自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36441 487
cklife 發表於 2010-7-21 13:14:46 |顯示全部樓層
回復  cklife
cklife ,
其實我都係抆車邊, 因為係剛學+佢地剛團左一次, 所以我仲未知係邊一間.
如果有進 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-21 09:32

唔該晒你先.....自從某個討論區關門大吉,我己經失去左團購既門路喇....次次都要一個人啃一大堆貨,有時想入貨又要諗基本運費幾鬼煩。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 13:16:14 |顯示全部樓層
好多謝你送書比我, 因為我好有興趣暑假學整, 我PM你, THANK YOU
亞實 發表於 2010-7-21 09:33

唔洗客氣,反正我己經睇完無咩用,有人肯要我清左佢心安理得。(好怕d書咁新淨就掉佢去,好浪費)
回復

cklife 發表於 2010-7-21 13:18:04 |顯示全部樓層
肥寶寶
有無做紫雲膏架?間中會有人問我賣唔賣(一直講左唔賣仲成日有人問),如果有賣,下次我彈過去比你。
回復

農夫 發表於 2010-7-21 14:22:41 |顯示全部樓層
回復 37# muitau

唔該晒,無你既of ck既,
對我黎講都好複雜呀.
都睇唔明既,
打皂比我想像中複雜好多
而且我仲係一個數學白痴黎架
回復

亞實 發表於 2010-7-21 14:37:17 |顯示全部樓層
回復  muitau

唔該晒,無你既of ck既,
對我黎講都好複雜呀.
都睇唔明既,
打皂比我想像中複雜好多
而 ...
農夫 發表於 2010-7-21 14:22

農夫, 我D 數學得R , 不如我地一齊整LA !!
不過我都係唔識整GA !
我地可以去永興買野SHARE, 跟住去我家整
回復

農夫 發表於 2010-7-21 14:44:59 |顯示全部樓層
回復 65# 亞實

......JIC媽話天氣熱唔係好打皂既好時間......
頭先睇左好多網頁都睇唔明......
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 14:47:20 |顯示全部樓層
橄子油我都係1L咁係天麗買...好鬼貴...但唔知香港邊度有平d賣...淘寶買又怕佢溝油... ...
cklife 發表於 2010-7-21 13:09

永興好似平天麗平的。

椰子油同棕櫚油係切備油,所以我從台灣訂1加倫的。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 14:48:03 |顯示全部樓層
阿實,
我無買過手工皂既書,因為我係先玩diy保養品再慢慢接觸手工皂,況且網上太多資訊喇,用手工皂/前田京子/陳怡安去search網頁或blog都睇到暈,我比果條link本身都係一個討論區,都有好多配方同資訊; ck佢係一個高手,你去佢個blog又有,佢比果條link入面又有好多皂友,你求其click一個都睇到好多野架,如果時間夾可以搵個地方大家一齊整玩整吓都得架! 如果你急就永興買囉.

積媽,
以前工聯會個老師講過油溫最好煮到70度再等佢回落(太高破壞油內營養,太低易壞), 理想混合溫度應該係40度左右, 你50度高咗啲喇

小白,
你比佢地知手工皂有幾好咪得囉, 唔會比人丙掛

ck,
我就咁用醋當柔順劑架咋,檸檬酸個名好熟,仲可以整咩架?
呢到有2條form,不過有啲diy友講過長期落精油會令洗衣機塞,有啲又話咁小無事,我無落eo

(Feel free to play around with the recipe. You can use 3-4 Tbsp of the soap if you feel you need to)
Fabric Softner:
1/2 cup Baking Soda
1/4 cup white vinegar
Optional: add 5-10 drops of essential oil
http://www.youtube.com/watch?v=AXPVjbVdk1k

另: powder laundry soap
1 Bar Soap (try Fels-Naptha, Ivory soap, Kirks Castile, or Dr. Bronner's. Any soap will do, but you probably want to stay away from heavily perfumed soap.)
Borax 硼砂
Washing soda
Optional: 1/4-1/2 cup powdered Oxiclean

肥寶寶,
唔好意思,多謝你提醒我天麗貴啲,我幫襯只因佢比較就我腳, 我無其他意思! 大家入黎都唔會理咩身份架啦, 我唔會因為你係seller而覺得有啲咩, 因為可能有人覺得整好煩而搵你試吓手工皂咩洗感, 又或者掉轉搵你買覺得好而diy都唔定, 總之大家happy啦!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 14:48:49 |顯示全部樓層
如果係講精油,唔同產地都會唔同味...可況外國精油同大陸油呢....
精油我當佢係藥....唔敢亂買,大量既就 ...
cklife 發表於 2010-7-21 13:12

