自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36445 487
茉莉花 發表於 2010-7-21 15:10:30 |顯示全部樓層
真開心呢度終於有人講皂.
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:13:17 |顯示全部樓層
一般的清潔劑是用化學起泡劑做的,所以若有皮膚問題的人用左,會容易敏感。冇咩油份,冇咩營養,所以皮膚吸收唔到養份、又冇油份保護皮膚,所以用後會乾乾的。肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:01

係啦, 男友本來唔用皂,有排佢沖親涼之後都痕到飛起,試用左手工皂後就無事,而家已經愛上咗,尋日佢先講笑問我點解要切皂, 整到轉頭咁大就唔使成日用晒要換喎 add4icon
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:14:54 |顯示全部樓層
我都有用含依蘭的按摩油呀!
點解我老公唔理我?
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:05

" 我估呢d都會好似d護膚品咁,因人而定的"===> 你話既, 屎未?!   
回復

農夫 發表於 2010-7-21 15:19:36 |顯示全部樓層
係啦, 男友本來唔用皂,有排佢沖親涼之後都痕到飛起,試用左手工皂後就無事,而家已經愛上咗,尋日佢先講笑問 ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:13

又係喎...haaaa~
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:21:34 |顯示全部樓層
" 我估呢d都會好似d護膚品咁,因人而定的"===> 你話既, 屎未?!
muitau 發表於 2010-7-21 15:14

不過我多數早上用,睡前好少用,所以佢冇咩反應都係正常嘅!
不過佢讚我身材好左就真的!!

兩個月內已經換晒d size啦!再發育!
等我繼續努力,keep靚個身型,等應有的地方繼續有,唔應有的地方唔好有!!
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:22:39 |顯示全部樓層
係啦, 男友本來唔用皂,有排佢沖親涼之後都痕到飛起,試用左手工皂後就無事,而家已經愛上咗,尋日佢先講笑問 ...
muitau 發表於 2010-7-21 15:13

用手工皂,過水的時間都快d架!!
唔知你地有冇留意呢?
回復

mandywowo 發表於 2010-7-21 15:25:00 |顯示全部樓層
肥寶寶你玩咗幾耐呀? 以前有無上過?可惜唔知點解!
我前年開始接觸, 係問人, 又去 ...
muitau 發表於 2010-7-20 11:09

我都係前2年玩過下, 最初都係"好好玩"度學返黎架
"好好玩" close咗好耐lu... 而家我都無打好耐, 多多指教add6icon
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:27:44 |顯示全部樓層
不過我多數早上用,睡前好少用,所以佢冇咩反應都係正常嘅!
不過佢讚我身材好左就真的!!
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:21

唔係呀?! 我見到好多姊妹眼核放光想知條formula喎 你搽咗幾耐呀? 不過恆心呢家野我真係麻麻地....

用手工皂,過水的時間都快d架!!
唔知你地有冇留意呢?
肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:22

丫, 我又無留意喎, 可能太耐無用皂液, 如果同皂液比, 諗諗吓又好似係...
回復

muitau 發表於 2010-7-21 15:30:14 |顯示全部樓層
真開心呢度終於有人講皂.
茉莉花 發表於 2010-7-21 15:10

又多啲人交流喇, 好野!! 你都有玩開架?

"好好玩" close咗好耐lu... 而家我都無打好耐, 多多指 ...
mandywowo 發表於 2010-7-21 15:25

mandy,
係啦, 唔知點解無咗, 可能以前我同你都吹過2嘴都唔定 , 你打過咩皂呀?!
回復

農夫 發表於 2010-7-21 15:34:59 |顯示全部樓層
"好好玩" close咗好耐lu... 而家我都無打好耐, 多多指 ...
mandywowo 發表於 2010-7-21 15:25

mandy,
我都有你送比我既手工皂呀,仲起度,唔捨得用.
你記唔記得呀?
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:42:47 |顯示全部樓層
唔係呀?! 我見到好多姊妹眼核放光想知條formula喎  你搽咗幾耐呀? 不過恆心呢家野我真係麻麻地....

