我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57059 467

發覺自己搵野都好難搵...加番個目錄先...

香草保存法 #153
種蕃薯視頻教學 #224
南瓜葉的處理#269
綠豆芽與綠豆苗種植#294
藤三七使用資料#451
藤三七栽培資料#453

食譜︰
青醬 #96
蔥油餅 #122
榴槤雪糕 #174
酸薑皮蛋香草沙律 #205
醃潮州咸菜#222
潮州咸菜煮排骨#243
古法柚皮#250
健脾去濕元寶雲吞#285
涼伴綠豆芽#319
甘苦與共#339
炒土豆絲#374
花生醬#429
------------------------------------------------------------------

評分

查看全部評分

cklife 發表於 2010-7-8 15:21:23 |顯示全部樓層

在宜家傢私買來種香草的盆

不錯用的,鼠尾草放在那裡都長一副枯乾的樣子,拿一枝以為它要死掉的插進去,反而是生長最好的,可能是泥夠多吧!

第一次種菜沒想過分批下種,結果...香草盆也要被佔用,插滿青梗白菜。盆裡還有香茅、小洋蔥、蘿勒、臭草、百里香、馬鬱蘭、牛至、
回復

農夫 發表於 2010-7-8 15:22:02 |顯示全部樓層
好心急睇下有無籽呀!
回復

小寶 發表於 2010-7-8 15:22:38 |顯示全部樓層
這應該是圓冬瓜,在菜種行有售.
不用擔心無種子, 如你找不到我都可以幫你買架~
不如你試下好唔好食吖~
回復

cklife 發表於 2010-7-8 15:24:02 |顯示全部樓層
這應該是圓冬瓜,在菜種行有售.
不用擔心無種子, 如你找不到我都可以幫你買架~
不如你試下好唔好食吖~ ...
小寶 發表於 2010-7-8 15:22

咁講我就放心喇.....我諗下點煮先....
回復

cklife 發表於 2010-7-8 15:36:11 |顯示全部樓層

家下學種既瓜菜...
車喱茄...佢係自來茄呀...本來同網友攞苦瓜苗...佢跟埋入屋架....

苦瓜苗,昨日同網友攞既....不過全部有花...有一棵仲開左花添....唔諗住食果...依家4棵種一個12號盆....食葉囉...

薑,春天種既....剛剛見有小芽出,就剪左旁邊的老葉...都唔知係咪咁做架....因為網上都無乜見人寫....自己亂黎既

D葉有陣臭臭地味...莖有少少薑味..唔知食唔食得既呢?

青豆角,菜菜籽買種子,發芽率好高...發九粒全部出芽...拔剩3棵...可惜第一次..唔識種...徒長..家下了了瘦咁..生得好慢。

日本南瓜...百佳買番黎留種既,長得好似幾好...肥肥白白..對佢有D期望。

青梗白菜...第一次種菜..唔識分批茖種,長苗時又徒長.....好醜樣...家下仲種到周圍都係...

仲有蕃薯葉...未影相...睇住07年種既...蕃薯花先喇

回復

cklife 發表於 2010-7-8 16:22:14 |顯示全部樓層
唔知黃衫兄賣既黃紙對潛葉蠅有無用呢?剛剛上去晾衫...見到我棵可愛日本小南瓜度有隻潛葉蠅係度扣門....好驚呀....上年就係佢攪到我D蘿勒無晒葉呀....
無咩可以做....即係換黃紙....但舊黃紙上面..只有隻細蚊滋仔....

最近我度好旺場....蝴蝶啦...果蠅啦....蟻有運啦...仲加埋潛葉蠅.....唔做好網室真係唔敢落蕃茄種囉....

要八月中先有貨呢.......
回復

小寶 發表於 2010-7-8 16:45:27 |顯示全部樓層
回復 6# cklife

青豆角係需要爬架, 要俾佢幾支好長的竹等佢"冷"呢, 所以徒長都無所謂 , 之前落左基肥就無問題囉~
青梗菜 (即小棠菜) 唯一小心的是防蟲, 會有食葉面的蟲和青色蝴蝶幼蟲吃掉葉子~
另外苦瓜葉是用來炒嗎? 好吃嗎? 因我是第一次聽咋~
回復

小寶 發表於 2010-7-8 16:50:28 |顯示全部樓層
唔知黃衫兄賣既黃紙對潛葉蠅有無用呢?剛剛上去晾衫...見到我棵可愛日本小南瓜度有隻潛葉蠅係度扣門....好驚 ...
cklife 發表於 2010-7-8 04:22 PM

