康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75892 550
cklife 發表於 2010-11-6 09:37:00 |顯示全部樓層
CK , 浸了7日 , 隻菇都係得1cm厚 , 飲唔飲呀?
sukyee0227 發表於 2010-11-5 21:11

味道酸酸地,有少少甜...咁就飲得...
係網上睇到有D人係第一次浸菇七日,之後係3-5日就攞一次菇水飲....我諗係有D人中意飲甜D既關係...最緊要係要有酸酸地味....果D係維他命C前驅物....下次我會有資料補充

仲有....我有個朋友飲左一輪...有人話佢瘦左呀....我見佢背後D肉又真係縮細左D.....
回復

cklife 發表於 2010-11-6 09:37:39 |顯示全部樓層
咁又唔洗住我見3樽都有新菇出緊應該ok,你太客氣了
貓后 發表於 2010-11-5 21:41

有後備咁就好喇....
回復

cklife 發表於 2010-11-6 09:38:25 |顯示全部樓層
11 月4 日

有 2 層菇

樽底有一絲一絲物質
小白 發表於 2010-11-6 01:23

大家D菇都正常真係好喇....
回復

貓后 發表於 2010-11-6 09:39:12 |顯示全部樓層
有後備咁就好喇....
cklife 發表於 2010-11-6 09:37

ck,我又煩你了,d菇上面最老架,新個d係底架 add9icon
回復

cklife 發表於 2010-11-6 09:41:41 |顯示全部樓層
有網友好關心預防康普茶變壞既方法,係網上搵到資料,放上黎大家睇下。

-------------------------------------------------------------------------------

要經常清洗
“紅茶菌”培養中,菌膜不斷在表面生長,加上原酵母菌也不斷繁殖,到一定程度,菌膜大部分出現淺褐色絮狀物,這是部分老化的膜醋酸菌,缸底由於衰老的酵母菌體自溶,沉澱物也會增多,這時如不清洗,培養液會出現輕微臭味。因此,“紅茶菌”中的厚膜和容器,應經常清洗,以保持培養液的清新。

清洗方法︰
    清洗“紅茶菌”時,可先將手洗淨,然後撈出菌膜,將缸中剩餘菌液輕輕倒出,留下底部沉澱物。用水將培養缸洗淨,再將菌膜下部的深色部分及絮狀物摘去;如菌膜過厚,可將下部菌膜摘掉數層,然後用清水洗淨,瀝去多餘水分,放回培養缸中,並將菌液倒回,加入新的糖茶水繼續培養。清洗“紅茶菌”時,必須注意所接觸的容器和手一定要洗淨,不得帶有油污。

經常檢查
    在“紅茶菌”廣泛流傳,長期培養和飲用過程中,為確保品質,必須注意兩點:第一,菌種要純,首先菌種來源要可靠--是正常的菌種(包括菌膜和培養液)。其次是培養過程要注意觀察,防止菌種變質,隨時注意摘除膜下部老化的菌種和洗缸底的沉澱物。正常的菌種應該是:菌膜逐漸加厚,呈白色,形似海蜇,經常漂浮在液面上;第二,培養和操作過程要注意清潔衛生。防油污、防灰塵落入。正常的培養液應當是:菌液淡茶色,比糖茶水渾但仍清亮透明,有酸香味溢出,並有少量氣泡生成,飲時酸甜可口(酸鹼度為3.5左右)。沒有異常味道(如黴腐味或臭味。到西藥店買本酸鹼度比色卡可測酸鹼度)。

資料來源︰http://www.tom61.com/baikequanshu/dongwuzhiwu/zhiwuchangshi/2008-11-18/6065.html

康普茶之酸味與維他命C關係︰

红茶菌饮料的酸味,除含少量醋酸外,多是葡萄糖酸及少部分5-酮葡萄糖酸,是维生素C的前体。

資料來源︰http://www.168tea.com/bbs/thread-98511-1-1.html
回復

貓后 發表於 2010-11-6 09:44:09 |顯示全部樓層
有網友好關心預防康普茶變壞既方法,係網上搵到資料,放上黎大家睇下。

-------------------------------- ...
cklife 發表於 2010-11-6 09:41

辛苦晒你不停搵咁多資料比我哋參考add6icon
回復

cklife 發表於 2010-11-6 09:44:17 |顯示全部樓層
原來要經常洗缸....

我因為外觀關係大約浸2-3次會洗1次,睇佢有幾樣衰囉.....但睇完資料,我諗會浸2次洗1次。
回復

cklife 發表於 2010-11-6 10:16:31 |顯示全部樓層
ck,我又煩你了,d菇上面最老架,新個d係底架
貓后 發表於 2010-11-6 09:39

新菇係面...
回復

cklife 發表於 2010-11-6 10:18:35 |顯示全部樓層
辛苦晒你不停搵咁多資料比我哋參考
貓后 發表於 2010-11-6 09:44

救命呀!!!!
見到大家咁努力貼相同埋幫手搵資料,為左大家方法搵野,就整個目錄啦...整到埋尾依個網頁話失靈.....又要重頭整過.....

