自制肥皂 ( 10/8/2010 尋肥寶寶~~~ 有野益你~~)

作者: JicJicmom 發表于 2010-7-20 10:25:57
36619 487
花無知 發表於 2010-7-23 13:49:50 |顯示全部樓層
ck,我舉手發問,
想請教一下,可唔可以用屋企廚房煮食grapeseed oil 當底油用?
邏輯係:搽得唔一定食得,食得嘅一定安全.
回復

cklife 發表於 2010-7-23 13:56:55 |顯示全部樓層
CK, 我有做ar.
茉莉花 發表於 2010-7-23 10:58

係咪有做液皂?係既又交流下...
回復

花無知 發表於 2010-7-23 13:58:17 |顯示全部樓層
見0的梘整得咁鬼靚,搞到我心思思想學整添.
回復

cklife 發表於 2010-7-23 13:58:39 |顯示全部樓層
ck 啲 手工香皂好白喎!
哩個配方做出咁白嘅梘,真係好想試下。
八王爺 發表於 2010-7-23 11:01

唔好意思,令你失望...100%橄欖油做皂..唔係咁白架...我都唔知點解脫模咁白...但過左幾日佢D色就黃番喇(正常番)
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:01:36 |顯示全部樓層
係咪男人既喜好都差不多既呢, 我老公都叫我整d白少少既皂.
茉莉花 發表於 2010-7-23 11:03

佢中意色素咪整D佢嘆囉...男人中意被美色迷惑呀....

我老公就無乜要求...不過佢比較中意我做夏天既薄荷皂...網友話係男人都中意薄荷皂架...好彩我老公都有樣野跟下大隊。
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:02:39 |顯示全部樓層
係呀,小蘇打我都有用,不過限於廚房清潔.
未試過用起第二道.
等我試下用佢黎刷牙先. ...
農夫 發表於 2010-7-23 11:54

小梳打好用架...整蛋糕我都有用架...
回復

irishuen 發表於 2010-7-23 14:03:51 |顯示全部樓層
佢中意色素咪整D佢嘆囉...男人中意被美色迷惑呀....

我老公就無乜要求...不過佢比較中意我做夏天既薄荷 ...
cklife 發表於 2010-7-23 14:01

薄荷皂好吸引喎, 沖涼個陣涼陣陣~~正!
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:04:35 |顯示全部樓層
唔得!我地係美女農友倶樂部既人.
玩乜都好,要靚靚先得架~
農夫 發表於 2010-7-23 11:56

得個樣收唔收貨?唔收貨就介招下邊度有農藝用皮手套賣?我用十蚊店既布手套,唔得呀.....玩完泥一樣變黑手黨.....
黑手係困擾我既問題....
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:08:04 |顯示全部樓層
皂模可以好隨意, 豆腐花盒, 牛奶盒, 各式木盒紙盒包裝盒(內裡加塊牛油紙補強)...... ...
茉莉花 發表於 2010-7-23 13:46

係呀...如果加牛油紙係裡面...除左金屬既...真係唔漏水既野都用得...

我仲見過一D圖片,係用木盒裡面放塊布就做模喇...
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:10:28 |顯示全部樓層
ck,我舉手發問,
想請教一下,可唔可以用屋企廚房煮食grapeseed oil 當底油用?
邏輯係:搽得唔一定食得,食得嘅 ...
花無知 發表於 2010-7-23 13:49

可以架.....不過葡萄籽油做皂比較易壞囉...無記錯既佢應該係軟油,用鈉皂用既份量唔多,我就從來都唔用,因為真係壞得好快。
有皂友係晾皂時己開始起油斑....浪費左D心機呀...
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:11:23 |顯示全部樓層
見0的梘整得咁鬼靚,搞到我心思思想學整添.
花無知 發表於 2010-7-23 13:58

學整唔難架,有幾個話想學一齊夾份買材料囉...開始唔好買咁大份呀....話唔定玩一次就唔玩呢...
回復

cklife 發表於 2010-7-23 14:14:34 |顯示全部樓層
薄荷皂好吸引喎, 沖涼個陣涼陣陣~~正!
irishuen 發表於 2010-7-23 14:03

