我的花園沒有花(加入有關藤三七資料)

作者: cklife 發表于 2010-7-8 15:14:52
57095 467
小寶 發表於 2010-8-2 13:40:36 |顯示全部樓層
回復 159# muitau

用泰國羅勒啦, d味正好多架~
回復

muitau 發表於 2010-8-2 13:48:52 |顯示全部樓層
回復  muitau

小寶 發表於 2010-8-2 13:40

呢隻超喜歡,上個月係阿媽到拎左一舊番屋企養lu!
回復

cklife 發表於 2010-8-2 14:36:11 |顯示全部樓層
回復  cklife
好野喎CK ~~ 我今年都會釀糯米酒呢..... 到時大家又交流下呀~~~ ^^ ...
JicJicmom 發表於 2010-8-2 13:30

好呀...我今年諗住試另一個方法釀下,仲想加藥材呀...
回復

cklife 發表於 2010-8-2 14:37:59 |顯示全部樓層
我又係唔鐘意甜羅勒陣味,種左2年都無食,今年無種,點知見你早2個星期果個青醬好似幾好食咁,結果又問左gtr ...
muitau 發表於 2010-8-2 13:35

做左青醬個味又會有D唔同,我老公話唔中意食甜蘿勒,但用青醬整意大利粉佢又話好食喎...可能芝士味令蘿勒既味有D改變喇...
試左或者你都會中意呢。
回復

cklife 發表於 2010-8-2 14:42:10 |顯示全部樓層
咩到時交流呀?人少少而家講啦好無  , 今年我釀左荔枝酒咋!
muitau 發表於 2010-8-2 13:38

我一般都中意臘月攪依D野,因為果時適合做臘肉臘腸等等,釀酒都好架,初學做D發酵怕控制唔好,臘月少細菌,無咁易失敗嘛...
咁...好似我樽酒咁,發酵得慢(我第一次整咋),到依家都半年有多喇,仲未熟得晒,去到冬天臘月度應該差唔多,剛好適合天氣冷飲用咩。

荔枝酒呀...會唔會好燥....我唔敢食荔枝呀....會喉痛呀...你係釀酒定浸酒呀?
回復

cklife 發表於 2010-8-2 14:44:20 |顯示全部樓層
回復  muitau

小寶 發表於 2010-8-2 13:40

泰國蘿勒我種過喇,我煮既野食唔係好夾果個味,因為中意煮意粉薄餅用。之前種左,淨係用黎炒蛋,就無乜煮其他野囉....所以今年無種喇....泰國蘿勒仲好種過甜蘿勒,比夠水就好。
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-2 15:08:18 |顯示全部樓層
回復 165# cklife

CK , 妹頭~~
我都唔食得荔枝, 其實, 荔枝係幾毒架,你食左落去,又唔係即時會有反應比你睇 , 但佢一發出來, 真係長手尾. 所以, 有得揀我都係唔食荔枝架.
荔枝係屬溫熱0既野, 酒又行氣活血, 所以我估我唔飲得喇~ 自己知自己事呀~~   
糯米酒其實係我阿娘識整, 冬天飲/ 食真係一流~ 我淨係知道好似打皂咁, 氣溫對酒發酵有影響, 而家天氣咁熱, D糯米蒸好之後黎吽, 咁0既天氣真係臭左都未天光.
所以似CK話齋, 臘月做野真係一流~ XDDDD
到時到候我地又交流下~ XDDDDDDD
回復

花果山 發表於 2010-8-2 17:55:23 |顯示全部樓層
hi,CK 好耐無見呀,哈哈.....
回復

cklife 發表於 2010-8-3 08:33:13 |顯示全部樓層
hi,CK 好耐無見呀,哈哈.....
花果山 發表於 2010-8-2 17:55

HI...我近來都係度呀...多D黎坐喇...
回復

muitau 發表於 2010-8-3 11:24:31 |顯示全部樓層
morning咁多位!

ck, 積媽,
啲荔枝酒我係用桂花陳加冰糖浸架咋,我見啲fd講到有幾好幾好飲,咁我咪試整囉!發育時代時我一食就爆晒瘡,而家大定咗就好啲囉,今年我食咗都無事...

