康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75829 550

感謝網友蘭花草分享菌種,和教導做法。

紅茶菌又叫冬菇茶
遠在公元前221年中國滿州地區的民族巳經開始飲用此發酵茶,當時稱之為不老藥 / 永壽茶,後來傳到韓國日本俄羅斯及印度.....此菇需要在黑茶和糖中分裂繁衍,過程中產生對人體有益的酵素、膠質、乳酸、葡萄糖酸和多種維生素,當中也含有5%酒精。

飲用冬菇茶可增強腺狀機能、防癌、調節新陳代謝、壯腎治脫髮、減少胃酸、降膽固醇、調理風濕關節炎;對肝臟、胃腸、血液、神經等引起的毛病都有療效,據說能治療20多種都市人常患的疾病,有關資料網上很多可供參考;
材料&做法:

清水2.8公升煮沸下黃沙糖8安士 / 227克,待糖完全溶解熄火放4-5 個烏龍茶或紅茶包,浸泡茶包候涼茶包,糖茶存玻璃器皿放入菇種,較深色面向下
只用
紗布封好,一星期後此菇再生一子緊貼原菇,新菇可贈親友分享,舊菇最多可用4次~

資料來源︰蘭花草

康寶茶(紅茶菌、紅茶菇、海寶、胃寶、Kombucha)

網上收集來的康寶茶資料,記錄一下作為備忘。

關於康寶茶︰在民間被稱為海寶(在有些地方也叫胃寶)的紅茶菌是醋酸菌、乳酸菌與酵母菌的共生體,在用加糖茶水培養的過程中,菌體生長茶水也逐漸變酸。當每升茶水中含50蔗糖時,在發酵液中乙醇與乳酸的濃度比最適合飲用。紅茶菌中的酵母把蔗糖水解為葡萄糖和果糖,使果糖優先轉化為乙醇。紅茶菌中的醋酸菌把葡萄糖和乙醇轉化為葡萄糖酸和醋酸;乳酸菌利用乙醇和醋酸合成乳酸。

資料來源︰新華網

在顯微鏡下可看到桿狀的乳酸菌、醋酸菌與顆粒狀的酵母菌,附著在類似纖維素形成的薄膜上。在培養的過程中,這些菌就是利用茶湯裡的糖份及紅茶的單寧酸作為養份,產生酒精與醋酸,若是培養得宜,會看到茶液表面形成薄膜逐日慢慢增厚形成大朶茶菇,想要分出培養時,可將它撕成小塊或裝些舊培養液,再分裝至玻璃罐裡繼續培養,茶菇可切成小塊直接食用或作成菜餚。

資料來源︰真菌百科

其他資料︰

外國人賣康普茶,有三十種語言選擇http://www.kombu.de/
華人康普茶中心︰

歷史︰http://www.kombu.de/china-1.htm

培養︰http://www.kombu.de/china-2.htm

實踐︰http://www.kombu.de/china-3.htm

常見問題解答︰http://www.kombu.de/china-4.htm

在美國上市販售的紅茶菇飲料:http://www.wonderdrink.com

關於康普茶的新聞︰

康普茶有趣新聞一則︰http://big5.ce.cn/gate/big5/europe.ce.cn/hqbl/wyqy/201006/22/t20100622_21535141.shtml

利用紅茶菌詐騙新聞︰http://www.hn.xinhuanet.com/2006-

雞都飲紅茶菌︰http://www.danjicn.com/?action-viewnews-itemid-11969
================

我用依隻茶包.....

如果用散茶十克...無磅既就大約一湯匙啦

糖呢..我落依依...無磅既就落三條啦

水呢...無量杯既就落大約十一杯啦....

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-10-18 09:25:46 |顯示全部樓層
最想就係調整腸道健康, 自然清理宿便和濁氣~~
呢個啱晒~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-18 10:10:56 |顯示全部樓層
想問下, 個樽洗唔洗完全密氣呀?
回復

貓后 發表於 2010-10-18 10:45:49 |顯示全部樓層
我都想試下丫,唔知難唔難呢
回復

cklife 發表於 2010-10-18 10:59:10 |顯示全部樓層
想問下, 個樽洗唔洗完全密氣呀?
jellyfishy 發表於 2010-10-18 10:10

個樽蓋唔會用....會改用一張布或廚房紙或者不織布等等透氣物料,最重要係個樽要玻璃,因為液體裡面會有醋酸成份。
我己經培養緊菌母用黎分派,都係用水杯加廚房紙,做個細細地方運輸。

培養其間要唔好有生水,唔好有油,網上甚至話唔好戴戒指黎做....(我用即棄膠手套)....其實同其他發酵野一樣囉...差唔多咁上下...
回復

cklife 發表於 2010-10-18 11:09:54 |顯示全部樓層
我都想試下丫,唔知難唔難呢
貓后 發表於 2010-10-18 10:45

唔難架....攤凍D加左糖既紅茶,放菌種入去,掉埋一邊一個星期後飲得。

反而係要搵個地方放咁大個玻璃樽,就未必個個有地方。

上面教既份量係一個人一星期飲用量,雖然液體係2.8公升,但唔好只用3公升既樽,因為D菇會越生越厚,如果搵到5公升就最好,無既起碼都4公升啦...(去雜貨舖問下有無八珍甜醋樽出讓...我覺得果隻樽質地好靚呀)

個D菇都食得架,我地中國人多數用黎煲湯,日本人就用黎做刺身,我試過切粒粒用黎做雜果沙律,食落好似椰果咁幾爽口,都OK架...

