康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75911 550
貓后 發表於 2010-11-12 08:48:19 |顯示全部樓層
好難講喎~ 白色點似唔似發毛個種白點呀?
jellyfishy 發表於 2010-11-12 08:43

我就係驚發毛丫,所以咪問ck安心d
回復

小白 發表於 2010-11-12 18:37:09 |顯示全部樓層
11月12 日 (第6天)

1. 大樽  (2.8L) : 純正砂糖 + 原蔗黑糖
2. 小樽1 (1.4L) : 原蔗黑糖
3. 小樽2 (1.4L) : 純正砂糖

三樽茹生長厚度差不多, 用純正砂糖小樽2, 一絲絲毛比較多

大樽
IMG_9765 [800x600].jpg

小樽1
IMG_9770 [800x600].jpg

小樽2

IMG_9769 [800x600].jpg
回復

epwww 發表於 2010-11-13 09:05:11 |顯示全部樓層
白點有可能係菇絲,成新菇後,仍有白點就不能飲用。因為佢需要發酵,冬天安放時間可能需時較長。釀成的菇茶,應該酸中帶有氣泡,聞到有酒香味,我都唔係次次釀得到,放成個月都唔酸。但有朋友放三~五天已經釀成,所以天氣、安放環境都有少少影響。
回復

貓后 發表於 2010-11-13 09:14:14 |顯示全部樓層
白點有可能係菇絲,成新菇後,仍有白點就不能飲用。因為佢需要發酵,冬天安放時間可能需時較長。釀成的菇茶 ...
epwww 發表於 2010-11-13 09:05

唔該晒丫,琴晚返去望又唔多覺,但我有幾樽浸咗個幾星期都還是帶甜,睇嚟要等多排了
回復

cklife 發表於 2010-11-13 09:44:12 |顯示全部樓層
而樽係新浸的,唔知係咪出事呢,有好多細小白色點
貓后 發表於 2010-11-12 08:24

唔好估喇...拎個膜出黎睇下....係有實體皂色點點...定係泡泡黎既呢...

我估係泡泡...比個薄既菌膜左住...所以折射好似白色點點...
回復

cklife 發表於 2010-11-13 09:45:33 |顯示全部樓層
我想問下, 浸左幾個星期的菇, 有d 灰灰的絲 (應該係死左的東東)連住個菇, 係咪應該洗洗佢? ...
jellyfishy 發表於 2010-11-12 08:44

要呀..洗左好d,我都會洗走D啡色既菌絲...
回復

貓后 發表於 2010-11-13 09:55:33 |顯示全部樓層
唔好估喇...拎個膜出黎睇下....係有實體皂色點點...定係泡泡黎既呢...

我估係泡泡...比個薄既菌膜左住.. ...
cklife 發表於 2010-11-13 09:44

但我用筷子整d白點出嚟,用手"指"一整就無了,我驚佢會變壞,但花友又叫我等佢多一段時間看下,如果壞咗都可以跟人分享圖片以作識別
回復

cklife 發表於 2010-11-13 09:55:42 |顯示全部樓層
白點有可能係菇絲,成新菇後,仍有白點就不能飲用。因為佢需要發酵,冬天安放時間可能需時較長。釀成的菇茶 ...
epwww 發表於 2010-11-13 09:05

有白點就情願倒左佢喇...因為唔應該有白點嘛...
真係架...我依家有兩樽都覺得佢生得好慢,正準備整件衫比佢著,己經買左做底部既水松墊,又將佢拎左入睡房。
回復

cklife 發表於 2010-11-13 09:56:44 |顯示全部樓層
但我用筷子整d白點出嚟,用手"指"一整就無了,我驚佢會變壞,但花友又叫我等佢多一段時間看下,如果壞咗 ...
貓后 發表於 2010-11-13 09:55

咁你果樽觀察住先,有咩疑問或擔心就唔好飲喇....
回復

小白 發表於 2010-11-13 11:35:55 |顯示全部樓層
唔該晒丫,琴晚返去望又唔多覺,但我有幾樽浸咗個幾星期都還是帶甜,睇嚟要等多排了 ...
貓后 發表於 2010-11-13 09:14

會唔唔你第1 次浸就分了幾樽, 每樽分得的茹及茹水太少, 我最初只是用了1大樽浸, 其他小樽都是一星期後載了的茹水自己吽出來.... 不如從新整過啦...
回復

貓后 發表於 2010-11-13 11:38:20 |顯示全部樓層
會唔唔你第1 次浸就分了幾樽, 每樽分得的茹及茹水太少, 我最初只是用了1大樽浸, 其他小樽都是一星期後載 ...
小白 發表於 2010-11-13 11:35

我有樽超細的,菇好快大丫
回復

小白 發表於 2010-11-13 12:04:59 |顯示全部樓層
我有樽超細的,菇好快大丫
貓后 發表於 2010-11-13 11:38

你係咪平均分給幾樽.... 而超細的夠菌.. 所以快d..... 或者其他樽用洗潔精洗過呢... 奇怪...
回復

貓后 發表於 2010-11-13 12:08:43 |顯示全部樓層
你係咪平均分給幾樽.... 而超細的夠菌.. 所以快d..... 或者其他樽用洗潔精洗過呢... 奇怪... ...
小白 發表於 2010-11-13 12:04

我用雙手求其分架,最大分咗比細樽丫add7icon
回復

小白 發表於 2010-11-13 12:11:42 |顯示全部樓層
我用雙手求其分架,最大分咗比細樽丫
貓后 發表於 2010-11-13 12:08

咁你再用細樽d 茹水& 茹, 分d 出嚟再整過d 大樽, 可能快過等... add4icon
回復

貓后 發表於 2010-11-13 12:12:54 |顯示全部樓層
咁你再用細樽d 茹水& 茹, 分d 出嚟再整過d 大樽, 可能快過等...
小白 發表於 2010-11-13 12:11

咁姐係用細樽d水和菇,再加新茶,用大樽浸丫
回復

小白 發表於 2010-11-13 12:16:13 |顯示全部樓層
咁姐係用細樽d水和菇,再加新茶,用大樽浸丫
貓后 發表於 2010-11-13 12:12

個大樽用清水洗淨, 之後用滾水過, 樽身放涼后才能放茹 & 水....... 跟足材料份量呀....
回復

貓后 發表於 2010-11-13 12:16:53 |顯示全部樓層
個大樽用清水洗淨, 之後用滾水過, 樽身放涼后才能放茹 & 水....... 跟足材料份量呀.... ...
小白 發表於 2010-11-13 12:16

ok,我陣間去吉吉買樽樽丫,放咗新茶先,定放菇水先
回復

小白 發表於 2010-11-13 12:32:15 |顯示全部樓層
ok,我陣間去吉吉買樽樽丫,放咗新茶先,定放菇水先
貓后 發表於 2010-11-13 12:16

放咗新茶先,定放菇水先... 呢個冇所謂, 但要注意茹的底 & 面
回復

貓后 發表於 2010-11-13 12:33:25 |顯示全部樓層
放咗新茶先,定放菇水先... 呢個冇所謂, 但要注意茹的底 & 面
小白 發表於 2010-11-13 12:32

ok
回復

貓后 發表於 2010-11-13 12:34:22 |顯示全部樓層
小白,你個大樽有幾大丫,買咗幾錢丫
回復