自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36444 487
muitau 發表於 2010-7-20 23:41:24 |顯示全部樓層
好吸引呀.. 我又想整
小白 發表於 2010-7-20 23:22

小白,
一齊玩丫, 幾過癮架

可能我呢區今日太多人上網,慢到抽筋, 明天繼續, 晚安各位.
回復

亞實 發表於 2010-7-20 23:42:15 |顯示全部樓層
我都好想學下整, 想問下如果我買本書學, 會唔會OK ?
仲有, 唔知有沒有好書介紹?
回復

亞實 發表於 2010-7-20 23:42:49 |顯示全部樓層
農夫, 條link, 我見ck果個仲多野計到出黎,隨你鍾意啦~
muitau 發表於 2010-7-20 23:16

如果妹頭肯教我就更加好LA
回復

亞實 發表於 2010-7-20 23:45:40 |顯示全部樓層
CK,
我都有野想買要添,淘寶你有無興趣?我見都好平吓...
muitau 發表於 2010-7-20 23:19

妹頭, 我又想買, 可唔可以一齊買?
回復

小白 發表於 2010-7-20 23:49:18 |顯示全部樓層
小白,
一齊玩丫, 幾過癮架  

可能我呢區今日太多人上網,慢到抽筋, 明天繼續, 晚安各位. ...
muitau 發表於 2010-7-20 23:41

小白整皂 add4icon
回復

candyafr 發表於 2010-7-20 23:51:12 |顯示全部樓層
小白整皂
小白 發表於 2010-7-20 23:49

你又有新玩意啦~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-21 00:02:40 |顯示全部樓層
肥寶寶, 妹頭,
1. 我係響d料回溫到 50 度左右再混合埋黎打, 會唔會係高溫左d呢 ?
2. 響水量度扣起 20g 黎開粉, 我明白了, 下次就咁樣試一試~
3. 我d工具會響淘寶度買, 原料呢, 就跟朋友團購 + 永興 , 朋友團購的是澳州材料, 詳情我未知, 因為仲係學習階段~ 係朋友同我share ~
回復

小白 發表於 2010-7-21 00:07:38 |顯示全部樓層
你又有新玩意啦~~
candyafr 發表於 2010-7-20 23:51

可能會比人..... 丙... add4icon
回復

cklife 發表於 2010-7-21 08:25:37 |顯示全部樓層
CK,

你想買做皂野定係護膚品野呀?

幾攪笑,前兩日整衣物柔軟劑,發覺檸檬酸浸左一晚都唔溶呀....有無攪錯,過左期都無咁離譜呀....一D都唔溶....
睇真D...原來係硬脂酸黎架.....真係盲既...咁都攪錯...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 08:37:01 |顯示全部樓層
我試過手打同機打手工皂,發覺外觀可能手打望落去好似幼細啲以外, 用起上黎好似無咩分別, 用機打只要打得 ...
muitau 發表於 2010-7-20 23:37

你感覺同我差唔多,其實控制好我覺得差唔多,不過要講少少功夫同經驗。手打比較好係因為無咁快入模,皂化過程比完全先入模,質感會比較幼滑,而且用機打控制唔好,容易有細泡泡,無咁靚架。
不過我覺得自己用,洗感比較種要,我唔係好注重外觀。不過我都係多數用手打,因為家庭自己用,一次做得唔係咁多,用手打都好快。

亞BOB  D野幾平,當初新手時都有同佢買過磅同其他野,不過我都係偏向去台灣訂貨。同永興買野。
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 09:10:50 |顯示全部樓層
我試過手打同機打手工皂,發覺外觀可能手打望落去好似幼細啲以外, 用起上黎好似無咩分別, 用機打只要打得 ...
muitau 發表於 2010-7-20 23:37

因為我見你1L咁係天麗賣,所以想說天麗會較貴一點而已。
沒有其他用意。
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 09:15:59 |顯示全部樓層
CK,

有一次係淘寶訂左D油,D味同係香港買的唔同。
之後有一個朋友係我讀芳療d師姐,佢話淘寶d油冇咩保證,叫我唔好買。
回復

cklife 發表於 2010-7-21 09:16:52 |顯示全部樓層
我都好想學下整, 想問下如果我買本書學, 會唔會OK ?
仲有, 唔知有沒有好書介紹? ...
亞實 發表於 2010-7-20 23:42

