積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324357 4062
Cat@.@ 發表於 2009-9-1 20:00:45 |顯示全部樓層
積媽,
謝謝您的小苗,百香果現正成長中add6icon,碰碰香就..........昨晚下過大雨,今朝一盤都係落葉......add2icon
想問問....苦瓜種子洗唔洗用水浸下先落泥架?我啲苦瓜落咗泥十日都冇反應....
回復

小寶 發表於 2009-9-1 21:31:15 |顯示全部樓層
積媽好忙呀,做咗我御廚呀!  多謝積媽!
Jennie 發表於 2009-9-1 12:10 PM

為積媽, 鼓掌!
回復

cobie 發表於 2009-9-1 22:57:03 |顯示全部樓層
1743# 小寶
我手掌脚掌一齊鼓,積媽大大好人,扺我哋咁錫佢.
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-1 23:44:55 |顯示全部樓層
小寶  , cobie
你地將錫我d心機去錫阿 jen 記喇 ~~ 錫到佢乖乖地介口為止喇 ~~~
我仲有陳雞包錫我 ~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-1 23:46:31 |顯示全部樓層
今日剪左D "收成" 落黎 ......唉 ~ 獻世呀陰功 ~ 唔比你地睇喇 ~
聽日影番隻白玉苦家 同 卜卜脆妃子比你地睇喇 ~~ ^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:09:51 |顯示全部樓層
啦喇啦 la 啦喇啦 la la la ~~~
P1170486 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:13:11 |顯示全部樓層
第一隻小白 , 過多1-2日就摘落黎
P1170483 (Small).JPG
P1170484 (Small).JPG
妃子第二代 ~ 呢棵係用第一棵0既熟瓜自採種子種架 ~
P1170481 (Small).JPG
P1170482 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-2 10:16:59 |顯示全部樓層

早晨呀~我棵2nd翠妃都香消玉隕了~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:17:21 |顯示全部樓層
1742# Cat@.@

謝謝您的小苗,百香果現正成長中,碰碰香就..........昨晚下過大雨,今朝一盤都係落葉......
碰碰香呢 , 唔可以太多水架 ~ 你呢幾日都唔好再比水佢, 等佢休養下先喇 ~~ 唔得0既 , 我再比多盤你 ~ ^^  
想問問....苦瓜種子洗唔洗用水浸下先落泥架?我啲苦瓜落咗泥十日都冇反應....
我最近下0既苦瓜種子都會用刀刮一刮外皮, 然後用水浸1-2日至落泥架 ~ 但種子唔發芽有好多原因 , 亞花d苦瓜種子試過半個月定係一個月至出芽.
你可以試一試刮外皮+浸水睇下有無幫助 ~ 不過呢一排唔係種苦瓜0既時候呀 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:18:31 |顯示全部樓層
1749# BanbieChan
咁 ...... 你想再接再勵定係 ........ 下季請早 ?
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-2 10:26:45 |顯示全部樓層
1749# BanbieChan
咁 ...... 你想再接再勵定係 ........ 下季請早 ?

JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:18

我揀B~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:31:55 |顯示全部樓層
好 ~~~~ 咁我下季發定苗比你喇 ~~ ^^
今季你有妹頭牌沖繩苦家頂住先 ~ XD
送上一堆眼冤老奀椒 同 巢皮老茄 ~
( 各位唔好學積媽 , 如果積媽唔係懶 , 就唔會有堆咁0既野走出來 ......)
P1170480 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-2 10:37:11 |顯示全部樓層
D椒樣都幾得吖~起碼似係椒啵~

我嗰D似柿餅咋~
回復

fianfumy 發表於 2009-9-2 10:49:54 |顯示全部樓層
積媽 : 粒紅色椒是否 "南瓜"辣椒呀 ?
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 11:00:10 |顯示全部樓層
1755# fianfumy
唉 .....唔係呀 .....係 ...
迷你甜椒呀 .....
種子包張相係咁架 .....真係眼冤 ~
275_sweet pepper minibell mixed.jpg
回復

fianfumy 發表於 2009-9-2 11:09:28 |顯示全部樓層
迷你甜椒呀 .....
JicJicmom 發表於 2009-9-2 11:00

又好迷你喎 , 我見到真係好似我以前種的南瓜辣椒呀 !

唉 .... 今朝見到棵白苦瓜開花女鬼死咁開心, 成朝都未正式做公司嘢 , 再唔做今晚又要收好夜啦 !
回復

月光光 發表於 2009-9-2 11:15:30 |顯示全部樓層
好 ~~~~ 咁我下季發定苗比你喇 ~~ ^^
今季你有妹頭牌沖繩苦家頂住先 ~ XD
送上一堆眼冤老奀椒 同 巢皮老茄 ~
( 各位唔好學積媽 , 如果積媽唔係懶 , 就唔會有堆咁0既野走出來 ......)
145401 ...
JicJicmom 發表於 2009-9-2 10:31

積媽,紅色個粒都幾好樣丫,仲有你比我棵翠妃生長得都算健康,不過呢排好似停滯不前咁,有咩辦法呀?
回復

bonbon1 發表於 2009-9-2 13:11:29 |顯示全部樓層
迷你甜椒呀 .....
JicJicmom 發表於 2009-9-2 11:00

積媽. 我都有一包同你一樣的迷你甜椒, 我d得2吋苗. 有9棵. 希望有收穫. 我d茄子都係同你種到咁,啡啡紫紫咁, 唔似人地種得咁靚
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 13:40:15 |顯示全部樓層
1758# 月光光
月光光 ~~~ 我家植左之後比麩水阿翠妃架 , 咁佢會嘭嘭聲咁長葉 ~ 會唔會呢一輪太熱呢 ?
我棵翠妃只係比佢響天台度半日照 (8am - 1pm) .
bobon1 , 我呢包係 T&M 種子黎 , 一來係外國種未知合唔合香港種 , 二來呢一輪太熱 , 椒椒生長得好唔順利架 , 又少葉又捲又醜 ......
我想月中再下一次種試下.
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-2 14:23:26 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/thread-25054-39-1.html
睇下花仔同花女0既花芯顏色有乜野分別 ~
回復