唉.....次次都係咁....但次次都唔識吸取教訓.....早資做到一半先儲存左先啦...
回復

貓后 發表於 2010-11-6 10:28:11 |顯示全部樓層
救命呀!!!!
見到大家咁努力貼相同埋幫手搵資料,為左大家方法搵野,就整個目錄啦...整到埋尾依個網頁 ...
cklife 發表於 2010-11-6 10:18

add5icon 由頭嚟過慘
回復

SSL200507 發表於 2010-11-6 10:33:58 |顯示全部樓層
回復 329# cklife

No problem.  Next time you work on "Excel Word" file and keep saving then copy to this web when finished.

Thank you for making all your effort to help us to keep health.  
回復

cklife 發表於 2010-11-6 10:55:47 |顯示全部樓層
回復  cklife

No problem.  Next time you work on "Excel Word" file and keep saving then copy t ...
SSL200507 發表於 2010-11-6 10:33

係囉就係懶....直接係依度攪......依家改番係word做左先囉
加左個目錄囉.....係第一頁#3
回復

cklife 發表於 2010-11-6 12:12:46 |顯示全部樓層

各位....搵到關於瓶底死去既醋酸菌聚積,而令康普茶變壞既資料....

跟住...我就見識到變壞左既康普茶喇....

問題就係我話好核突果樽...用左古法紅糖果樽茶....

裝出黎比朋友時仲未有事(星期二),果時菌膜連液體佔樽1/3,裝完之後懶,無即刻加液體,今日係第四日(星期六),拎D菇出黎想洗下佢,即刻一陣酒精味攻出黎,好奇怪,唔應該有咁勁酒精味,因為我係開蓋養既,仔細聞下,除左酒精味外,有一陣醋味(比酒精味稍弱,跟住就有係少少臭臭地味。以為係大家講既酸宿味,走去開另一樽聞下,無果陣味,肯定臭左。

跟住睇下D液體,好似泥水咁,啡色又好濁。結果係掉晒D菇,水要左黎洗厠所(好去尿跡架)。

結論係︰菇太多(有四層厚厚既),水太少(倒埋第一杯),液體被菇封左,無左氧氣,令醋酸菌難生長,而且隔左氧氣,令酒精大量產生(精酒係酵母菌生產,係厭氧菌),酒精濃度太高殺死左好多醋酸菌,令到液體裡面醋酸菌既屍體忽然增多,以致液體變壞。

四日時間無加水,又無拎走舊菇.......

一般我只留二塊菇係樽,不過都唔係主因,因為人家留成六舊都無事,應該係無即刻加番液體依個主因。而且,用左果隻古法紅糖,個樽底就即刻多左一層泥咁既野,隻糖應該都係加速變壞既因素。
但另一樽,古法紅糖加法國礦泉水,未飲既無事,即係糖唔係主因,只係幫兇。
回復

cklife 發表於 2010-11-6 17:19:32 |顯示全部樓層
今日去睇皮膚科醫生....佢話我皮膚係真菌感染....

反黎拎佢d藥上網搵下資料....原來係抗真菌藥,要食一個星期。

咁...要停飲菇菇茶一個星期喇....因為酵母菌都屬真菌嘛....唔知會唔會分薄藥力....所以停飲......

真菌感染有好多種,灰甲、頭癬、體癬、腳癬、汗癬等等....

建議服藥期間停飲康普茶....<----(未搵到資料支持,純係個人愚見)
回復

小白 發表於 2010-11-9 12:04:32 |顯示全部樓層
11 月 9 日  

11 月 6 日 加新茶, 因對於樽的大小與茹的生長厚度存有疑問, 所以做了實驗, 做了3樽

IMG_9726 [800x600].jpg

1. 大樽  (2.8L) : 純正砂糖 + 原蔗黑糖
2. 小樽1 (1.4L) : 原蔗黑糖
3. 小樽2 (1.4L) : 純正砂糖

結論: 3 天後, 樽的大小不影響茹的厚度 (圖1, 2 & 3), 而茹茶於小樽3 亦能生茹, 沒有新茶及茶是每天減少  (圖4),
現推斷是糖或茶的濃度影響茹的生長速度

大樽 (圖1)
IMG_9719 [800x600].jpg

小樽1 (圖2)
IMG_9720 [800x600].jpg

小樽2 (圖3)
IMG_9722 [800x600].jpg

小樽3 (圖4)

IMG_9724 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

回復

sukyee0227 發表於 2010-11-9 12:22:36 |顯示全部樓層
小樽1好多泡泡
回復

cklife 發表於 2010-11-10 08:52:20 |顯示全部樓層
11 月 9 日  

11 月 6 日 加新茶, 因對於樽的大小與茹的生長厚度存有疑問, 所以做了實驗, 做了3樽

1.  ...
小白 發表於 2010-11-9 12:04

大樽(圖1)影得好靚呀....好有生命力....
回復

貓后 發表於 2010-11-12 08:24:12 |顯示全部樓層
而樽係新浸的,唔知係咪出事呢,有好多細小白色點 DSC00437.JPG
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-12 08:43:21 |顯示全部樓層
而樽係新浸的,唔知係咪出事呢,有好多細小白色點
貓后 發表於 2010-11-12 08:24

好難講喎~ 白色點似唔似發毛個種白點呀?
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-12 08:44:22 |顯示全部樓層
我想問下, 浸左幾個星期的菇, 有d 灰灰的絲 (應該係死左的東東)連住個菇, 係咪應該洗洗佢?
回復