自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36451 487
肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:38:50 |顯示全部樓層
台灣訂平D咩?有無好介紹?定.....你可以賣埋油?
cklife 發表於 2010-7-21 16:25

台灣的城乙可以線上刷卡,可以寄香港的。
因為呢間比較近我住的酒店,所以我去左呢間買,一買就買左14kg,仲要係冇睇價錢果隻!!最後連運費都只係7千多少少(台幣),都唔係2千港幣,你話抵唔抵?

椰子油1加倫,只係永興的1L的價錢多少少。

台灣訂貨最抵係要10kg以上運費先會平,唔係計落會唔抵架!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:39:48 |顯示全部樓層
台灣訂平D咩?有無好介紹?定.....你可以賣埋油?
cklife 發表於 2010-7-21 16:25

因為呢間比較近我住的酒店,所以我去左呢間買,一買就買左14kg,仲要係冇睇價錢果隻!!最後連運費都只係7千多少少(台幣),都唔係2千港幣,你話抵唔抵?

椰子油1加倫,只係永興的1L的價錢多少少。

台灣訂貨最抵係要10kg以上運費先會平,唔係計落會唔抵架!
回復

亞實 發表於 2010-7-21 18:47:45 |顯示全部樓層
約丫, 無所謂, 不過8月因為小朋友放暑假可能要夾得好啲! 不過講明, 我啲野都係也也烏! ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:04

好野, 我差不多日日都得呢, 因為我都放緊暑假, 有人教整真好
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:55:51 |顯示全部樓層
係相簿黎架....我見到有唇膏同飾物,但現唔到有紫雲膏呀.....連你D皂都無喎.... ...
cklife 發表於 2010-7-21 17:08

開到喎!
我仲故意唔登入的去睇相簿,因為我有d相簿係不公開的,我怕我錯手按錯左。
紫雲膏係handmade & 100% natural裡面,手工皂就已經另開一個新的相簿。
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:59:43 |顯示全部樓層
會唔會臭覺既問題,我所有精油,老公都話臭架.....所以淨係比荼樹油、香茅果D佢用,反正佢淨係要驅蚊 ...
cklife 發表於 2010-7-21 17:32

佢個鼻又真係short short地的!!
哈哈!!
即係唔關我事啦!!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 19:02:32 |顯示全部樓層
哦,原來佢對新起既效果大啲,你唔講都唔知! 如果就咁浸油就得仲無咁煩添喎, good idea!!

不過有一點果個 ...
muitau 發表於 2010-7-21 17:35

試下用洛神花醋黎浸d濕疹。(牛皮癬及香港腳都可以浸,可改善)
可以軟化厚皮,浸完之後再搽紫雲膏。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 21:24:31 |顯示全部樓層
因為呢間比較近我住的酒店,所以我去左呢間買,一買就買左14kg ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:38

嘩...14KG...做好多皂喔....我用唔到咁多囉.....城乙呀...未買過,佢有D野係真好平....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 21:27:10 |顯示全部樓層
開到喎!
我仲故意唔登入的去睇相簿,因為我有d相簿係不公開的,我怕我錯手按錯左。
紫雲膏係handmade & ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:55

喔..原來要再按張圖先入到去,我以為得一頁呀...哈..哈....呆呆地呀...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 21:27:50 |顯示全部樓層
佢個鼻又真係short short地的!!
哈哈!!
即係唔關我事啦!!
肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:59

唔識貨既人...唔洗比咁好野佢架....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 21:29:22 |顯示全部樓層
試下用洛神花醋黎浸d濕疹。(牛皮癬及香港腳都可以浸,可改善)
可以軟化厚皮,浸完之後再搽紫雲膏。 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 19:02

依個方法好似幾好,浸軟左D藥力可能會好滲D...洛神花有咩藥效呀...我以為淨係要黎食添....
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 23:18:44 |顯示全部樓層
依個方法好似幾好,浸軟左D藥力可能會好滲D...洛神花有咩藥效呀...我以為淨係要黎食添.... ...
cklife 發表於 2010-7-21 21:29

治濕疹、皮膚潰爛、香港腳、牛皮癬
回復

muitau 發表於 2010-7-21 23:23:40 |顯示全部樓層
"我老公初初都唔肯用,因為佢有恐怖經歷,唔敢亂試。如果無滴露皂,情願用勞功皂都唔肯試其他野"
咩貢恐怖? 講黎天吓得唔得?!

