康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75835 550
cklife 發表於 2011-1-6 21:14:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-6 18:49
咁惟有撈緊部份菇出來啦~   咁多,點食得晒呀~

所以我只留三塊有多就食左佢....咁先食得晒咋....

之後每次浸都有一塊食架.....
回復

小白 發表於 2011-1-6 21:18:57 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-6 18:49
咁惟有撈緊部份菇出來啦~   咁多,點食得晒呀~

我係個細樽嘅茹水都係好酸..... 係用嚟飲嗰樽
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 09:15:14 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-6 21:14
所以我只留三塊有多就食左佢....咁先食得晒咋....

之後每次浸都有一塊食架..... ...

撈出多餘的菇,載滿成個湯碗!!厚過電話薄呀陰公!!! 日日食,食十日都食唔晒~~    
我現在不是天天飲呀,需要時飲,一般隔天飲~ 嘩~~ 真係酸到牙關打震~~
回復

貓后 發表於 2011-1-7 09:16:59 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我本身唔怕酸的,所以可以每日一杯
回復

cklife 發表於 2011-1-7 09:22:30 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 09:15
撈出多餘的菇,載滿成個湯碗!!厚過電話薄呀陰公!!! 日日食,食十日都食唔晒~~    
我現 ...

咁你浸時就減一半份量啦....原本份量係預你一星期,飲完重新再浸....

你飲少左,佢就放耐左,梗係酸啦....

你可以咁...原本份量係一個星期每日飲一杯計既,你隔日飲,咁浸時要減一半份量。
浸好倒出黎放雪櫃,原本個樽繼續浸。

放左係雪櫃佢變酸速度會減慢,咁你亦每星期有新鮮菇菇茶飲囉。

太酸就加水加蜜糖啦....

---------------
其實浸既份量應該自己估計一個星期大約飲幾多,浸夠一星期飲就好。始終要不停幫佢更新溶液保持佢活性嘛。

菇菇茶除左飲,依家天氣凍可以加入洗澡水中,有殺菌潤膚既作用。即係亞媽教果種,沖涼加片糖或醋囉。

以我所知,有人會浸生果酵素代替皂液沖澡,我地唔洗另外浸...用菇菇茶就可以。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 09:30:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 09:22
咁你浸時就減一半份量啦....原本份量係預你一星期,飲完重新再浸....

你飲少左,佢就放耐左,梗係酸啦.. ...

已經學你咁,倒開放落另一樽玻璃樽,平時雪住,倒出來加熱水飲,最近要加埋蜜糖,否則和飲醋無分別.
懷疑用佢當護髮素或洗衣柔順劑都得!

放响雪櫃呢樽都有成寸厚的菇!!! d菇菇咁鬼好生養喎!!!
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 09:37:33 |顯示全部樓層
yi ~ ck 原來你啱啱edit 左個reply ~~ 哈哈~~ 原來d菇菇真係可以用來清潔~~~
回復

cklife 發表於 2011-1-7 09:58:18 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 09:30
已經學你咁,倒開放落另一樽玻璃樽,平時雪住,倒出來加熱水飲,最近要加埋蜜糖,否則和飲醋無分別.
懷 ...

放係雪櫃都成吋厚....你放左好耐呀.....
我浸四日,再放雪櫃兩個星期都係一層薄膜咋...

咁佢又真係醋黎架喎...含大量醋酸菌呀...
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-7 10:05:29 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-7 09:58
放係雪櫃都成吋厚....你放左好耐呀.....
我浸四日,再放雪櫃兩個星期都係一層薄膜咋...

嘻...現在又要加水又要加蜜糖,邊飲得咁快~ 一樽放2個星期咁上下啦~~~ 
回復

cklife 發表於 2011-1-7 10:18:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 10:05
嘻...現在又要加水又要加蜜糖,邊飲得咁快~ 一樽放2個星期咁上下啦~~~    ...

咁你真係要減少份量浸囉....
回復

cklife 發表於 2011-4-21 09:17:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-7 09:30
懷 ...

係...放得太多....大部份變成醋酸菌....咪變左醋囉...
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-21 09:25:54 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-21 09:17
係...放得太多....大部份變成醋酸菌....咪變左醋囉...

隻菇完好呀~ 不過d茶變左醋囉~ 我用來洗野洗頭潤頭髮~ 
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-21 08:49:27 |顯示全部樓層
bbcati 發表於 2011-4-21 08:37
請問可以係邊度買? 或者可以給我一塊??謝謝!

see pm~
回復

bbcati 發表於 2011-4-21 08:37:52 |顯示全部樓層
請問可以係邊度買? 或者可以給我一塊??謝謝!
回復

cklife 發表於 2011-4-26 15:14:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-4-21 09:25
隻菇完好呀~ 不過d茶變左醋囉~ 我用來洗野洗頭潤頭髮~ 

剛才睇到...又多一個用途...要黎...殺蚊滋

http://hkplants.com/thread-75422-1-1.html
回復

bbcati 發表於 2011-5-3 10:17:15 |顯示全部樓層

多謝CK, 我隻菇菇好似出緊啦。希望佢健健康康啦。

W1 Day 5

W1 Day 5
回復

cklife 發表於 2011-5-3 11:27:36 |顯示全部樓層
係...恭喜...BB生出黎喇...
回復

cklife 發表於 2011-5-7 16:57:48 |顯示全部樓層
fellowcoco 發表於 2011-5-7 13:41
我是新手,我用過濾了的水、綠茶包及蔗糖來浸菇,菇生長得很慢,生出來的菇像浮在水面的一層薄膜(慢慢變厚) ...

正常...唔洗擔心...

果D啡色野....如果唔多既...你大概浸兩三洗...用凍開水洗一洗個菇洗走佢就得...如果太多...就唔洗等兩三次,洗洗好D...

太多啡色果D野...菇水會有陣味無咁好飲...所以間中都要洗下白白架....

可能因為用綠茶包啦...所以個菇生得慢D....但如果你中意綠茶浸出黎隻味...生得慢D咪慢D囉....

唔想個菇成日有泡泡....得閒行過咪搖下佢,等佢D氣走出黎囉....
回復

fellowcoco 發表於 2011-5-7 13:41:57 |顯示全部樓層

我是新手,我用過濾了的水、綠茶包及蔗糖來浸菇,菇生長得很慢,生出來的菇像浮在水面的一層薄膜(慢慢變厚),而不是依附在菇種上,請問為什麼會這樣?

十日後,抽取了三分二的菇水,再用上述方法將菇種和新生長的菇再浸,菇種底部結出一些啡綠的物質及中間有一個泡谷起了(如下圖),我擔心菇變壞,現取出了菇種來拍照,請幫忙看看是否正常?

謝謝解答!

回復

yuen-w 發表於 2011-5-19 17:40:35 |顯示全部樓層
剛看到這個貼。想問用10L的樽浸(舊式涼果店放華梅、脆梅那種)會否太大?  公司付近的涼果店搬遷,買了一個連銀色嗰個蓋。

睇下你幾多人飲啦......10L應該做到3個人份量...做1人份量係大左D架喇...倒出黎麻煩D囉...如果你做3-4個人份量...就一樽攪惦...都OK架...  發表於 2011-5-19 18:54
回復