我真係好想整臘肉同臘鴨呀!
回復

花果山 發表於 2010-8-3 12:42:37 |顯示全部樓層
HI...我近來都係度呀...多D黎坐喇...
cklife 發表於 2010-8-3 08:33

我係你皂友...
回復

小寶 發表於 2010-8-3 13:07:47 |顯示全部樓層
回復 166# cklife

我用佢都係炒下飯, 炒下蜆咁, 青醬個味都無問題~
回復

alilovebyj 發表於 2010-8-3 14:03:56 |顯示全部樓層
回復 167# JicJicmom

絕對同意啊…我上星期日食咗十幾廿粒荔枝,就病到而家…成個星期啊,無咗半條命!
不過,有說將荔枝用鹽水處理,可助降火,能多吃一點。
回復

cklife 發表於 2010-8-3 15:19:41 |顯示全部樓層

天氣熱熱地,請你地食榴槤雪糕...
D蛋有煮過架...唔洗驚...仲用有機雞蛋添架...

材料:
鮮奶240ML+60ML
蛋黃3個
細砂糖50G9(1/4杯)
榴槤肉1又3/4杯
粟粉2茶匙
淡忌廉240ML

做法
  • 榴槤肉+60ML牛奶壓成泥。
  • 蛋漿:蛋黃加入砂糖攪拌均勻。
  • 牛奶煮至冒煙離火。
  • 將牛奶沖入蛋漿中,攪拌後加入粟粉攪拌。
  • 再倒入鍋中煮至稍稠熄火,將鍋浸冷水待液體變涼。榴槤泥加入攪拌均勻。
  • 淡忌廉打發至仍會流動狀態。
  • 忌廉加入榴連漿中混合均勻。
  • 連盆放入冰箱冷凍,每40分鐘攪拌一次,共3-4次,最後一次攪拌後倒入定型容器,雪隔夜至硬即可食用。

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-8-3 15:24:05 |顯示全部樓層
天氣熱熱地,請你地食...
cklife 發表於 2010-8-3 15:19

我唔驚生雞蛋, 我驚榴槤多啲呀~~~
多謝晒 add11icon
回復

小寶 發表於 2010-8-3 15:25:03 |顯示全部樓層
天氣熱熱地,請你地食...
cklife 發表於 2010-8-3 03:19 PM

妹頭唔岩, 我岩呀!! 多謝哂add4icon
回復

muitau 發表於 2010-8-3 15:25:32 |顯示全部樓層
回復  JicJicmom

絕對同意啊…我上星期日食咗十幾廿粒荔枝,就病到而家…成個星期啊,無咗半條命!
不過 ...
alilovebyj 發表於 2010-8-3 14:03

alison,
你而家點呀? 清晒未呀? 咩病呀?
咁毒架咩乜真係?! 咦,係喎, 我浸過鹽水至食架喎....
回復

農夫 發表於 2010-8-3 15:31:23 |顯示全部樓層
大家講得咁開心,今日我都要浸酒呀.
以前細細個果陣浸左荔枝酒同桂元酒
諗注幾十前後拎山黎飲,點知浸左6,7年個陣比屋企人飲晒囉(無我份).

ck,原來整雪糕既蛋係可以煮熟架?咁就大好啦.
下次要試下先得.
回復

cklife 發表於 2010-8-3 16:19:00 |顯示全部樓層
大家講得咁開心,今日我都要浸酒呀.
以前細細個果陣浸左荔枝酒同桂元酒
諗注幾十前後拎山黎飲,點知浸左6,7年 ...
農夫 發表於 2010-8-3 15:31

係呀..我無用生雞蛋配方呀...因為好多人唔敢用嘛...依個都OK...無雪糕機,我係用手攪架...都唔覺話好多沙...算OK啦..係因為買左榴槤食左兩舊開始黎料(喉嚨痛),所以剩低既整左雪糕,比晒隣居食,佢地好中意呀...
回復

cklife 發表於 2010-8-3 16:21:18 |顯示全部樓層
我唔驚生雞蛋, 我驚榴槤多啲呀~~~
多謝晒
muitau 發表於 2010-8-3 15:24

咁下次換第二料配料再請過你食,其實可以換做番薯、南瓜、芒果、香蕉等等既植物架...

我諗住等馬鬱蘭再豐收既時候,試下用香草做。
回復