我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57231 467
農夫 發表於 2010-8-4 17:03:18 |顯示全部樓層
佢就係我講果個,買左罐頭蜜瓜種出五代同堂果個囉....佢棵野買左番黎種係窗邊,死下死下咁樣,佢媽媽唔抵 ...
cklife 發表於 2010-8-4 16:24

,好多時種野都要人夾菜緣架!
回復

cklife 發表於 2010-8-11 10:23:19 |顯示全部樓層
南瓜終於有花仔喇....花女呢?等天氣涼D,日夜溫差大d就會出架喇。

苦瓜呢...經過幾日既日日有女..再黎日日有仔...終於有一日又有仔又有女,一個仔仔攪左兩個女女,依家有兩個瓜一齊大緊。
好細,只有兩日大,記錄左先。

蓮子話秋天種好易死,不過發芽又好快喎...日日都唔同樣

蕃茄仔終於捱唔住,最後一棵都死左喇

個盆用左黎種白菜苗

潺菜好中意尿肥咁樣喎

甕菜終於似番個菜樣喇

淋左尿尿,蘿勒忽然大左好多

評分

查看全部評分

回復

llaus 發表於 2010-8-11 10:32:55 |顯示全部樓層
好啦!
之前隻蛙時常俾人笑---乜都試種一餐
現有你陪囉
回復

cklife 發表於 2010-8-12 11:50:44 |顯示全部樓層
好啦!
之前隻蛙時常俾人笑---乜都試種一餐
現有你陪囉
llaus 發表於 2010-8-11 10:32

係..你形容得好好,真係乜都種一餐,不過只限食得果D囉....
都未到九月,差唔多D盆都滿...頭痕緊D種子種係邊...
回復

cklife 發表於 2010-8-12 12:04:03 |顯示全部樓層

昨日幫婆仔買左兩扎瓜子菜,死喇...又種添...瓜子菜又即係馬齒莧,婆仔話去濕好喎...煮左粥食,好利尿架,勁過冬瓜,我諗有腎病既睇住下,唔好食咁密。

我度似乎唔夠陽光種菜,上次小棠菜懶發芽日落雨,今次種白菜,發芽日係好天氣,一樣徒長,要改變下策略,可能改種芽菜會好D。

到手香生得好壯下,今日剪左主枝落黎插水,呢個思樂冰杯係我最愛,個蓋用黎插水生根就正喇,D葉浪起左,尤其係蘿勒呀...D枝軟葉重,浸左落水就爛。

今日採收都係濕濕碎碎,點食好呢?沙律囉..最簡單
呢個係酸薑皮蛋香草沙律

酸薑皮蛋香草沙律
材料︰
白菜芽、紫蘇嫰芽、幾片薄荷、三枝馬鬱蘭、二片到手香,甜酸子薑適量、皮蛋一隻、亞麻籽粉適量。
調味︰
紅酒醋少許、百里香浸橄欖樹適量、海鹽適量。

我中意食依隻無鉛皮蛋,無尿壓味咩....不過唔係糖心皮蛋

評分

查看全部評分

回復

bobi 發表於 2010-8-12 12:55:32 |顯示全部樓層
CK午安呀~

我又食~~
回復

小寶 發表於 2010-8-12 13:49:23 |顯示全部樓層
回復 205# cklife

食到一餐好健康的午餐喎~我會好快肚餓...點算?!
回復

chanpyhilda 發表於 2010-8-12 14:38:15 |顯示全部樓層
你d蓮子咪好似我d神秘果咁囉?! 冬天種好易死,不過發芽又好快喎....
我建議你將d白菜仔苗當芽菜仔食好了....
我空出左兩個長型花盆, 都想種白菜同埋生菜呀, 幾時落種好呀?
回復

cklife 發表於 2010-8-12 16:50:23 |顯示全部樓層
回復  cklife

食到一餐好健康的午餐喎~我會好快肚餓...點算?!
小寶 發表於 2010-8-12 13:49

個沙律係早餐呀....食完一陣風咁架.....
回復

cklife 發表於 2010-8-12 16:53:16 |顯示全部樓層
你d蓮子咪好似我d神秘果咁囉?! 冬天種好易死,不過發芽又好快喎....
我建議你將d白菜仔苗當芽菜仔食好了. ...
chanpyhilda 發表於 2010-8-12 14:38

我唔死比...仲種緊,有一盤掉左係瓦頂,比較下加番陽光又有無唔同。
我諗九月掛....我依隻白菜係耐熱架....個種有d唔同,所以依家種....