先去圖書館借書睇下先,學D基本野。借D基本製做天然品既書,比如花水(純露)、精油、礦物泥果類,知道自己想要方向再買專一D既書。(第一個方向,用精油、純露、乾香草、礦物泥、植物油、中草藥等等。另一種係,想做出勁護膚品,或者要求做出好似市面上既用品,會比較多用化工行買到的材料,會用乳化劑、防腐劑、起泡劑、凝膠劑等等既材料。)但我覺得,應該再借一D,比較市面上既護膚品用料對皮膚既影響,或者單一原料使用安全性等等既書籍,依D算係基本功,但好多DIY新手會跳過左唔理。

我手上有D書,初學時買既,可以送比你,對我己經無用,其他D之前送晒淨番依兩本[牛爾的愛美書天然面膜DIY]<--新手適合
[你就是美容DIY教主]<----我第一本買既書,去學做皂時,天麗個姐姐介紹比我。有教做面霜、凝膠、油膏、化妝水等等。果時買得貴所以無送比人,依家放左好耐,覺得左地方。

另外,我自己經常會睇既書
精油圖鑒<----注明每種精油既化學成份、藥學屬性、適用症候、心靈上作用、禁忌等等。
植物油芳香療法<---介紹芳香療法所用既植物油,對皮膚作用。
純露芳香療法<--介紹各種純露(花水),對皮膚的作用、使用方法、特性保存期限等等資料。
芳香療法實證學<----介紹精油植物特性、化學成份、治療作用、使用注意和少量配方。
藥用植物彩色圖鑒(大陸書城買)<----全本粉紙彩色相片,植物全株及大特寫,人民幣49蚊,覺得都OK平。
新編美容草本(大陸書城買)<---介紹一D係藥材舖就買到既材料,有食用功效同用係皮膚上既功效介紹,有少量配方。
美容藥物的配制和應用(大陸買)<----算係DIY護膚品高階版,果時同皂友上去,一次掃晒人地D存貨,仲有好多個人買唔到。介紹護膚品既配方,所用既材料特性、皮膚既反應作用等等,好深入下架。裡面有好多化學作用既圖,幾悶,不過好仔細,睇完好似上左堂咁,除左一D乳化劑、凝膠產品、減肥、生髮、激光等等都有講,仲有幾個章回仔細介紹防晒、抗衰老等等。買左依本我就將D舊書送晒比人囉。精裝本都係45蚊人仔...依家唔知仲有無出。

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-7-21 09:19:00 |顯示全部樓層
肥寶寶, 妹頭,
1. 我係響d料回溫到 50 度左右再混合埋黎打, 會唔會係高溫左d呢 ?
2. 響水量度扣起 20g 黎 ...
JicJicmom 發表於 2010-7-21 00:02

朋友澳洲團購,請問係咪ND貨呀?如果係..下次你地團購時,我可唔可以拉衫尾入D貨呀?
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-21 09:32:47 |顯示全部樓層
回復 54# cklife
cklife ,
其實我都係抆車邊, 因為係剛學+佢地剛團左一次, 所以我仲未知係邊一間.
如果有進一步資料, 我再話你知呀~
回復

亞實 發表於 2010-7-21 09:33:24 |顯示全部樓層
先去圖書館借書睇下先,學D基本野。借D基本製做天然品既書,比如花水(純露)、精油、礦物泥果類,知道 ...
cklife 發表於 2010-7-21 09:16

好多謝你送書比我, 因為我好有興趣暑假學整, 我PM你, THANK YOU
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-21 10:46:29 |顯示全部樓層
肥寶寶~~~~
我無左你個電話呀~~ 你PM番我可以嘛? ^.^
回復

肥寶寶 發表於 2010-7-21 11:02:07 |顯示全部樓層
肥寶寶~~~~
我無左你個電話呀~~ 你PM番我可以嘛? ^.^
JicJicmom 發表於 2010-7-21 10:46

pm左啦!!
回復

cklife 發表於 2010-7-21 13:09:43 |顯示全部樓層
因為我見你1L咁係天麗賣,所以想說天麗會較貴一點而已。
沒有其他用意。 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 09:10

橄子油我都係1L咁係天麗買...好鬼貴...但唔知香港邊度有平d賣...淘寶買又怕佢溝油...
回復

cklife 發表於 2010-7-21 13:12:24 |顯示全部樓層
有一次係淘寶訂左D油,D味同係香港買的唔同。
之後有一個朋友係我讀芳療d師姐,佢話淘寶d油冇咩保證,叫 ...
肥寶寶 發表於 2010-7-21 09:15

如果係講精油,唔同產地都會唔同味...可況外國精油同大陸油呢....
精油我當佢係藥....唔敢亂買,大量既就外國訂番黎,少量既買出名牌子。反正...用滴黎做單位計,錫下自己買貴少少囉..
回復