...
muitau 發表於 2010-7-21 15:27

我4月尾開始搽,但唔係日日搽,6月成個月都停用左,7月開始番繼續搽。

用水少左係一個客人同我講的,因為佢老公係做公務員的,原本佢買俾自己用的,點知佢老公起左佢尾注!!哈哈!拎左返公司用,用後話好正,沖涼的時間縮短左,因為過水快左,唔駛點摔d皂,d泡泡就沖走晒。
所以依家一家4口都係幫我買野用。

因為我一直都係用自己整的,所以冇留意,佢講完俾我知之後,我即晚用番市面賣的沖涼液,第二晚用番手工皂,比較一下,真係快好多,冇滑潺潺的感覺。
回復

茉莉花 發表於 2010-7-21 15:49:12 |顯示全部樓層
我見有d依蘭分開123咁, 即係點呢?
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 15:56:27 |顯示全部樓層
我見有d依蘭分開123咁, 即係點呢?
茉莉花 發表於 2010-7-21 15:49

應該是依蘭的級數分別。
回復

八王爺 發表於 2010-7-21 16:12:20 |顯示全部樓層
2nd, 3rd 都不好,要 1st 或 100%純精油。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 16:21:26 |顯示全部樓層
回復  muitau

唔該晒,無你既of ck既,
對我黎講都好複雜呀.
都睇唔明既,
打皂比我想像中複雜好多
而 ...
農夫 發表於 2010-7-21 14:22

識整蛋糕既人,就唔會覺得複雜...同做蛋糕差唔多,不過唔洗開焗爐...係咪仲簡單過整蛋糕呢....
回復

cklife 發表於 2010-7-21 16:23:51 |顯示全部樓層
回復  亞實

......JIC媽話天氣熱唔係好打皂既好時間......
頭先睇左好多網頁都睇唔明...... ...
農夫 發表於 2010-7-21 14:44

秋天,天氣乾燥打皂最正,雨天打皂難乾,易變壞。打皂都唔洗計數,用網頁計丫嘛...再唔係,用人地條配方咪得囉...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 16:25:35 |顯示全部樓層
永興好似平天麗平的。

椰子油同棕櫚油係切備油,所以我從台灣訂1加倫的。 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 14:47

台灣訂平D咩?有無好介紹?定.....你可以賣埋油?
回復

cklife 發表於 2010-7-21 16:34:08 |顯示全部樓層
阿實,
我就咁用醋當柔順劑架咋,檸檬酸個名好熟,仲可以整咩架?
呢到有2條form,不過有啲diy友講過長期落精油會令洗衣機塞,有啲又話咁小無事,我無落eo
muitau 發表於 2010-7-21 14:48

檸檬酸可以整既野好多,蒸氣機用得耐,會有鈣化物積係金屬位置,用檸檬酸加水浸下,好容易就洗甩,又可以去厠所漬,梳打粉同檸檬酸我都中意用黎做清潔。用醋都得架,不過我唔中意醋陣味之嘛。我用左幾年都無塞喎....佢地話點解會塞?我慣會問點解架...解唔到我就當無聽過
真係怕會塞咪間中落D梳打粉落去清清佢囉,梳打粉好去積架。

有人會將手工皂打成粉,作為洗衣粉用,但咁用我就真係怕會塞喇,因為會有皂垢,無定時清皂垢,就會塞住,由其係冬天。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 16:35:28 |顯示全部樓層
做手工皂的油,不是精油。
精油我會用法國牌子。
依家手工皂的油都會從台灣訂。 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 14:48

精油我都係同你一樣,中意用法國牌子,味道細緻好多。
回復

muitau 發表於 2010-7-21 17:04:12 |顯示全部樓層

自製柔順劑 by CK  
自製柔順劑 #144

自製牙粉 by CK (聽聞牙膏會有致癌物質痴係D牙之後,我無再用街D牙膏,自己整牙粉用,都幾去茶漬架)
牙粉 #137
回復