康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75927 550
小白 發表於 2010-11-13 12:45:22 |顯示全部樓層
小白,你個大樽有幾大丫,買咗幾錢丫
貓后 發表於 2010-11-13 12:34

係藥材鋪買的....  唔知幾 L....
回復

貓后 發表於 2010-11-16 12:24:40 |顯示全部樓層
樽嘢我星期6晚先浸,今次而樽我有加咗菇茶,我成塊菇落去,星期1就有嘢睇了
回復

N-Blythe 發表於 2010-11-19 03:09:50 |顯示全部樓層

遲、遲、遲
遲來的報告
上星期Card Reader, 記憶Card 出現問題,心情V0V,已作了壞打算,相片可能全報銷了,前天找了MIS 同事幫忙,幸好記憶Card內的相片全複製了,待整理後,遲 D 可以 update 跟進了

先來報告第二轉
已於15/11/10完成

回復

cklife 發表於 2010-11-19 07:39:33 |顯示全部樓層
我自己覺得.....如果浸左成十日一D都唔變酸,又無乜菌膜,最好重新浸...因為好唔尋常...

我自己浸有菇有茶落去,3或4日一定有菌膜,一個星期會聞到醋味....

食落肚小心D好
回復

小白 發表於 2010-11-22 16:43:06 |顯示全部樓層

上次的茹水較甜.. 唔知喺咪溫度關係.... 所以今次浸多2 天...

靓小茹一隻

IMG_9891 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-11-22 16:47:10 |顯示全部樓層
上次的茹水較甜.. 係咪溫度關係.... 所以今次浸多2 天...

靓小茹一隻
小白 發表於 2010-11-22 16:43

真係靚仔~~ 好想一啖dap左佢~
回復

小白 發表於 2010-11-22 16:53:10 |顯示全部樓層
真係靚仔~~ 好想一啖dap左佢~
jellyfishy 發表於 2010-11-22 16:47

呢隻係自己吽出嚟, 原本冇茹的....
回復

lameric 發表於 2010-11-23 00:11:01 |顯示全部樓層
上次的茹水較甜.. 唔知喺咪溫度關係.... 所以今次浸多2 天...

靓小茹一隻
...
小白 發表於 2010-11-22 16:43

咁滑嘟嘟嘅?

咁我喺呢度post 番我隻第一代菇先.

喺水母個 post 度出過架喇... 貼埋喺呢度...
回復

小白 發表於 2010-11-23 00:29:14 |顯示全部樓層
咁滑嘟嘟嘅?

咁我喺呢度post 番我隻第一代菇先.

喺水母個 post 度出過架喇... 貼埋喺呢度... ...
lameric 發表於 2010-11-23 00:11

所以係靓茹
回復

cklife 發表於 2010-12-6 09:40:36 |顯示全部樓層
昨日朋友同我講,佢個泰國朋友話,係泰國康普茶佢地叫白蓮茶(泰國翻譯中文既意思,泰文發音唔記得喇)
回復

lameric 發表於 2010-12-10 02:02:01 |顯示全部樓層
第三代菇茶唔夠甜...得啲酸味... 點算?
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-10 09:15:08 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2010-12-10 02:02

可能天口太凍~ 影響左不同菌的生長~~~
放响暖d的位置, 會唔會好d?
回復

cklife 發表於 2010-12-10 15:40:57 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2010-12-10 02:02

加糖水飲囉.....我D都係咁...天氣凍仲會加少少薑汁添....
回復

lameric 發表於 2010-12-11 03:20:13 |顯示全部樓層
可能天口太凍~ 影響左不同菌的生長~~~
放响暖d的位置, 會唔會好d?
jellyfishy 發表於 2010-12-10 09:15

加糖水飲囉.....我D都係咁...天氣凍仲會加少少薑汁添....
cklife 發表於 2010-12-10 15:40

我加咗蜜糖嚟飲! OK!! 可能上次俾得唔夠糖..
回復

cklife 發表於 2010-12-12 11:58:59 |顯示全部樓層
回復 貓后 的帖子

咁就淨係浸自己分量囉.....我老公都係未肯飲...所以原來用黎浸比佢個樽定下醃緊潮州咸菜...
回復

cklife 發表於 2010-12-11 08:39:03 |顯示全部樓層
我加咗蜜糖嚟飲! OK!!  可能上次俾得唔夠糖..
lameric 發表於 2010-12-11 03:20

我每次落糖都會用磅量過重量先放...有多無少。不過我有時會超過七日先裝入水樽,所以會酸d。放左入樽開頭都會甜D,因為放室溫,飲到近尾幾日,就會酸左好多。佢係放得耐左就會無左甜味架,依個時候就要加糖水飲囉....
大家飲左一段時間有無瘦左呀?....我條腰瘦左好多呀...可能本身有便秘,依家清左好多出黎喇....個肚腩都扁左喇....

老公睇到痕得牙癢癢,忽然爆左一句出黎....[最衰飲落好似醋啦...我唔中意飲醋個陣味]

哈..哈...老公開始心動喇.....等我試下加蜜糖水開稀d引佢飲先......
回復

貓后 發表於 2010-12-11 09:22:54 |顯示全部樓層
我每次落糖都會用磅量過重量先放...有多無少。不過我有時會超過七日先裝入水樽,所以會酸d。放左入樽開頭 ...
cklife 發表於 2010-12-11 08:39

我就還未覺瘦丫,但浸咗咁多茶,淨係得我飲,其它人唔肯飲add9icon
回復

cklife 發表於 2011-1-6 18:08:58 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-6 14:52
最近一個月唔知係咪天口太凍,d茶好酸~~ 真係酸到牙都震,要加蜜糖先飲得落口.
...

咁你拎起D菇...洗下個樽...留番一塊菇再浸啦...

我D唔會喎...不過我最多留三塊菇......唔係就會好酸,我朋友中意酸佢有半樽係菇...仲浸超過七日先飲....

我朋友既契媽飲左菇菇茶好耐,佢既做法係半樽都係菇,要飲時落三湯匙再加蜜糖同水......所以睇你地想點飲架咋....

我自己就覺得一日最少要飲一杯先夠....又或者...我D浸得無咁酸啦....
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 14:52:03 |顯示全部樓層
最近一個月唔知係咪天口太凍,d茶好酸~~ 真係酸到牙都震,要加蜜糖先飲得落口.
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-6 18:49:59 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-6 18:08
咁你拎起D菇...洗下個樽...留番一塊菇再浸啦...

我D唔會喎...不過我最多留三塊菇......唔係就會好酸,我 ...

咁惟有撈緊部份菇出來啦~  咁多,點食得晒呀~
回復