自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36442 487
cklife 發表於 2010-7-21 17:05:41 |顯示全部樓層
以前有識得有個diy好叻既高高手,佢話手工皂要既係佢皂化中轉化成"甘油"既成份,其他添加物都比naoh破壞咗大部份....你地有咩睇法呢?
muitau 發表於 2010-7-21 14:50

我讚成! 其實諗下就知....皂留係皮膚上既時間有幾多,咁短時間,咁大量既水沖刷,仲剩番D乜呢?仲有,係膚護既過程上面,皂既角色係清潔,用手工皂主要就係想係清潔既同時,減低刺激性,所以我自己唔會用好靚油。但唔同既油脂做出黎既皂,洗感同觸感上又真係有分別,所以,油脂又唔可話完全唔講究。我覺得做皂既人既功力,比較重要,就算同一條配,用同樣既油,可以做得好靚,可以做完放無耐就變壞,依D就係功力喇。

月見草,酪梨油...依D油真係好正架,不過我唔會用黎做皂,我會用黎按摩或搽面,靚品質油真係可以好吸收,而皮膚會變軟和濕潤D....

我以前冬天皮膚會脫皮,面上尤其眉毛位置、鼻翼位,太乾天氣又會有頭皮屑,DIY後都改善左囉....(賣花要鑽下花香咩)

不過講皮膚觸感、洗感,對於皮膚敏感有問題既人感覺會強烈D,如果皮膚感覺遲頓既,真係唔洗比好野佢用,費事牛趙牡丹。
我妹對手工皂係完全無感覺,仲話用左唔舒服,佢唔中意用我整D野,中意走去彩豐行買大大支果D....

淨係甩晒皮既時候先識走黎搵我,要我比玻尿酸佢救命。

台灣買野,我多數係幫襯思高,有信用咭都好方便,同其他網上講物無咩分別,係佢轉左購物程序我唔係好滿意,所以無再買野,唔知依家又係點...太耐喇....

淘寶,只要攪惦個支付寶就OK,我用HKbank信用卡,用支付寶係扣番信用卡之嘛...同用paypal差唔多,不過淘寶既賣家良秀不齊,最好有人用過介紹比較安心。因為有人試過訂唇膏筒,D蓋係唔實既,成日甩。精油蓋用左一段時間會爆裂。等等....
而且買乜都有最基本運費,上次買三個蚊帳,每個六蚊,運費就三十幾蚊,比個朋友知道佢就話我,唔同多D人講,咁可以買多D分擔運費,但蚊帳唔係好多人有用咩....唔通見人就講咩....其實我只要一個,己經買多左兩個喇...但估唔到, 多左既兩個又真係有人要喎!
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:08:57 |顯示全部樓層
我有做紫雲膏的。
我個簽名檔果條link裡面有齊的賣的產品。
肥寶寶 發表於 2010-7-21 14:50

係相簿黎架....我見到有唇膏同飾物,但現唔到有紫雲膏呀.....連你D皂都無喎....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:22:09 |顯示全部樓層
我都做左,不過好奇怪,前年我本來做比姪女用, 佢覺得無咩分別...舊年我估我成日上天台晒流得汗多出左濕疹, ...
muitau 發表於 2010-7-21 14:55

以我經驗,新起濕疹效果會好D,慢性濕疹皮膚己經肥厚左(摸落去好似有層野係度咁),吸收力比較差,所以分別都好大架。(因為油膏難吸收。)你有做紫雲膏,咁介紹你用紫雲油,即係你浸左味整膏既油,冬天好好用,可以用黎按摩對爆拆效果好快。我媽媽當佢係神油,佢冬天淨擦橄欖都話唔夠潤,我比左D紫雲油溝落去橄欖油度,再加少少精油調味。佢拎番大陸按摩時叫人用,佢話用過後,沖完涼唔洗話次次擦油咁煩,唔再痕喇。
咁佢個按摩師,反完鄉下(苦害之地),開功時我媽見佢塊面爆晒拆,直情係裂晒。擦左好多藥膏都唔得,我媽見佢好可憐咁樣,倒左少少油比佢,佢擦左三日好番晒,剩番既油變壞左佢都唔肯掉,話要留番黎番鄉下比屋企人用。另一個媽媽朋友,飲完酒起疹,又搽番好,依家年年都要浸定D係度比佢。