做手工皂的油,不是精油。
精油我會用法國牌子。
依家手工皂的油都會從台灣訂。
回復

農夫 發表於 2010-7-21 14:49:41 |顯示全部樓層
好複雜,想放棄,都係先睇下書先......
回復

muitau 發表於 2010-7-21 14:50:17 |顯示全部樓層
ck&肥寶寶,
我唔用手打喇,手殘,我已經整親乜都比男友話我繡花咁慢....不過呢,我唔知係咪粗皮粗肉定真係無用過好嘢呢,我覺得手工皂係潤啲, 不過用幾靚既油/添加物/eo, 洗完個分別唔係好大....以前有識得有個diy好叻既高高手,佢話手工皂要既係佢皂化中轉化成"甘油"既成份,其他添加物都比naoh破壞咗大部份....你地有咩睇法呢? 不過佢係好推舉酪梨油、jojoba同月見草油,因為親膚性好.

各位,
我查實好想group order,不過我真係唔識係網上買野訂野咁,個淘寶我開到火滾都整唔到個account, 海外果啲我又係攪唔惦....好迷惘...

ck,
你係台灣訂野,過數同手續煩唔煩架?! 如果將來方便,不如我地group埋一齊丫, 當然$交收果度要再傾.
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 14:50:37 |顯示全部樓層
肥寶寶
有無做紫雲膏架?間中會有人問我賣唔賣(一直講左唔賣仲成日有人問),如果有賣,下次我彈過去比你。 ...
cklife 發表於 2010-7-21 13:18

我有做紫雲膏的。
我個簽名檔果條link裡面有齊的賣的產品。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 14:55:36 |顯示全部樓層
肥寶寶
有無做紫雲膏架?間中會有人問我賣唔賣(一直講左唔賣仲成日有人問),如果有賣,下次我彈過去比你。 ...
cklife 發表於 2010-7-21 13:18

我都做左,不過好奇怪,前年我本來做比姪女用, 佢覺得無咩分別...舊年我估我成日上天台晒流得汗多出左濕疹, 我搽咗2次就得左喇! 不過我覺得佢真係好嘢來, 燙火刀傷都用得.
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:01:26 |顯示全部樓層
ck&肥寶寶,
我唔用手打喇,手殘,我已經整親乜都比男友話我繡花咁慢....不過呢,我唔知係咪粗皮粗肉定真係無用 ...
muitau 發表於 2010-7-21 14:50

手工皂比一般市面賣的手工皂/清潔劑潤的原因,我估係因為自家製的會因唔同的需要去選擇唔同的植物油去打皂,如濕疹的:會用紫草油、金盞花油、酪梨油...等等。加上油+氫氧化鈉,經皂化後會形成甘油,甘油係可以滋潤皮膚的。
至於市面賣的手工皂因成本、又要大量生產,所以不會因唔同的功能而去配油。
一般的清潔劑是用化學起泡劑做的,所以若有皮膚問題的人用左,會容易敏感。冇咩油份,冇咩營養,所以皮膚吸收唔到養份、又冇油份保護皮膚,所以用後會乾乾的。

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:02:53 |顯示全部樓層
之後有一個朋友係我讀芳療d師姐,佢話淘寶d油冇咩保證,叫 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 09:15

精油我當佢係藥....唔敢亂買,大量既就外國訂番黎,少量既買出名牌子。反正...用滴黎做單位計,錫下自己買貴少少囉..
cklife 發表於 2010-7-21 13:12

我都好信精油/芳療, 講個咪咪你地知,有排男友無端端需索頻頻, 好鬼煩, 諗諗吓, 原來果排我搽有ylang ylang配方既保養油
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:04:07 |顯示全部樓層
我都做左,不過好奇怪,前年我本來做比姪女用, 佢覺得無咩分別...舊年我估我成日上天台晒流得汗多出左濕疹, ...
muitau 發表於 2010-7-21 14:55

我都有d客人用紫雲膏對負濕疹冇效,我會叫佢地試用椰子油乳木果濕疹膏。
我估呢d都會好似d護膚品咁,因人而定的。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:04:50 |顯示全部樓層
如果妹頭肯教我就更加好LA
亞實 發表於 2010-7-20 23:42

約丫, 無所謂, 不過8月因為小朋友放暑假可能要夾得好啲! 不過講明, 我啲野都係也也烏!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:05:37 |顯示全部樓層
我都好信精油/芳療, 講個咪咪你地知,有排男友無端端需索頻頻, 好鬼煩, 諗諗吓, 原來果排我搽有ylang yl ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:02

我都有用含依蘭的按摩油呀!
點解我老公唔理我?
回復

農夫 發表於 2010-7-21 15:06:38 |顯示全部樓層
回復 77# muitau

我要報名
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:07:58 |顯示全部樓層
我都有用含依蘭的按摩油呀!
點解我老公唔理我?
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:05

我仲要係依蘭+茉莉
回復