早2日積媽買0既雜誌, 積媽極欣賞作者0既心思 !! 響呢度公諸同好~~~
想起積媽如果一切順利, 去到米國時, 剛好係萬聖節呀~~

msl oct.jpg

呢D大磨菇 , 全部都係南瓜來的~~~

評分

查看全部評分

回復

新仔 發表於 2009-9-30 12:05:29 |顯示全部樓層
個設計好得呀!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-30 12:07:04 |顯示全部樓層
1974# 新仔

好有創意呀 ~~ 尤其隻蝸牛, 好得 !!!!!
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-30 12:21:54 |顯示全部樓層
仲有我個頭都係南瓜嚟架~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-30 12:27:41 |顯示全部樓層
1976# BanbieChan
總覺得呢D風氣響香港玩唔起黎.....
我有一年響超市買左一D玩具南瓜返屋企做擺設 , 都比阿娘話唔知買黎做乜........
回復

新仔 發表於 2009-9-30 12:38:52 |顯示全部樓層
1976# BanbieChan
總覺得呢D風氣響香港玩唔起黎.....
我有一年響超市買左一D玩具南瓜返屋企做擺設 , 都比阿娘話唔知買黎做乜........
JicJicmom 發表於 2009-9-30 12:27

積媽, 如妳在 HOLLOWEEN 期間過黎會見到D前園整得好靚架

我去年影咗好多得意嘅相呀, 如有興趣, 可以去曇花樹睇吓架!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-30 12:42:01 |顯示全部樓層
積媽~
見到呢本雜誌,諗起你仲有兩本o係我度,係183&184期,我12/10還比你~~~
唔好意思,呢兩本同上次o個批失散o左,最近至見番佢地~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-30 12:43:51 |顯示全部樓層
1979# ChrisTsui
無緊要呀 chris ~~~ 又唔係D咩緊要野~~~
12/10 我拎呢本同9月0個本比你呀 ~~
回復