"我仲有其他配方未公開過架....有無人有興趣整牙粉呢?算從聽聞話牙膏會有致癌物質痴係D牙度之後,我無再用街D牙膏,我自己整牙粉用,都幾去茶漬架。"
呢啲野唔使問啦吓嘩, 你要識做呢

"但我比老公用架...用左唔怕佢會去滾呀..."
佢係令數目減少,又唔係唔得, 岩我呢啲唔要小朋友既人呀, 我應該比佢飲添呀, 呵呵~

"搵唔到書,都唔知自己係邊度收番黎既料,唔知會唔會係高高手講過呢...."
佢肯定知不過唔知有無講過喇,你知佢識啲野又專門又深入,同佢傾電話真係不得了,你知佢有好多料過緊比你,不過點記得晒丫,我又係記性唔好,記到又得7成,用到既就3成,隔多輪唔用就1成都無....果時我同佢傾計我要叫佢唔好講咁快,hold住佢道氣,我要搵紙筆寫低,等我時佢就慢慢啜檸茶囉!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 23:28:40 |顯示全部樓層
嘩...14KG...做好多皂喔....我用唔到咁多囉.....城乙呀...未買過,佢有D野係真好平.... ...
cklife 發表於 2010-7-21 21:24

14kg係有好多油,椰子油及棕櫚油1加倫,蓖麻油1L,可可脂及乳木果各1kg,凝膠1kg仲有其他野。

我係同芳療的同學仔夾份的,所以ok啦。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 23:34:30 |顯示全部樓層
開到喎!
紫雲膏係handmade & ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 18:55

我之前入又係剩係見到手工皂見唔到其他野
回復

muitau 發表於 2010-7-21 23:36:27 |顯示全部樓層
依個方法好似幾好,浸軟左D藥力可能會好滲D...洛神花有咩藥效呀...我以為淨係要黎食添.... ...
cklife 發表於 2010-7-21 21:29

我都係呀,以為齋食同飲!
回復

muitau 發表於 2010-7-21 23:41:29 |顯示全部樓層
嘩...14KG...做好多皂喔....我用唔到咁多囉.....城乙呀...未買過,佢有D野係真好平.... ...
cklife 發表於 2010-7-21 21:24

肥寶寶,
首先唔該你先.

ck,
團購估我地起碼有幾個夾掛,....啲貨品詳情我要去啲網頁參詳吓, 但係屋企部快腦比男友霸咗, 我要聽日至上到喇.
回復

cklife 發表於 2010-7-22 05:38:40 |顯示全部樓層
"我老公初初都唔肯用,因為佢有恐怖經歷,唔敢亂試。如果無滴露皂,情願用勞功皂都唔肯試其他野"
咩貢恐怖? ...
muitau 發表於 2010-7-21 23:23

老公既心魔。。。。佢以前試過,用皂液沖完涼,全身痕,痕到訓唔到,佢話手掌心痕,又抓唔到,因為痕到入肉,最後佢企係雪櫃邊訓著左,因為要伸手掌入雪櫃止痕。
以後見到皂液或有香味既固體皂,佢有自然反應彈開。所以,佢唔用我做既液體皂架,一定要做鈉皂比佢用。

其實。。。我真係有比佢飲架,我自己都有飲,係一條防癌藥方裡面有紫草成份架。。。我妹都一星期飲一次。

聽電話要做筆記,我都係第一次,唔做筆記覺得好浪費,佢係一部人肉電腦,都唔知咩構做架,講野又好似唔洗抖氣咁,我又反應特別遲鈍,其實做筆記唔夠,能夠錄音比較好。

我既牙粉配方︰
法國綠泥29ML+鹽1茶匙+精油2滴(我用薄荷+檸檬)
混合均勻,入樽(樽口要伸得入枝牙刷架)

用法︰刷牙時,沾濕牙刷(少少濕不要滴水),壓係牙粉面,讓牙粉黏著牙刷,就可以刷牙。

係咸咸地架,刷起黎無泡既。

一陣將條方放入BLOG先。。。
回復

cklife 發表於 2010-7-22 05:41:44 |顯示全部樓層
14kg係有好多油,椰子油及棕櫚油1加倫,蓖麻油1L,可可脂及乳木果各1kg,凝膠1kg仲有其他野。

我係同芳 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 23:28

我以為全部都係椰子油添。。。。有夾就唔算多
回復

cklife 發表於 2010-7-22 05:43:06 |顯示全部樓層
肥寶寶,
首先唔該你先.

ck,
團購估我地起碼有幾個夾掛,....啲貨品詳情我要去啲網頁參詳吓, 但係屋企 ...
muitau 發表於 2010-7-21 23:41

嘻。。嘻。。。你攪團購呀,以前有無攪過呀?要有心理準備喎,幾煩架。。。
回復

mandywowo 發表於 2010-7-22 07:15:30 |顯示全部樓層
我諗依度都幾多好好玩友......
cklife 發表於 2010-7-21 17:50

嘻嘻, 我同你見過架, 唔知你記唔記得棵桑樹仔add6icon
回復