積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324369 4062
月光光 發表於 2009-9-2 14:34:13 |顯示全部樓層
麩水我上星期先開始吽,未用得住,落肉骨粉得嗎?同埋棵翠妃放係向西位,不過有棚同遮光網,唔知係咪唔夠陽光呢o
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 14:42:48 |顯示全部樓層
試下用豐收一號呀 ~ 我覺得定植初期用豐收一號幾好架 ~
我天台係向東南架 , 三/四點後就變半日照 + 陰陰涼 , 所以唔知向西會唔會太熱 ......
回復

月光光 發表於 2009-9-2 14:53:25 |顯示全部樓層
Thanks積媽,咁我試下用豐收一號再睇情況,如果無進展就轉方向o
回復

muitau 發表於 2009-9-2 14:55:24 |顯示全部樓層
第一隻小白 , 過多1-2日就摘落黎

恭喜積媽, 再一次"為人民"服務
回復

muitau 發表於 2009-9-2 14:57:19 |顯示全部樓層
Thanks積媽,咁我試下用豐收一號再睇情況,如果無進展就轉方向o
月光光 發表於 2009-9-2 14:53

我啲苦瓜日日晒足12個鐘都好多收成, 佢唔怕晒架!
回復

小寶 發表於 2009-9-2 15:04:22 |顯示全部樓層
小寶  , cobie
你地將錫我d心機去錫阿 jen 記喇 ~~ 錫到佢乖乖地介口為止喇 ~~~
我仲有陳雞包錫我 ~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
JicJicmom 發表於 2009-9-1 11:44 PM

仲有呀大夫錫錫呢, 你唔提佢,唔知佢會唔會嬲呢
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 15:06:27 |顯示全部樓層
1766# muitau
妹頭 ~~ 我都覺得佢係唔怕晒 , 但 ...怕唔怕熱焗呢 ?
事緣我種過雷公仔 , 妃子同小白 , 晒佢地係唔怕架 ~~ 但上星期有一兩日好焗 , 小白同妃子就燶左幾塊葉 . 我之前種雷公仔 / 上年種雷公仔時係唔會燶葉的.......
同埋月光光0既妃子係苗, 唔知而家幾大 , 受唔受得太晒+向西呢 ?
回復

月光光 發表於 2009-9-2 15:08:42 |顯示全部樓層
我啲苦瓜日日晒足12個鐘都好多收成, 佢唔怕晒架!
muitau 發表於 2009-9-2 14:57

不過我天台搭左個棚,想全日照都唔得o
回復

月光光 發表於 2009-9-2 15:10:36 |顯示全部樓層
1766# muitau
妹頭 ~~ 我都覺得佢係唔怕晒 , 但 ...怕唔怕熱焗呢 ?
事緣我種過雷公仔 , 妃子同小白 , 晒佢地係唔怕架 ~~ 但上星期有一兩日好焗 , 小白同妃子就燶左幾塊葉 . 我之前種雷公仔 / 上年種雷公仔時係唔 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-2 15:06

積媽,你講得啱呀,嗰個位係比較焗架,可能係呢個原因o
回復

muitau 發表於 2009-9-2 15:24:40 |顯示全部樓層
哦, 原來係"焗", 咁乜都屎啦!
無留意月光光既苦瓜係小苗添.
回復

muitau 發表於 2009-9-2 15:30:26 |顯示全部樓層
其實我唔係好明, 由細到大個個都話西鈄好毒,
咁我諗, 假如我棵植物放係面向西背向牆或者有野遮既地方,
咁佢4點前都無直接陽光晒到,咁日落佢都係晒2-3個鐘;
咁佢同向東7-12直晒既植物無乜分別,
咁點解西鈄會無咁好呢?
佢地既生理時鐘?
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 15:32:18 |顯示全部樓層
1771# muitau

妹頭 ~~ 我有時見到有d瓜類種子聲稱係 "抗熱性" , 我就想喇 :
熱 ....香港有得幾熱呀 .....
焗至得人驚呀 ~ 上年大約中秋前幾日, 整個天都係黃色架 , 0個幾日我差唔多半個天台0既野死哂 ......
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 15:34:53 |顯示全部樓層
1772# muitau
會唔會要配合風向呢 ?
我都係估估下 , 有乜奶油 .....向東南由早晒到晏就唔毒 , 反而西斜幾粒鐘就叫毒 ???
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 15:35:56 |顯示全部樓層
1767# 小寶
大夫唔睇呢度 = 唔知 = 唔嬲 ~
回復

miku 發表於 2009-9-2 21:41:26 |顯示全部樓層
1772# muitau
會唔會要配合風向呢 ?
我都係估估下 , 有乜奶油 .....向東南由早晒到晏就唔毒 , 反而西斜幾粒鐘就叫毒 ???
JicJicmom 發表於 2009-9-2 15:34

jicjicmon
我d小苗係放係屋入面一個向西既窗台培ka
但無乜死倒, 都ok, 幾靚

但天台全日晒d葉係會變黃ka喎
我諗d人話西鈄太陽毒
其實關唔關d陽光已經晒左一日個天台地下, 跟住係每日中午打後d熱力會散發出來, 所以再加埋陽光就會比朝早更加熱呀
呢個係我個人諗ka咋,
回復

Cat@.@ 發表於 2009-9-2 22:39:28 |顯示全部樓層

積媽,
棵碰碰香剪咗啲枯葉,晒咗一日,又ok返wooo.....add6icon
c la...原來唔係時候種苦瓜....咪發到芽都冇用......add9icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-3 00:17:22 |顯示全部樓層
1777# Cat@.@

碰碰香好粗生易種架~泥乾至淋水, 多d太陽晒多d , 耐唔中比少少薄肥就可以好靚 ~
你可以將最長呢一枝碰碰香打斜腳剪出黎 , 插響盤入面等成盤碰碰香生得密d ,咁會靚好多架 ~ 記得剛插枝0既碰碰香唔好直晒 , 佢好快會出根 ~
苦瓜如果下左種出左芽咪種埋佢囉 ~ 我都種緊呀 ~ 當係拎經驗,留意下佢d生長情形. 學下分仔女 , 授粉 , 咁遲d再種咪種得得心應手囉 ~
回復

bonbon1 發表於 2009-9-3 08:38:12 |顯示全部樓層
bonbon1 , 我呢包係 T&M 種子黎 , 一來係外國種未知合唔合香港種 , 二來呢一輪太熱 , 椒椒生長得好唔順利架 , 又少葉又捲又醜 ......
我想月中再下一次種試下.
JicJicmom 發表於 2009-9-2 13:40

係呀, 我d都係 T&M, 我今年買左2次 T&M半價種子. 不過T&M 好cheap.   short-shipped 左7包種子. 係咁e比番張2.9英磅coupon我. 個7包種子我比左成7英磅架.

我d 甜椒葉都唔係好靚, 希望佢地大d會靚d
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-3 11:04:56 |顯示全部樓層
1776# miku

你咁講都有可能呀 ~~ 因為我鄰居係向西北架~ 佢種響屋入面D野都種得幾靚架 ~~~
室內 同 室外 , 一定又有D分別0既 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-3 11:11:58 |顯示全部樓層
1779# bonbon1

BONBON1 , T&M 好奸呀 ...... 2.9 磅 同 7 磅分別呀 ........ 比我一定退番哂D種子比佢要佢回水 !!!
回復