自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36438 487
肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:18:48 |顯示全部樓層
肥寶寶~

原來你都係大師父,我見到你簽名有好多自家製肥皂好靚呀~

...
BanbieChan 發表於 2010-7-20 11:16

俾你搵到添!!

獻醜啦!!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:28:50 |顯示全部樓層
其實我想學下計先 ( 我覺得都唔係難0既, 係煩少少0者.... )
我上次第一次打皂 :
1. 因為天氣太熱, 皂面唔得平滑, 有少少拱起左+裂開.   <--有可能係油同鹼液max埋一齊的溫度唔岩。想皂面平滑d,要先倒入少少(約1/3)皂液(入模),拍一拍或『凳』一『凳』,等模裡面的空氣走晒出黎,然後先將剩餘的倒入。
2. 用幼細0既茶籽粉造, 本想做分層, 不過太心急, 變成了雲石  <--做分層的話,皂液唔可以太稀,可以放係度由佢,等10分鐘左右,再試下攪,如果夠稠,就可以慢慢沿模邊倒入。
3. 可能茶籽份量多左d , 重身左+沉左底 , 脫模後有d豆皮.....  <---應該係水量果度減20g,用黎開粉狀的添加物用,然後先將開好的加入皂裡面。豆皮果d應該係d粉狀未開好而形成。
回復

muitau 發表於 2010-7-20 11:51:46 |顯示全部樓層
<--做分層的話,皂液唔可以太稀,可以放係度由佢,等10分鐘左右,再試下攪,如果夠稠,就可以慢慢沿模邊倒入。
肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:28

原來等佢一陣會杰啲架?! 我成日都死打爛打,我覺得我果啲成日都over trace....
想問同一鍋皂如果做分層,通常第一層要等幾耐先才倒另一層架?
如果等入模既第一層夠杰至倒剩番果另一半, 係大家都差唔多咁稠既情況,
會唔會第2層無咁滑好易起一舊舊? 有無啲咩技巧? 唔該

我試過一次分層, 不過係分開2日做
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 11:58:18 |顯示全部樓層
原來等佢一陣會杰啲架?! 我成日都死打爛打,我覺得我果啲成日都over trace....
想問同一鍋皂如果做分層,通 ...
muitau 發表於 2010-7-20 11:51

唔駛死打爛打架!!由佢放係度20-30分鐘,佢地就會稠架啦!!
只要兩份皂液都夠稠,就可以好慢好慢咁一層層咁倒入去,隔住色咁倒就ok架啦!!

但如果有加入精油的話,等的時間就要短d,因為精油可以加快皂化的速度,等幾分鐘就好去檢查一下夠唔夠稠,如果耐左,你想倒出黎都倒唔到架啦!

太糊狀的話,個皂面會冇咁滑。所以入好晒模之後,記住要輕輕力『凳』幾下個模。
回復

農夫 發表於 2010-7-20 12:41:56 |顯示全部樓層
妹頭,
等你條link.......
回復

muitau 發表於 2010-7-20 13:29:04 |顯示全部樓層
妹頭,
農夫 發表於 2010-7-20 12:41

農夫,
係, 遵命!

肥寶寶,
你啲料係邊到入架? 同埋個皂章係邊到整架? 以前我記得有人教過去深水步買啲唔知乜料物料整皂章,
可惜條當時我無keep...
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 16:04:44 |顯示全部樓層
農夫,
係, 遵命!

肥寶寶,
你啲料係邊到入架? 同埋個皂章係邊到整架? 以前我記得有人教過去深水步買啲 ...
muitau 發表於 2010-7-20 13:29

我d料是從台灣d手工皂材料專門店入的,因為我係整皂出售的,用量會多d,所以每次都會訂好多。
個皂章就係淘寶訂做的,比香港平好多。
回復

muitau 發表於 2010-7-20 16:45:57 |顯示全部樓層
我d料是從台灣d手工皂材料專門店入的,因為我係整皂出售的,用量會多d,所以每次都會訂好多。
個皂章就 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-20 16:04

搭你買又好似好過份,始終你都係seller
回復

muitau 發表於 2010-7-20 17:23:31 |顯示全部樓層

上星期打皂過程:

迷迭香綠茶皂
椰子油100g /  棕櫚油 200g / 迷迭香浸泡欖油 300g / Naoh 83g / 水 / SF: 欖油60g / 添加物: 綠茶粉

呢啲就係我駕罉同材料

首先將油類混合

油煮滾至70度再待其下降至40度

Naoh加入水中溫度會快速上升, 待回溫至40度

兩者溫度吻合時將naoh加入油中打勻, light trace 時加入添加物

打至稠狀

即可入模 保溫

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-7-20 19:45:32 |顯示全部樓層
積媽, 唔使自己計架, 網上有得計架, 不過我要返屋企搵番個網址出黎先...
之前我以為你舊皂係用左炭粉添. ...
muitau 發表於 2010-7-20 10:59

