我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57086 467
cklife 發表於 2010-7-10 10:34:50 |顯示全部樓層
南瓜又多一片葉了,現在己經五片葉了,準備給他移盆囉....但泥還未到家,網友介紹訂了一些泥,今天中午會送到,南瓜一直就是等泥喔。

今天灑魚藤水前,先來採收,暫時沒什麼可收,除了蘿勒。
今年不知怎地,薄荷種得不好,可能是換了買苗的地方...(另一間超市)

前幾日買左兩包沙番屋企(8蚊1包)....嘩!嘩!嘩!...原依D野唔係女人做架,拎二包沙番到屋企,我程虛脫狀態,連買餸車都整壞埋。(好野又可買新車喇 )

評分

查看全部評分

回復

llaus 發表於 2010-7-10 10:45:32 |顯示全部樓層
南瓜又多一片葉了,現在己經五片葉了,準備給他移盆囉....但泥還未到家,網友介紹訂了一些泥,今天中午會送 ...
cklife 發表於 2010-7-10 10:34

操重野當然要免費苦力做啦
回復

chayote 發表於 2010-7-10 10:49:43 |顯示全部樓層
搵印印或菲菲幫手la!
回復

cklife 發表於 2010-7-10 13:06:21 |顯示全部樓層
搵印印或菲菲幫手la!
chayote 發表於 2010-7-10 10:49

我咪屋企估印印同菲菲囉...我仲有好多身份架....古喱強啦...亞四...水喉輝啦...掃街茂啦...同酸唔空有得揮架....
回復

llaus 發表於 2010-7-10 14:20:21 |顯示全部樓層
我咪屋企估印印同菲菲囉...我仲有好多身份架....古喱強啦...亞四...水喉輝啦...掃街茂啦...同酸唔空 ...
cklife 發表於 2010-7-10 13:06

one foot kick 啵!
回復

cklife 發表於 2010-7-11 11:20:43 |顯示全部樓層

買唔到水瓜呀..所以,用南瓜試煮囉....諗住用甘苦與共個食譜喇....屋企又無晒甜麵豉醬喎....
結果用左蒜蓉豆豉炒。

食落比苦瓜苦少少,但少左回甘味,口感有D似莧菜。以食得唔好晒既原則,要黎做送係OK架...

其他煮法︰

泰國版....炒苦瓜葉
[size=1em]T & K Seafood (曼谷, Hua Lamphong)

都仲係泰國版︰炒苦瓜葉
泰國皇宮附近既餐廳...唔比地址點搵呀

原來泰國人都愛用炒苦瓜葉做送.......
回復

may.sun 發表於 2010-7-11 17:16:16 |顯示全部樓層
回復 46# cklife

賣相相當不錯bor~~
回復

Nancy 發表於 2010-7-11 20:32:14 |顯示全部樓層
苦瓜葉食得嗎?隔離田個太太成日話種南瓜苗來食...我總當佢講笑添...
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-11 20:38:02 |顯示全部樓層
苦瓜葉食得嗎?隔離田個太太成日話種南瓜苗來食...我總當佢講笑添...
Nancy 發表於 2010-7-11 20:32

Nancy~

南瓜苗真係食得架~香蒜鮮茄南瓜苗意粉~

http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=37315&highlight=
回復

Nancy 發表於 2010-7-11 21:20:53 |顯示全部樓層
唔會好"鞋"咩???
回復

Nancy 發表於 2010-7-11 21:22:01 |顯示全部樓層
公主,妳收唔收徒姐,得閒教我煑野....
回復

Nancy 發表於 2010-7-11 21:23:41 |顯示全部樓層
係呢....請問青瓜葉又食唔食得呢???
回復

cklife 發表於 2010-7-12 10:20:58 |顯示全部樓層
Nancy~

南瓜苗真係食得架~香蒜鮮茄南瓜苗意粉~
BanbieChan 發表於 2010-7-11 20:38

個意粉好靚呀......我都好中意食意粉架
回復

cklife 發表於 2010-7-12 10:22:47 |顯示全部樓層
係呢....請問青瓜葉又食唔食得呢???
Nancy 發表於 2010-7-11 21:23

唔知喎...未聽過呀...
回復

小寶 發表於 2010-7-12 10:29:52 |顯示全部樓層
回復 41# cklife

兩袋沙又真係幾重下, 下次可以搵公主幫手拎, 佢出名好力架喇
回復

小寶 發表於 2010-7-12 10:32:24 |顯示全部樓層
買唔到水瓜呀..所以,用南瓜試煮囉....諗住用甘苦與共個食譜喇....屋企又無晒甜麵豉醬喎....
結果用左蒜蓉 ...
cklife 發表於 2010-7-11 11:20 AM

我村其中一位村民也有種泰國苦瓜, 係超細粒的, 有變半個手指尾咁細就採, 用作煲燙, 我見佢d苦瓜葉又係細細塊, 應該幾嫩下~
回復

cklife 發表於 2010-7-12 10:34:08 |顯示全部樓層

昨日..終於開左個冬瓜喇。有人問買咁貴係咪好食D,有答案喇...答案.................................唔係

切時己經唔多滿意,因為感覺瓜肉有D鬆泡泡,煮好喇,到食時,真係鬆泡泡咁,好彩用黎炆,泡泡地反而吸左D汁幾好食。

昨日夜喇...D瓜核係咁而洗下就放係個篩度晾水,諗住留番黎春天播種,今日去睇佢乾左未,仲係有少少唔乾,而且洗唔乾淨,佢有D痴笠笠,再洗多一次喇,將浮面呀,唔靚仔既挑出黎掉左佢喇。發覺有幾粒個樣奇奇怪怪,睇真D....竟然發左芽,慢慢細心挑出發芽既,有成十粒呀....偷偷發芽,唯有入泥喇....想話唔種至都唔得。

我懷欵個冬瓜泡泡地,係咪因為佢老得濟呢....

南乳豬手炆冬瓜

同場加映....蘿勒蕃茄炒蛋

偷偷發芽既冬瓜籽

冬瓜皮唔好掉左佢,晒乾左儲夠數量,係利尿既藥黎架...

評分

查看全部評分

回復

llaus 發表於 2010-7-12 10:38:26 |顯示全部樓層
昨日..終於開左個冬瓜喇。有人問買咁貴係咪好食D,有答案喇...答案.................................唔係
...
cklife 發表於 2010-7-12 10:34

有咁多肉
得唔得呀?
要呀要曬乾佢呀?
回復

cklife 發表於 2010-7-12 10:41:28 |顯示全部樓層
回復  cklife

兩袋沙又真係幾重下, 下次可以搵公主幫手拎, 佢出名好力架喇 ...
小寶 發表於 2010-7-12 10:29

公主身嬌玉貴,點可以勞動大駕呢.....訂左泥,昨日送左黎喇,送到家真係好,真舒服....
去黃三興買左防虫網,但佢無有銀線唔被口果隻,問佢幾時有貨,佢話唔知。唔想再白行一次,求求其買左依隻被口既算囉...到車網時,頭痛再算囉...

再黎就剩番個角格架喇....好重....又諗緊點樣拎番屋企...
回復

Nancy 發表於 2010-7-12 11:02:46 |顯示全部樓層
唔知喎...未聽過呀...
cklife 發表於 2010-7-12 10:22

又係隔離田太太講嫁..哈哈....唔該晒!
回復