隻白菜檔芽菜食無乜味囉...我諗會少量種,搬黎搬去咁晒下太陽,用晒D種子先啦...好鬼大包呀..
回復

muitau 發表於 2010-8-13 10:38:26 |顯示全部樓層
昨日幫婆仔買左兩扎瓜子菜,死喇...又種添...瓜子菜又即係馬齒莧,婆仔話去濕好喎...煮左粥食,好利尿架, ...
cklife 發表於 2010-8-12 12:04

皮蛋正呀,不過阿媽叫我唔好成日食咁多...鏞記果啲真係無得彈,都唔知佢點整/係邊到攞貨...
回復

cklife 發表於 2010-8-13 11:05:44 |顯示全部樓層
越來越喜歡潺菜,菜又大又綠,種係欄杆邊,裝飾性幾高喎。

今日終於忍唔住幫紫蘇鬆土,因為佢d葉生很好慢呀。果然,佢d根生到滿晒開始聚集係個底度。

剪左少少根,咁樣應該無問題喇掛....

鬆土其間發現葉底有虫,仲另一塊葉都有虫蛋呀...

兩樣野都係近根部既嫰葉上面,所以..........剪左下邊d葉囉...

通爽好多,靚仔晒,希望d葉又變番大啦

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-8-13 11:10:55 |顯示全部樓層
皮蛋正呀,不過阿媽叫我唔好成日食咁多...鏞記果啲真係無得彈,都唔知佢點整/係邊到攞貨... ...
muitau 發表於 2010-8-13 10:38

其實食咩都係架喇....少食多滋味丫嘛....
回復

cklife 發表於 2010-8-15 09:44:39 |顯示全部樓層

多謝積媽分享比我既枝條呀...蕃薯第二日己經出芽喇....鷹爪良品呀...
但斑蘭葉唔知點解開始枯黃喔。

種子種既通菜開始似樣喇...(差少少二十日大)

苦瓜B一星期長左2CM

依隻大芥菜係耐熱品種,家下可以下種,有無人有興趣呀?包種子太大包,無人要我就拎黎當芽菜發左佢,我只可以種到二株,因為好大棵....網上睇到資料話,植株30CM高,橫幅50CM,當然我應該種唔到咁大,但都唔方細。

大坪埔大肉包心芥
廣州長合種子有限公司($10)
特性︰早熟,耐熱,適應性廣、全生長期85-100天,株高25-35厘米,葉濶矩圓形,綠色,葉面皺縮。結球緊實,心葉黃白色,單株重2000-2500克。質嫰,纖纖少,品質優,供魚菜食用及醃制咸菜用。
栽垃要點︰廣州一帶播種7-12月,以8月下旬至10月為最佳播種期。隻行植,株距40-45厘米,施足基肥勤追肥,注意防治蚜虫為害。

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2010-8-15 10:12:29 |顯示全部樓層
ck~

自食其草~真好~
回復

cklife 發表於 2010-8-15 10:58:03 |顯示全部樓層
ck~

自食其草~真好~
BanbieChan 發表於 2010-8-15 10:12

計我話,有得食就咩都好呀..
回復

bebe 發表於 2010-8-15 12:17:14 |顯示全部樓層
依隻大芥菜係耐熱品種,家下可以下種,有無人有興趣呀?包種子太大包,無人要我就拎黎當芽菜發左佢,我只可以種到二株,因為好大棵....網上睇到資料話,植株30CM高,橫幅50CM,當然我應該種唔到咁大,但都唔方細。

請問...我可以要少少嘛?  少少就得啦, 我都想試種幾棵我寄回郵給你好嗎?
回復

cklife 發表於 2010-8-15 15:01:15 |顯示全部樓層
請問...我可以要少少嘛?  少少就得啦, 我都想試種幾棵我寄回郵給你好嗎? ...
bebe 發表於 2010-8-15 12:17

PM地址比我丫
可以將佢全部發晒芽..選幾粒壯既養大,其他,一齊種...唔洗種到最大...幾時想食咁拎去淥菜囉....
回復

bebe 發表於 2010-8-15 23:48:16 |顯示全部樓層
地址已pm啦, 謝謝ck~ 秋播會種好多東西, 下太多種恐怕吃不完嘛
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-15 23:54:41 |顯示全部樓層

回復 214# cklife

ck ,
班蘭葉呢, 你試下落泥呀, 頭0個2-3日放陰涼地方, 之後半陰晒, 我自己插0個d , 開頭都係黃葉 ( 由最外面0既黃起先....) 到4-5日左右, 就無再黃落去喇 ~~
葉多加上營養唔夠, 最先犧牲0既一定係外圍老葉, 唔使擔心喎 ~~~
d思樂冰杯都係我0既至愛, 無論係裝餅食 / 種野 / 小苗運送 ,呢隻杯都係極好用+安全~~

係呢, 你識唔識整潮州鹹菜呀 ? 我之前唔知響邊個帖度睇到, 上次去開衫兄, 就買左一包大芥菜種子黎種喇 ......
回復