康普茶(紅茶菇、冬菇茶)加左目錄係第一頁

作者: cklife 發表于 2010-10-18 07:37:28
75833 550
cklife 發表於 2010-11-2 13:33:53 |顯示全部樓層
你咪好好囉,可以密密食菇
貓后 發表於 2010-11-2 11:23

係呀...三樽既菇菇我一個人食晒...
回復

貓后 發表於 2010-11-2 13:36:53 |顯示全部樓層
係呀...三樽既菇菇我一個人食晒...
cklife 發表於 2010-11-2 13:33

add7icon 發達
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-2 14:13:27 |顯示全部樓層
黎料現像因人而異,我飲時最初兩日都未有得去....只係不停發放生化武器,同個肚好似住左隻[蛤怪]咁...一 ...
cklife 發表於 2010-11-2 11:29

我都係咁既情況~個肚窮鄉僻壤,連菌都唔生~ 
相反男丁話佢成個lunch都火箭升空~
回復

cklife 發表於 2010-11-2 14:45:29 |顯示全部樓層
我都係咁既情況~個肚窮鄉僻壤,連菌都唔生~ 
相反男丁話佢成個lunch都火箭升空~  ...
jellyfishy 發表於 2010-11-2 14:13

個肚窮鄉僻壤<--係你先諗到....
回復

N-Blythe 發表於 2010-11-2 14:48:09 |顯示全部樓層
回復 280# cklife

係喎,你肚裡面隻蛤蚧都幾懶喎 31.gif
回復

cklife 發表於 2010-11-2 15:04:27 |顯示全部樓層
回復  cklife

係喎,你肚裡面隻蛤蚧都幾懶喎
N-Blythe 發表於 2010-11-2 14:48

水母話齋....窮鄉僻壤無野比佢食...咪懶囉...
回復

小白 發表於 2010-11-2 18:37:00 |顯示全部樓層
黎料現像因人而異,我飲時最初兩日都未有得去....只係不停發放生化武器,同個肚好似住左隻[蛤怪]咁...一 ...
cklife 發表於 2010-11-2 11:29

係腸裡的壞細菌死才有氣, 呢個係好事, 朝氣勃勃, 個肚唔駛谷住
回復

cklife 發表於 2010-11-2 20:17:45 |顯示全部樓層
係腸裡的壞細菌死才有氣, 呢個係好事, 朝氣勃勃, 個肚唔駛谷住
小白 發表於 2010-11-2 18:37

咁又係...有得放...個胃唔洗頂住...
回復

貓后 發表於 2010-11-2 20:21:31 |顯示全部樓層
我回家看我d菇茶什麼都未有動靜,阿媽話天氣涼,可能要過幾日
回復

貓后 發表於 2010-11-4 12:33:01 |顯示全部樓層

菇茶

菇茶

我浸了4天的菇茶
回復

cklife 發表於 2010-11-4 13:40:39 |顯示全部樓層

有膠水面未呀?
耐左D咁喎...不過佢又有泡泡...聞到係咩味架?
四日最少都有一層薄薄地膠水咁樣既係面....
回復

貓后 發表於 2010-11-4 14:05:38 |顯示全部樓層
有膠水面未呀?
耐左D咁喎...不過佢又有泡泡...聞到係咩味架?
四日最少都有一層薄薄地膠水咁樣既係面.... ...
cklife 發表於 2010-11-4 13:40

而個係其中一樽,有d酸味.正確嚟講係11月1日晚上先浸的,但琴日塊菇先上水面,之前係樽底的
回復

cklife 發表於 2010-11-4 14:10:05 |顯示全部樓層
而個係其中一樽,有d酸味.正確嚟講係11月1日晚上先浸的,但琴日塊菇先上水面,之前係樽底的 ...
貓后 發表於 2010-11-4 14:05

塊菇浮定沈唔係重點...重點係...你個新菌膜見到未?
回復

貓后 發表於 2010-11-4 14:11:10 |顯示全部樓層
塊菇浮定沈唔係重點...重點係...你個新菌膜見到未?
cklife 發表於 2010-11-4 14:10

今晚回去再看清楚,我想問如果係壞的話,係咪都會有酸味架
回復

小寶 發表於 2010-11-4 14:11:59 |顯示全部樓層
CK,我呀媽開始飲喇, 佢昨晚飲完話個肚咕咕響,之後就無事喇.
宜我分樽出來的細樽, 佢自己又生左一塊菇喎.
回復

cklife 發表於 2010-11-4 17:03:04 |顯示全部樓層
今晚回去再看清楚,我想問如果係壞的話,係咪都會有酸味架
貓后 發表於 2010-11-4 14:11

唔壞都勁酸味呀.....你攞番去時無試下味呀?
菇菇茶係酸酸地好似酸梅湯咁架....你有酸味我反而有D安心...如果見到有曾薄,咁就OK...無壞到....

我估你樽有層好薄既膜,所以見到咁多泡泡....你睇時要搖下個樽咁會睇得清楚D....再唔係搵隻筷子拮下個水面...
回復

cklife 發表於 2010-11-4 17:04:02 |顯示全部樓層
CK,我呀媽開始飲喇, 佢昨晚飲完話個肚咕咕響,之後就無事喇.
宜我分樽出來的細樽, 佢自己又生左一塊菇喎. ...
小寶 發表於 2010-11-4 14:11

係呀...你放係室溫佢就不停生菇架喇....就算裝落水杯唔記得飲...佢都會生菇架...
我都飲左幾日先大得暢快D....因為而異啦...有D人第一次就好勁,仲要為食錯D咩...
回復

貓后 發表於 2010-11-4 17:20:08 |顯示全部樓層
唔壞都勁酸味呀.....你攞番去時無試下味呀?
菇菇茶係酸酸地好似酸梅湯咁架....你有酸味我反而有D安心 ...
cklife 發表於 2010-11-4 17:03

ok,放工馬上回家看先得.我有飲你比我個杯菇茶,好酸的
回復

貓后 發表於 2010-11-4 19:03:50 |顯示全部樓層
CK,我回到家啦,用筷子拮咗了,係舊菇附近有好薄薄薄的膜,真係薄
回復

cklife 發表於 2010-11-5 10:18:21 |顯示全部樓層
有薄係水面就安心囉.....

不過你果樽又真係弱雞左D.....我有一樽遲你一日浸,都改經有一層白白地色既薄膜喇....

而且試係試用葡萄糖,起膜比平時慢左添喇.....

你留意下D茶水同菌母混合時會唔會太熱(熱死D菌),或者糖茶比例有無攪錯....

不過問題唔大,你都浸到膜,茶有酸味,再繼續浸,菌膜多幾塊就好快同我地一樣。(快出菇)
回復