我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57085 467
小寶 發表於 2010-7-29 23:16:25 |顯示全部樓層
CK,遲D可以自己種沙律菜喇, 平好多呀!!!
回復

cklife 發表於 2010-7-30 08:29:33 |顯示全部樓層
CK,遲D可以自己種沙律菜喇, 平好多呀!!!
小寶 發表於 2010-7-29 23:16

係囉...好貴呀.....咁貴既話,自己種特別覺得抵呀....我都買左種籽呀...依家等天氣涼咋....
回復

Nancy 發表於 2010-7-30 09:01:04 |顯示全部樓層
係囉...好貴呀.....咁貴既話,自己種特別覺得抵呀....我都買左種籽呀...依家等天氣涼咋.... ...
cklife 發表於 2010-7-30 08:29

係邊樹買?又係元朗黃xx?
回復

muitau 發表於 2010-7-30 10:09:55 |顯示全部樓層
馬鬱蘭未食晒,仲有好多(三個掛盆一次過採收喔),拎去浸橄欖油,一邊放入樽一邊聞到香味,我諗浸完未必淨係要黎食,可能會拎D黎做潤膚霜,真係好香。
cklife 發表於 2010-7-29 21:57

香得咁緊要?!好想聞吓添 add3icon  佢越唔越到夏架?!
回復

muitau 發表於 2010-7-30 10:10:49 |顯示全部樓層
係邊樹買?又係元朗黃xx?
Nancy 發表於 2010-7-30 09:01

花墟繽紛都有架!
回復

吉祥 發表於 2010-7-30 10:27:04 |顯示全部樓層
回復 140# cklife

cklife早晨呀~~
你講到馬鬱蘭咁香, 我都好想聞下呀...
請問邊度有得賣呀?
回復

bobi 發表於 2010-7-30 10:53:36 |顯示全部樓層
回復 138# cklife

謝謝你的提供我會仔細看看才買
回復

Nancy 發表於 2010-7-30 12:20:44 |顯示全部樓層
花墟繽紛都有架!
muitau 發表於 2010-7-30 10:10

Thank you!!!!!
回復

cklife 發表於 2010-7-30 12:54:03 |顯示全部樓層
香得咁緊要?!好想聞吓添   佢越唔越到夏架?!
muitau 發表於 2010-7-30 10:09

我今年先種架咋...春天係超市買番黎,夏天生得好好呀...插枝入水生左根放入盆度種...我用掛盆種都幾靚呀...有一棵仲開花添呀...

我只係落基粒狀基肥,每星期用一次液肥(我原來一直用錯左開化肥)。

把左係欄桿外邊,即係落大雨時會淋到佢....大風大雨都無事呀...好好種

似乎香港夏都好適合
回復

cklife 發表於 2010-7-30 12:55:42 |顯示全部樓層
回復  cklife

cklife早晨呀~~
你講到馬鬱蘭咁香, 我都好想聞下呀...
請問邊度有得賣呀? ...
吉祥 發表於 2010-7-30 10:27

我係金鐘great買架...你去生果個雪櫃度搵丫...不過我買番黎果陣唔香架喎...無乜味....
當初種仲擔心唔知要佢黎做乜,因為就咁聞盆栽唔係好覺味....

我係採收左,一堆咁放埋一齊,先覺香架
我好似講得誇張左D....因為我本身對香味都幾敏感(我有支氣管敏感),因為平時盡量走避化學香精,所以聞到天然香味無咁麻木。
正如...唔同既清水,我會飲到有唔同既味道....
回復