係呀薄荷皂涼涼地幾好架...
我老公中意佢係因為止痕呀....老公一熱、流汗就會皮膚痕,用薄荷皂沖完涼,佢話好過搽止痕啫喱...
回復

農夫 發表於 2010-7-23 14:36:12 |顯示全部樓層
得個樣收唔收貨?唔收貨就介招下邊度有農藝用皮手套賣?我用十蚊店既布手套,唔得呀.....玩完泥一樣變 ...
cklife 發表於 2010-7-23 14:04

有樣緊得啦,收貨啦,
不過如果唔想黑手可以買
裡面布質,外邊是膠質的那種手套
它是透氣的,所以不會局但又可以阻隔d泥
避免有黑邊現像
我睇下搵唔搵到張相比你睇
回復

八王爺 發表於 2010-7-23 15:14:41 |顯示全部樓層
100% 橄欖油做出來很軟的梘。
我知道傳統 法國馬賽香皂 有72%的橄欖油,已經比例很高,
所以,想出來的梘白一些,72%橄欖油+28%棕櫚油 是否好一些?
回復

cklife 發表於 2010-7-23 19:11:27 |顯示全部樓層
所以,想出來的梘白 ...
八王爺 發表於 2010-7-23 15:14

其實,植物油做皂,全白既...好似張紙咁白既(無加色素)...我到依家都未見過...始終都係黃黃地咁...
回復

cklife 發表於 2010-7-23 19:11:55 |顯示全部樓層
有樣緊得啦,收貨啦,
不過如果唔想黑手可以買
裡面布質,外邊是膠質的那種手套
它是透氣的,所以不會局但又 ...
農夫 發表於 2010-7-23 14:36

我未見過依種手套呀?係咩地方有得賣呀?
回復

八王爺 發表於 2010-7-23 22:31:35 |顯示全部樓層
但係上次边个 件三文治 都好白下喎!
回復

cklife 發表於 2010-7-24 09:12:31 |顯示全部樓層
所以,想出來的梘白 ...
八王爺 發表於 2010-7-23 15:14

我自己整既...顏色都係差唔多。另外,仲要睇你用既油,有D會深色D有D會淺色D。聽聞過食用油因為要賣相好,有時會加入色素。

當初用天麗既椰子油就做出漂亮既粉紅色皂,但番去同天麗姐姐講,佢都唔知做出黎會粉紅色,問佢佢都話唔知點解,應該只係果一批貨,同期既其他皂友有D都同我一樣做出粉紅色,但之後既貨就再無出左粉紅色喇。

100%椰子油皂
回復

cklife 發表於 2010-7-24 09:18:05 |顯示全部樓層
但係上次边个 件三文治 都好白下喎!
八王爺 發表於 2010-7-23 22:31

三文治係咪依件呀?

依件係我架...會唔會係色差呢....最白果隻色就係馬賽皂囉...72%橄欖油、10%椰子油,剩低既係棕櫚油。
其實係帶淡黃,如果你中意可以試下做架....

我依家一年只係做兩批皂,一批冬天用一比夏天用。無同皂友聯絡都無做定多D係度,無得比你試添。等下次再做皂,做多一批時再比你試下。(要等冬天臘月喔....臘月做皂好正)
回復

JicJicmom 發表於 2010-7-24 10:14:41 |顯示全部樓層

回復 213# 農夫
cklife , 農夫,

我用過園藝皮手套同農夫講0既呢隻膠手套 , 感覺膠呢隻好似好D .
園藝皮手套係上年去米國玩時買0既, USD8.99@home depot .  如果唔濕到水, 呢隻野係幾好~~ 夠厚身,唔會咁易傷手+綑黑邊. 但一濕左, 我覺得覺好惡頂.....

棉手套外面包膠呢隻, 比較通爽一D ~ 而且唔貴~ 我響深水埗買都係$12.00
回復