紫雲膏係我老公濕疹好番晒以為唔洗再做,點知老公發現左佢既另一好處。冬天老公訓覺時就擦到個嘴紅當當,佢話正過以前買果隻藥性潤唇膏(好貴粉紅色圓形樽),爆拆訓覺搽左,朝早起身就好番晒無事。所以冬天我都會加少少黎做潤唇膏。(不過都幾臭)
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:25:05 |顯示全部樓層
我都好信精油/芳療, 講個咪咪你地知,有排男友無端端需索頻頻, 好鬼煩, 諗諗吓, 原來果排我搽有ylang yl ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:02

講個笑話你聽,有網友聽聞伊蘭伊蘭依個功效,就整左一個浪漫晚上,點住佢黎同男友一齊訓,點知一覺訓到天光咩事都無發生過,仲要唔識起身,好似訓死左咁呀。

後來學芳療既網友解釋係因為分量既問題,量多同量少可以有唔同效果架。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 17:26:35 |顯示全部樓層
我讚成! 其實諗下就知....皂留係皮膚上既時間有幾多,咁短時間,咁大量既水沖刷,仲剩番D乜呢?仲有,係膚護既過程上面,皂既角色係清潔,用手工皂主要就係想係清潔既同時,減低刺激性,所以我自己唔會用好靚油。但唔同既油脂做出黎既皂,洗感同觸感上又真係有分別,所以,油脂又唔可話完全唔講究。
月見草,酪梨油...依D油真係好正架,不過我唔會用黎做皂,我會用黎按摩或搽面,靚品質油真係可以好吸收,而皮膚會變軟和濕潤D....
cklife 發表於 2010-7-21 17:05

一矢中的! 我啲啲比較好嘅油初初買本來用黎做皂, 後尾唔捨得結果用番黎搽面搽身 ...
同埋好攪野,通常啲人一拎起舊皂就聞吓咩味, 自己都係咁...後尾自己想沖完涼香噴噴咪用eo搽身囉, 仲直接!

唉,而家我感覺到大家都有野想訂不過唔知邊到訂好...再source吓先....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:28:15 |顯示全部樓層
我都有d客人用紫雲膏對負濕疹冇效,我會叫佢地試用椰子油乳木果濕疹膏。
我估呢d都會好似d護膚品咁,因 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:04

椰子油乳木果,BABY用真係好好。另外,我老公既一個用後報告,茶樹油蘆薈啫喱都幾好,夏天用清爽D,可以某程度上舒緩,仲順便驅蚊。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:29:59 |顯示全部樓層
約丫, 無所謂, 不過8月因為小朋友放暑假可能要夾得好啲! 不過講明, 我啲野都係也也烏! ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:04

皂友打皂呀...好好玩架喎....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:32:06 |顯示全部樓層
我都有用含依蘭的按摩油呀!
點解我老公唔理我?
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:05

會唔會臭覺既問題,我所有精油,老公都話臭架.....所以淨係比荼樹油、香茅果D佢用,反正佢淨係要驅蚊。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 17:35:31 |顯示全部樓層
以我經驗,新起濕疹效果會好D,慢性濕疹皮膚己經肥厚左(摸落去好似有層野係度咁),吸收力比較差,所 ...
cklife 發表於 2010-7-21 17:22

哦,原來佢對新起既效果大啲,你唔講都唔知! 如果就咁浸油就得仲無咁煩添喎, good idea!!

不過有一點果個高高手提過我地幾次, 講白d就係...有研究顯示,紫草對老鼠有抑制動情作用, 所以有可能大劑量吸收會有抑制精子作用, 男仕如果長期用就要小心啲...不過佢只係少少提醒比大家知道吓,相信我地大家都唔會大量使用.
回復

muitau 發表於 2010-7-21 17:37:54 |顯示全部樓層
講個笑話你聽,有網友聽聞伊蘭伊蘭依個功效,就整左一個浪漫晚上,點住佢黎同男友一齊訓,點知一覺訓到天 ...
cklife 發表於 2010-7-21 17:25

真係無癮囉咁
果排我男友都唔知我搽咗咩所以一定唔會係心理作用, 可能佢咁岩對果種味敏感啲掛...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:42:50 |顯示全部樓層
係啦, 男友本來唔用皂,有排佢沖親涼之後都痕到飛起,試用左手工皂後就無事,而家已經愛上咗,尋日佢先講笑問 ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:13

咁你就成舊唔切比佢囉...呵...呵...
我老公初初都唔肯用,因為佢有恐怖經歷,唔敢亂試。如果無滴露皂,情願用勞功皂都唔肯試其他野。

終於,去旅行時我特登唔幫佢帶皂,又花左好多時間說服佢,佢先死死地氣試左一次,沖完涼出黎,發現新大陸咁同我講:[嘩!唔痕喎!]...之後佢只係用手工皂,仲係由頭到腳一塊皂攪惦,若干日子後,佢又發現新大陸咁同我講,佢無晒頭皮屑。因為之前佢成日因為頭皮屑周圍搵洗頭水。