計皂喔....http://gais4.cs.ccu.edu.tw/~htchang/soap.html
連成本都計算埋仲得http://mypaper.pchome.com.tw/chimes_soap/post/1311302142
回復

cklife 發表於 2010-7-20 19:58:15 |顯示全部樓層
想問同一鍋皂如果做分層,通 ...
muitau 發表於 2010-7-20 11:51

分層唔一定要一日做完架.....如果想要一日做完就要可以分幾次打皂,乾左一層再打另一層....如果想一次過打晒...就真係要打得杰D,但有機會因為over trace而拎佢有D泡泡或者唔平滑

我既三文治皂係分開三日打架(期實係D皂尾倒埋入一個模度)

回復

cklife 發表於 2010-7-20 20:02:23 |顯示全部樓層

肥寶寶原來係seller....
咁你有無DIY護膚品材料賣架...我依家好懶自己訂野....睇下你D價錢合唔合心水,想零售買材料喔。
有無網頁?
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 20:46:35 |顯示全部樓層
咁你有無DIY護膚品材料賣架...我依家好懶自己訂野....睇下你D價錢合唔合心水,想零 ...
cklife 發表於 2010-7-20 20:02

暫時未有材料出售,只有成品。
因為只係小本經營,所以不會多訂材料,以免擺得太耐賣唔出而過期。每次訂的夠3個月左右用就算,確保材料新鮮,做出黎的成品的品質都會好d。
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 20:50:34 |顯示全部樓層
分層唔一定要一日做完架.....如果想要一日做完就要可以分幾次打皂,乾左一層再打另一層....如果想一次過 ...
cklife 發表於 2010-7-20 19:58

咁又唔一定要分幾次打,只要一次過多打d,然後用容器分開,各自加入添加物就可以了。
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 20:52:55 |顯示全部樓層
上星期打皂過程:

迷迭香綠茶皂
椰子油100g /  棕櫚油 200g / 迷迭香浸泡欖油 300g / Naoh 83g / 水 / SF: ...
muitau 發表於 2010-7-20 17:23

試下用手打,唔好用機打,出黎的手工皂會好d架!!

我d皂全部都係手打架!
加入精油之後,用手打,不用15分鐘,已經差不多可以入模架啦!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-20 20:55:02 |顯示全部樓層
上星期打皂過程:

迷迭香綠茶皂
椰子油100g /  棕櫚油 200g / 迷迭香浸泡欖油 300g / Naoh 83g / 水 / SF: ...
muitau 發表於 2010-7-20 17:23

天麗d材料有d都幾貴架!
下次可以考慮去永興。
回復

muitau 發表於 2010-7-20 23:16:54 |顯示全部樓層
妹頭,
農夫 發表於 2010-7-20 12:41

農夫, 條link, 我見ck果個仲多野計到出黎,隨你鍾意啦~
http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.htm
回復

muitau 發表於 2010-7-20 23:19:38 |顯示全部樓層
咁你有無DIY護膚品材料賣架...我依家好懶自己訂野....睇下你D價錢合唔合心水,想零 ...
cklife 發表於 2010-7-20 20:02

CK,
我都有野想買要添,淘寶你有無興趣?我見都好平吓...
回復

小白 發表於 2010-7-20 23:22:46 |顯示全部樓層
好吸引呀.. 我又想整 add6icon
回復

muitau 發表於 2010-7-20 23:37:24 |顯示全部樓層
試下用手打,唔好用機打,出黎的手工皂會好d架!!
我d皂全部都係手打架!
加入精油之後,用手打,不用15分鐘,已經差不多可以入模架啦!

天麗d材料有d都幾貴架!
下次可以考慮去永興。
肥寶寶 發表於 2010-7-20 20:55

我試過手打同機打手工皂,發覺外觀可能手打望落去好似幼細啲以外, 用起上黎好似無咩分別, 用機打只要打得唔好太稠其實就咁睇都差唔多...好啲會唔會指無咁易出油斑呢? 如是, 機打唔係更加勻巡咩? 還望指教.

永興幾年前我玩diy護膚時成日都去買左旋c呀,玻尿酸呀, tween 80整洗面油同買精油等等,不過佢開office hour, 星期六我又嫌遠, 而且佢啲量比較大, 除非搵到人share, 否則一個人都幾惡啃...況且近期都多咗好多網上賣原材料嘅seller, 有個阿bob幫佢買過野都ok, 早排我仲想搵佢買傅明酸, 不過後尾我做換膚就擱置咗...
回復