吉祥 發表於 2010-7-30 14:12:43 |顯示全部樓層
回復 150# cklife
cklife~~
唔該晒你呀~~睇完即刻落great買啦, 點知盆種賣晒呀,
咁我買住散裝先, 睇下可唔可以浸出根,
但都留左電話比佢地, 有貨返就call我喇~~
回復

cklife 發表於 2010-7-30 16:47:45 |顯示全部樓層
散裝應該OK架....我有時都係用散裝架....大多數都出到根
回復

cklife 發表於 2010-8-2 11:32:17 |顯示全部樓層

繼蕃薯花之後,我假天台第二朵靚花呀.....苦瓜花,今次個瓜身好大個呀...不過又係無仔....佢只有孤獨終老既命運

今日又係採收日....係...又係香草...暫時種菜仲係未成功

香草又唔係菜,要黎吊下味姐,咁多一個人一次點食得晒呀...咁點保存呢?
只要係保鮮盒放一張廚紙作為吸水,放入香草,記得唔好擠壓佢,蓋上蓋,放係蔬菜格。隔3或4日換張新廚紙落去,咁就可以保存超過一星期架喇。尤其係有種青紫蘇既人,可能會用黎伴魚生食,你想食個日,咁橋剛剛噴左藥或者剛施肥,咁咪死火。
通常噴藥前或施肥前我都會先採收左先,放入雪櫃保鮮,咁黎緊既日子仲有香草可以應用。
另一個方法係,將盆栽分開兩批,唔同日期施肥,但要地方夠、盆栽多先做到囉。

以下係有問題既植物,麻煩大家幫幫手睇下有乜問題.....

南瓜葉咁既樣....甩色咁...葉邊又想黃,只有底部既葉係咁,己經剪走左兩塊,過左一星期依兩塊又係咁,請問係正常定有問題呀?

辣椒唔知乜事,己將佢隔離。係咪有病呀?我得綠油油同三益,用得著嗎?
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 12:40:18 |顯示全部樓層
回復 153# cklife
CK , 多謝分享香草保存法呀~~~
辣椒有病病, 你試下綠油油呀, 我用過都OK0既, 不過而家太熱, 噴左藥放半陰晒地方, 剪走卷葉, 睇下會唔會好D ?
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:19:45 |顯示全部樓層
回復  cklife
JicJicmom 發表於 2010-8-2 12:40

午安ck,
多謝x2.
咁岩我尋日又係採收1/2斤紫蘇,有啲炒左蟹,有啲浸左油.
回復

cklife 發表於 2010-8-2 13:24:10 |顯示全部樓層
回復  cklife
辣椒有病病, 你試下綠油油呀, 我用過都OK0既, 不過而家太熱, ...
JicJicmom 發表於 2010-8-2 12:40

原來真係有病呀...咁去噴下佢喇...唔該晒
回復

cklife 發表於 2010-8-2 13:28:44 |顯示全部樓層
午安ck,
多謝x2.
咁岩我尋日又係採收1/2斤紫蘇,有啲炒左蟹,有啲浸左油.
muitau 發表於 2010-8-2 13:19

好多紫蘇呀.....剛剛老公先話唔中意蘿勒...咁就諗住改大力栽培紫蘇,所以都係苗收成比較少...

今日午餐...紫蘇十榖粥....昨日開冷氣冷襯,所以加D薑,秋冬天初起既風寒感冒好架....

紫蘇同薑疏風散寒,十榖粥我覺得幾補氣,又唔會燥...

上年釀既糯米酒,家下都幾似樣,等冬天用黎煮雞酒暖身。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:30:28 |顯示全部樓層
回復 157# cklife
好野喎CK ~~ 我今年都會釀糯米酒呢..... 到時大家又交流下呀~~~ ^^
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:35:50 |顯示全部樓層
好多紫蘇呀.....剛剛老公先話唔中意蘿勒...咁就諗住改大力栽培紫蘇,所以都係苗收成比較少...
cklife 發表於 2010-8-2 13:28

我又係唔鐘意甜羅勒陣味,種左2年都無食,今年無種,點知見你早2個星期果個青醬好似幾好食咁,結果又問左gtr要左一棵種,你話女人真係
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:38:01 |顯示全部樓層
上年釀既糯米酒,家下都幾似樣,等冬天用黎煮雞酒暖身。
cklife 發表於 2010-8-2 13:28

回復  cklife
好野喎CK ~~ 我今年都會釀糯米酒呢..... 到時大家又交流下呀~~~ ^^ ...
JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:30

咩到時交流呀?人少少而家講啦好無 add10icon , 今年我釀左荔枝酒咋!
回復