我估計佢頭部皮膚敏感所以脫皮,用左手工皂無左刺激,頭皮自己復原,好番晒無事。之後佢先開始信我D野,我就乘機同佢攪番惦D濕疹囉。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:48:54 |顯示全部樓層
用手工皂,過水的時間都快d架!!
唔知你地有冇留意呢?
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:22

係架...我第一次試用手工皂都有係BLOG寫報告架.....D皂唔痴皮膚,一沖就乾淨,沖完覺得皮膚滑左(我本身皮膚好乾下)。
不過都係皮膚敏感既人反應大,之前被迫賣左D橄欖油液皂比人,佢反應大到咩咁....之後唔肯再賣比佢,佢幾失望喔...果時無乜人賣皂架,想搵人介招比佢都唔得。

所以,依家買野真係方便好多。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:50:18 |顯示全部樓層
我都係前2年玩過下, 最初都係"好好玩"度學返黎架
"好好玩" close咗好耐lu... 而家我都無打好耐, 多多指 ...
mandywowo 發表於 2010-7-21 15:25

我諗依度都幾多好好玩友......
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:52:27 |顯示全部樓層
mandy,
我都有你送比我既手工皂呀,仲起度,唔捨得用.
你記唔記得呀?
農夫 發表於 2010-7-21 15:34

用左佢喇.......要用佢,佢先有價值架。
用左好用,自己又打下皂啦.....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 17:59:10 |顯示全部樓層
我見有d依蘭分開123咁, 即係點呢?
茉莉花 發表於 2010-7-21 15:49

買完全依蘭啦....咪123喇....
搵唔到本書係邊添...憑記憶(我D記憶好差架)

係蒸餾既過程裡面,唔同時間蒸餾出黎既精油,化學成份是有些分別的。果D 123就係唔同時間蒸餾出黎既,完全依蘭就係將佢地溝埋一齊,唔知有無記錯。

有錯請指正!!

我得閒搵番本書再補充資料。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 18:01:44 |顯示全部樓層
ck,
引述番你用開個柔順劑form先:

muitau 發表於 2010-7-21 17:04

唔該喎..我仲有其他配方未公開過架....有無人有興趣整牙粉呢?算從聽聞話牙膏會有致癌物質痴係D牙度之後,我無再用街D牙膏,我自己整牙粉用,都幾去茶漬架。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 18:05:27 |顯示全部樓層
哦,原來佢對新起既效果大啲,你唔講都唔知! 如果就咁浸油就得仲無咁煩添喎, good idea!!

不過有一點果個 ...
muitau 發表於 2010-7-21 17:35

我諗我知你講既高高手係邊個囉。係架....所以細路仔用我都會提醒間唔中用一次,咪當神油。如果用黎治濕疹依D,成日會用既就介紹佢用其他野。

但我比老公用架...用左唔怕佢會去滾呀...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 18:07:14 |顯示全部樓層
真係無癮囉咁  
果排我男友都唔知我搽咗咩所以一定唔會係心理作用, 可能佢咁岩對果種味敏感啲掛... ...
muitau 發表於 2010-7-21 17:37

我地笑爆嘴,笑左好耐呀....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 18:25:01 |顯示全部樓層
搵唔到書,都唔知自己係邊度收番黎既料,唔知會唔會係高高手講過呢....

但係網上搵番喇,就係我之前記得既大概咁上下...

依蘭依蘭Ylang ylang會有那麼多種,是因為它在蒸餾的過程中分段被取精油的關係。
詳細的說明應該芳療書都有提到,可能這比較基本題,所以精華區沒收錄。
ylang extra特級依蘭是剛開始蒸餾後最先被取出的精油,氣味最濃,
依蘭大部份的酯類都在特級依蘭。
之後被取出的精油則是ylang I,再來ylang II,越後面被取出的精油則倍半帖烯越多。
以芳香療法的角度來看,沒有哪一階段比較好比較不好,因為這關係到你需要的
是哪種化學成分較多的依蘭。
但是會這樣分主要是因為世界上精油的生產還是主要供應香水界,她們需要將產品
等級化,也就是高級品,次級品,再次級品。所以以香水業的角度來看,
當然特級依蘭是最好的囉。
市面上還有ylang complete完全依蘭,這是將所有階段取出的精油都混在一起,
或者是完全不分段取出,從頭到尾都收錄的精油。如果要體驗完整療效,這就是好選擇。
回復

茉莉花 發表於 2010-7-21 18:30:28 |顯示全部樓層
Thanks CK!
回復