黃衫兄的黃紙只對果蠅, 烏蠅和蚊等有效, 潛葉蠅因為只在葉面走動, 我地只可剪走圖紋, 然後噴綠油油 / 苦練油. 控制一下, 唔太多圖紋就無咩大問題了.
另外你,可以考慮買一個捕果蠅器, 可有效捕捉雄性果蠅,咁餘下雌性果蠅就靠黃紙.
防蟲網衫兄有貨, 你可以去問一下~
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-8 17:00:19 |顯示全部樓層
歡迎加入種毒樂園~

回復

農夫 發表於 2010-7-8 17:02:49 |顯示全部樓層
蕃薯花原來咁靚靚架
回復

charlie34 發表於 2010-7-8 17:17:40 |顯示全部樓層
50蚊嘅冬瓜係咪真係好食D?
回復

cklife 發表於 2010-7-8 19:57:17 |顯示全部樓層
黃衫兄的黃紙只對果蠅, 烏蠅和蚊等有效, 潛葉蠅因為只在葉面走動, 我地只可剪走圖紋, 然後噴綠油油  ...
小寶 發表於 2010-7-8 16:50

我七月頭去買.佢話要個半月先有貨番呀....果次白行一次喔.....我最緊長就係想做個網.....我用舊蚊帳整....透光唔係咁好..蘿勒無事生長正常...但菜苗就徒長.......所以急急走去買囉...點知話無貨...

你幾時問佢話有架?
回復

cklife 發表於 2010-7-8 20:02:41 |顯示全部樓層
回復 8# 小寶

青豆角係需要爬架, 要俾佢幾支好長的竹等佢"冷"呢, 所以徒長都無所謂 , 之前落左基肥就無問題囉~
青梗菜 (即小棠菜) 唯一小心的是防蟲, 會有食葉面的蟲和青色蝴蝶幼蟲吃掉葉子~
另外苦瓜葉是用來炒嗎? 好吃嗎? 因我是第一次聽咋~

================

死囉...我先兩人先見到蝴蝶咋.....咁有排捉虫喇....

我都未食過...不過搵到個食譜....台灣唔知咩族既食譜...話當地人時時食架...個名幾好架.....叫苦盡甘來.....咁我煮既甘苦與共...又幾好食...我諗苦盡甘來都唔太差掛....

苦瓜葉比苦瓜果實更苦,洗時要揉搓下...煮前要飛下水....我試過如果OK...再放食譜上黎...

另外苦瓜葉可以當生草藥用....話對痱子,濕疹,瘡癤有幫助咁話喎....

其實係...拎左番黎太中意果陣味喇....D葉好香...
回復

cklife 發表於 2010-7-8 20:03:54 |顯示全部樓層
歡迎加入種毒樂園~
BanbieChan 發表於 2010-7-8 17:00

唉...自從睇完花園仔老師個幾百頁之後...己經中毒太深喇....今日先比隔離屋笑我....話我係天台做農夫...
回復

cklife 發表於 2010-7-8 20:04:45 |顯示全部樓層
蕃薯花原來咁靚靚架
農夫 發表於 2010-7-8 17:02

係呀..好似啦只花咁架....無諗過咁靚....所以我花園既第一朶花係紫色既...
回復

cklife 發表於 2010-7-8 20:06:13 |顯示全部樓層
50蚊嘅冬瓜係咪真係好食D?
charlie34 發表於 2010-7-8 17:17

未食...我係比佢勾左魂...買完番到屋企先諗下...平時買冬瓜係幾多錢........嘩...唔敢同老公講呀...

上次買包岩鹽...比佢講足幾年呀....
回復

小寶 發表於 2010-7-8 20:56:22 |顯示全部樓層
我七月頭去買.佢話要個半月先有貨番呀....果次白行一次喔.....我最緊長就係想做個網.....我用舊蚊帳整... ...
cklife 發表於 2010-7-8 07:57 PM

我是昨天問的, 有防蟲網响度, 但唔知佢係咪留左俾人呢, 不如你打個電話去問下, 果度仲有遮光網賣添,不過好似要一紮賣~
回復

cklife 發表於 2010-7-8 21:07:11 |顯示全部樓層
剛才去晾衣服時,看到潛葉蠅時,順便撿查一下,看到青豆角葉子有異樣喔....這不知道是什麼呢....

回復

小寶 發表於 2010-7-8 21:08:58 |顯示全部樓層
回復 14# cklife

原來d葉可以咁食...我真係浪費喇~~~~
回復