有菌母就好易養,無乜機會會死,因為個菇其實就係一大堆既菌,佢佔咁大面積,其他壞菌唔容易生存架。所以盡量會比有菌母既你地,咁就好易培養喇。

依D菌母一般都係一個傳一個咁延續,以前香港都有一個人會賣,我搵唔到人比都試過同佢買,好貴收500蚊一個菌母,但我買左番黎都係養死左。

網上傳言話,要用愛心傳出去佢先易生,對佢越好佢生得越靚....幾神化下咁....我覺得同種野一樣囉,比個適合既環境佢就自己生得好啦....
回復

cklife 發表於 2010-10-18 11:20:20 |顯示全部樓層
我養左三樽,我兩公婆外仲有幫我做推拿既朋友,我一星期會見佢一次,就每次用水樽裝起一星期份量比佢飲。
樽口就係咁用布包住

睇到前面依樽得少少液體,上面有一堆菇,就係裝左康普茶出黎,等緊加蕃D凍既培養液入去。每次要留番少少菌液同埋D菇一齊,再加入新既培養液。所以個樽要預大少少。
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:22:37 |顯示全部樓層
d菇係咪好好味? 好似椰果咁好味? 係咪要煮下先好食?
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:23:35 |顯示全部樓層
呢d 得意偏方好玩又有益, 搵個樽真係考起水母個頭... 找找先~
回復

小白 發表於 2010-10-18 11:35:02 |顯示全部樓層
呢d 得意偏方好玩又有益, 搵個樽真係考起水母個頭... 找找先~
jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:23

x 2...   我都想試.... 搵下先 add6icon
回復

jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:37:49 |顯示全部樓層
x 2...   我都想試.... 搵下先
小白 發表於 2010-10-18 11:35

講個秘密你知:
"上星期ck攞肥皂模俾我, 請我飲左d, 好似益力多既感覺, 萍果醋(天子一號?) 既味, 好鬼好飲, 幾天份量的茶, 俾我一個下午飲晒~~"
回復

cklife 發表於 2010-10-18 11:45:19 |顯示全部樓層
d菇係咪好好味? 好似椰果咁好味? 係咪要煮下先好食?
jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:22

幾好食喎...唔洗煮呀...切左粒就加生果同沙律醬撈埋就食得。不過咬到菇菇佢D汁係康普茶咁味,酸酸地囉..再食D生果又甜甜地咁....幾得意架...
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-18 11:45:26 |顯示全部樓層
咁好味又有益~

等我搵個超大玻璃樽,再問ck攞菌種至得~
回復

小白 發表於 2010-10-18 11:45:56 |顯示全部樓層
講個秘密你知:
"上星期ck攞肥皂模俾我, 請我飲左d, 好似益力多既感覺, 萍果醋(天子一號?) 既味, 好 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:37

add7icon ...  快d 搵個樽
回復

小白 發表於 2010-10-18 11:46:28 |顯示全部樓層
咁好味又有益~

等我搵個超大玻璃樽,再問ck攞菌種至得~
BanbieChan 發表於 2010-10-18 11:45

預埋我.... add14icon
回復

BanbieChan 發表於 2010-10-18 11:48:22 |顯示全部樓層
預埋我....add14icon
小白 發表於 2010-10-18 11:46

小白~10蚊店應該有吧~
回復

cklife 發表於 2010-10-18 11:49:48 |顯示全部樓層
講個秘密你知:
"上星期ck攞肥皂模俾我, 請我飲左d, 好似益力多既感覺, 萍果醋(天子一號?) 既味, 好 ...
jellyfishy 發表於 2010-10-18 11:37

唔係幾日份量,你果樽係一日份量...大約一日飲一炋囉......
最初養個菇菇唔係咁大,D茶仲係有甜味..酸味只有少少,第二個星期開始就夠酸味喇,因為菌母夠大,甜味己經好少....
我第一個星期飲時仲諗,咁甜...點減肥呀....似會越飲越肥就真。第二個星期飲就開始明白喇。
回復

小白 發表於 2010-10-18 11:50:14 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2010-10-18 11:48

有都唔會好大隻..  一陣去睇下... 話過你知 add14icon
回復

cklife 發表於 2010-10-18 11:50:21 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2010-10-18 11:48

十蚊店D唔知夠唔夠大.....
回復